Sandt eller falsk? Fem myter om vitaminer

Mange danskere tager en daglig vitaminpille. Men er det egentligt nødvendigt - og kan vitaminer være skadelige? Så svaret her. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Nytter vitaminpiller, eller er de spild af penge? Få svaret her, hvor vi be- eller afkræfter fem myter om vitaminer

Skønsmæssigt spiser hver tredje dansker vitaminpiller især her i vinterhalvåret i håbet om, at de kan beskytte os mod alverdens sygdomme. Hidtil har dokumentationen været mangelfuld og tilfældig, skriver Søndag.dk.

Vitaminer kan aldrig slå sunde fødevarer som fisk, fuldkorn og grove grøntsager, som foruden vitaminer indeholder omega-3- fiskeolie, kostfibre og andre kendte og ukendte vigtige stoffer.

Forskning tyder dog nu på, at en ganske almindelig vitaminpille kan sænke risikoen for kræft med 8 procent ifølge en meget stor og velkontrolleret undersøgelse fra Harvard Medical School i USA. Den nye afprøvning peger i retning af, at nogle vil kunne støtte deres kræftforsvar med et dagligt tilskud vitaminer og mineraler i lav dosis.

Bliv klogere på din vitaminpille og hvad den gør for din sundhed

MYTE 1: Antioxidanter beskytter kroppens celler

Pas på med meget høje doser vitamin E og vitamin A. Disse antioxidanter forebygger hverken kræft eller blodpropper, men kan tværtimod have alvorlige bivirkninger som blandt andet slagtilfælde. De er også sat i forbindelse med øget dødelighed.

MYTE 2: Vitaminpiller sikrer imod følger af usund levevis og dårlige kostvaner

En vitaminpille kan ikke konkurrere med fødevarer som fisk, fuldkornsprodukter og grove grøntsager, som giver det allerbedste forsvar mod kræft, diabetes, hjerte-kar-sygdom etc. En vitaminpille kan højst supplere lidt.

Vil du lave mad fyldt med naturlige C-vitaminer: Få de lækre opskrifter på Søndag.dk

MYTE 3: Dyre vitaminpiller er mest effektive

De fleste vitaminpiller har nogenlunde samme indhold, selv om prisen og indpakningen er forskellige. Vælg en almindelig multivitaminpille, der indeholder cirka 100 procent af det hele, og gerne den billigste.

MYTE 4: To er bedre end en

Fordi én vitaminpille er god, er to vitaminpiller ikke dobbelt så godt. Overhold anbefalet dagsdosis. Spis vitaminpillen til aftensmaden. Så optages de fedtopløselige vitaminer bedst.

MYTE 5: D-vitaminer er nødvendige om vinteren

Undlad eventuelt den almindelige vitaminpille, hvis du har almindelig appetit, men tag dog gerne ca. 20 mikrogram vitamin D ekstra i løbet af vinterhalvåret, da de fleste danskere mangler dette ene vitamin, som blandt andet booster og beskytter immunforsvaret.

Så vigtig er D-vitamin for din krop

Kilde: Anne W. Ravn, klinisk diætist på Århus Universitetshospital