Serbiens forbryderfangst baner vej til EU
Goran Hadzic er mistænkt for omfattende krigsforbrydelser under den serbisk-kroatiske borgerkrig. Han er nu fanget og forventes snart udleveret til internationale myndigheder. Foto: SRDJAN ILIC/AP / POLFOTO
Han var med til at starte den serbisk-kroatiske borgerkrig. Udleveringen af ham vil åbne døren for serbisk EU-medlemsskab, mener ekspert.

Serbien har fået fingrene i den sidste af landets store krigsforbrydere, den 52-årige Goran Hadzic.

Selvom Hadzic er en mindre fisk end for eksempel Ratko Mladic, som blev fanget og udleveret tidligere på året, er hans tilfangetagen yderst vigtig for Serbien, vurderer Karsten Fledelius, der er Balkan-ekspert og lektor på Københavns Universitet.

"Det sidste krav til Serbien om at udlevere krigsforbrydere til det internationale samfund er indfriet. Det er med til at lette Serbiens vej ind i EU. Det er der ingen tvivl om," siger Karsten Fledelius.

Goran Hadzic var hurtig på benene i sin blodige karriere under de forfærdelige borgerkrige i Jugoslavien i 90'erne. Allerede som 33-årig, var han præsident for den ikke-anerkendte serbisk udbryderrepublik Krajina godt hjulpet frem af Slobodan Milosevic.

"Hadzic regnes for at være medansvarlig for en af de værste massakrer," forklarer Karsten Fledelius.

Den fandt sted under den serbisk-kroatiske borgerkrig fra 1991-1992. Han var leder af de serbiske oprørere fra 1991-1995.

Massakren var især modbydelig, fordi man dræbte 250 sårede og krigsfanger på et hospital i Vukovar - altså helt forsvarsløse personer.

Med den massakre var Hadzic med til at sætte gang i den serbisk-kroatiske borgerkrig. Den efterfølgende kamp om byen Vukovar var nemlig startskuddet til den serbisk-kroatiske borgerkrig, forklarer Balkan-eksperten.

Hadzic holdes stadig i serbiske varetægt, men han forventes at blive udleveret til internationale myndigheder inden for få dage.