SF: Stop for fradrag for kontingent til gule fagforeninger

(Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/arkiv)

Det skal kun være muligt at få skattefradrag for kontingent til fagforeninger, der er gode til at få overenskomster i hus, mener SF.

Det skal være slut med, at medlemmer af 'gule' fagforeninger kan trække kontingentet fra i skat. Det mener SF, der torsdag har et beslutningsforslag om fradragsretten til behandling i Folketinget. 

SF foreslår nye betingelser, der skal være opfyldt, før skattefradraget er hjemme for fagforeningsmedlemmerne.

Fagforeningen skal have indgået overenskomst for minimum 25 procent af medlemmerne, eller også skal fagforeningen være medlem af en hovedorganisation, hvorunder der samlet er tegnet overenskomster for mindst 25 procent af medlemmerne.

Kravene vil ifølge SF betyde, at medlemmer af gule fagforeninger som eksempelvis Krifa og Det Faglige Hus ikke længere vil kunne trække fagforeningskontingenter på op til 6.000 kroner fra på årsopgørelsen.

Samtidig ønsker SF at øge fradraget for kontingenter til fagforeninger, der har indgået overenskomst for mindst 25 procent af medlemmerne eller er medlem af en hovedorganisation, hvorunder der samlet er indgået overenskomst for mindst 25 procent af medlemmerne.

SFs beskæftigelsesordfører Karsten Hønge betegner stærke fagforeninger som 'en vigtig søjle i den danske model' og siger, at det derfor giver god mening at støtte netop de organisationer, som har investeret ressourcer i at tegne overenskomster. De gule fagforeninger er kendetegnet ved at have tegnet relativt få overenskomster. 

- Det eneste paramenter, jeg går op i, er om en fagforening kan tegne overenskomst eller ej. Ikke om det er en rød organisation. Jeg synes faktisk, at jeg sætter baren meget lavt med kravet om overenskomster for 25 procent af medlemmerne. Hvis Krifa når det mål, vil medlemmerne der også kunne trække kontingentet fra, siger Karsten Hønge.

Da SF-ordføreren i fjor luftede ideen om at droppe skattefradrag for kontingenter til gule organisationer, vendte både Venstre og Dansk Folkeparti tommelen nedad. Også Krifas formand, Søren Fibiger Olesen, afviste overfor Fagbladet 3F forslaget som han kaldte håbløst. 

- Jeg ser det som et ideologisk skridt. Konkurrencen mellem fagforeninger har givet lavere kontingenter og bedre service, sagde Søren Fibiger Olesen til Fagbladet 3F.

Et flertal for SF-forslaget er således vanskeligt at ane forud for torsdagens debat. Karsten Hønge siger, at ban håber på Alternativet, Enhedslisten og Socialdeokratiets støtte.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn, har tidligere rost SF for at starte 'supervigtig debat' dog uden at garantere sit partis ja til det konkrete forslag. Leif Lahn har ikke besvaret Avisen.dks henvendelse forud for torsdagens debat.