Hvis du ikke har lyst til at beruse dig, kan det være svært at få det sagt, når den første drink er blevet sat på bordet, og festen er skudt i gang.
For risikoen for at få spørgsmål som "hvorfor drikker du ikke?" eller "hvorfor er du så kedelig?", kan fylde så meget, at det får dig til at tie og pænt takke ja til at få glasset fyldt op.
I mange årtier har det været et tabu at sige nej til alkohol i Danmark, fordi det ofte er det, vi er fælles om til en fest, forklarer Bjarne Stenger Elholm, der er leder af den gratis og anonyme alkoholrådgivning Alkolinjen.
- Når man siger nej til alkohol til en fest, kan det godt se ud, som om man også siger nej til fællesskabet.
- Og man bliver derfor hurtigt stigmatiseret og sat i bås som den kedelige eller en, man godt kan gøre lidt grin med, fortæller Bjarne Stenger Elholm.
Men en ny trend ved navn "sober curious" er langsomt ved at vinde indpas i den danske drukkultur - især blandt unge.
At være "sober curious" betyder, at man er mere velovervejet, når det kommer til, hvordan, hvornår og hvorfor man drikker alkohol. Og derfor bør det være nemmere at sige fra i fremtiden.
- Hvis folk ikke kender dig, kan det være en god idé at have en række forklaringer klar, hvis du bliver konfronteret med, hvorfor du ikke drikker alkohol. En årsag kunne eksempelvis være:
- Jeg får frygtelige tømmermænd og har svært ved at tåle alkohol, så jeg drikker ikke i aften.
- Jeg skal noget i morgen tidlig, så jeg skal ikke have tømmermænd i morgen.
- Jeg vil gerne leve sundere, så jeg drikker ikke lige for tiden, siger Bjarne Stenger Elholm.
Men han mener ikke, at det burde være et problem at sige nej til alkohol generelt og især ikke, hvis det er over for tætte venner eller familie.
Trenden "sober curious" blev først udbredt i USA, efter at den engelske journalist og forfatter Ruby Warrington udgav bogen "sober curious" i 2018.
Og den er nu blevet til en global bevægelse. Ifølge TV 2 havde hashtagget "sober curious" i starten af maj fået 500 millioner visninger på TikTok.
Forfatter og foredragsholder Katrine Quorning har skrevet den danske bog "Hvorfor drikker du ikke?", som udkom i juni, og som også tager udgangspunkt i "sober curious"-bevægelsen.
Ifølge Katrine Quorning handler det lige så meget om sin egen indgangsvinkel, når man skal sige nej til alkohol.
- Det skal ikke være sådan, at man prædiker om, hvorfor man ikke drikker alkohol.
- Og så kan det være en god idé at se det, som at folk bare er nysgerrige, når de spørger ind til, hvorfor du ikke drikker, lyder det fra Katrine Quorning.
Ifølge hende kan man også sagtens holde sin egen alkoholfrie fest, hvor man stadig kan opretholde den festlige stemning.
- Det skal ikke føles, som om det er en halv fest, fordi der ikke er alkohol med. Og derfor skal det erstattes med noget bedre.
- Eksempelvis en alkoholfri smagskasse, hvor alle prøver noget nyt og stadig får fornemmelsen af, at det er en fest - det gælder om at servere sine alkoholfrie drinks med manér, siger Katrine Quorning.
/ritzau fokus/
Af Laura Pretzmann, Ritzau Fokus.