Det var med løfter om et "styrket" akutberedskab, og at være "tæt på borgerne", at Region Sjælland først på året overtog ambulancedriften i cirka halvdelen af regionen. Men nu viser helt nye tal, at selvom der er kommet flere ambulancer på vejene, så er det langt fra alle borgere, der oplever, at den kommer hurtigere. Faktisk må en stor del af sjællænderne vente en smule længere på den livsvigtige og ofte livreddende hjælp. En patientforening er stærkt bekymret - for det kan i sidste ende koste liv.
Det skriver Sjællandske Nyheder.
Den gennemsnitlige såkaldte responstid - altså tiden fra at ambulancen sendes afsted fra centralen til den ankommer til borgeren - er faktisk blevet en smule længere end sidste år i gennemsnit, og borgere i op mod halvdelen af regionens postnumre har derfor måtte vente længere tid på ambulancen i år end sidste år. Det viser tal, som Sjællandske Nyheder har fået aktindsigt i.
Tallene gælder for de mest akutte kørsler med udrykning.
- Ser man bagom tallene er der en række byer/postnumre, hvor responstiden er helt galt. Vores holdning er den, at INGEN skal risikere at miste livet eller få større funktionsnedsættelser fordi ambulancedækningen er mangelfuld. For hvert minut der går, eksempelvis ved hjertestop, er man tættere på at dø. De fleste personer med hjertestop får varige skader eller dør, såfremt de ikke får livreddende hjælp indenfor 10 minutter, siger Morten Lorenzen, Direktør i Hjerneskadeforeningen til Sjællandske Nyheder.
I Region Sjælland forstår formand for udvalget for forebyggelse, det præhospitale område, forskning og innovation Jens Ravn (V) godt, hvis der er nogle, der undrer sig over, at den nye ambulancetjeneste ikke når hurtigere frem. Men det er ikke kun det ene tal, responstiden, det handler om, forklarer han.
- Responstiden er ikke det eneste mål. Vi behandler mere og hurtigere i ambulancen end tidligere, ligesom vi kan behandle mere ude på skadestedet og kører til det hospital med det rigtige speciale med det samme. Det kan tage lidt længere tid, men det er bedre for patienterne, siger Jens Ravn til Sjællandske Nyheder.
Han peger på, at mere behandling i ambulancen og på skadestedet kan resultere i, at ambulancen er længere tid om at komme ud til den næste, der har brug for hjælp, og at det kan være en af årsagerne til, at responstiderne ikke er faldet. Selvom han mener, at redningstjenesten har haft en god start, ser han gerne, at ambulancerne kommer hurtigere i fremtiden.
Sjællandske