Frisk luft, frihed, motion og kondition. Der er masser af gode grunde til at tage cyklen, hver gang du kan komme til det - også når du kommer op i årene.
Men det kan kræve, at du husker at vedligeholde nogle af de helt basale færdigheder, der daler lidt med alderen. Ellers kan der være risiko for skader.
- Det er rigtig godt at blive ved med at cykle, og vi ved, at omkring syv ud af ti over 60 år kører på cykel, fortæller Pernille Ehlers, som er chefkonsulent i Rådet for Sikker Trafik.
- Men de ældre cyklister er også overrepræsenteret i statistikkerne for banale eneulykker og for dræbte i trafikken. Derfor er det godt at gøre en indsats for at blive mere sikker, siger hun.
De to vigtigste faktorer er, at man som ældre får en langsommere reaktionstid og bliver mere skrøbelig.
En god hjælp kan være at sætte sadlen ned og styret op. (Foto: Ritzau Scanpix)
Det betyder, at en skade, som ville give en 18-årig et blåt mærke, kan betyde en brækket arm for en på 65 år, forklarer Pernille Ehlers.
Det kan også blive sværere at vende sig rundt for at se sig tilbage, fordi man er mere stiv i kroppen.
- Man kan enten kompensere for det ved at standse og se sig tilbage. Eller man kan lave øvelser for at opretholde det, så vi undgår de ærgerlige fald, der kan have store konsekvenser, siger hun.
Sadlen ned - styret op
Føler du dig usikker på cyklen, kan du bede en om at køre en tur sammen med dig. Så kan de se på, om der er noget ved selve cyklen, der kan tilpasses bedre til dig.
Du kan også få hjælp af cykelhandleren. Ofte vil det være en fordel for balancen at få sat sadlen ned og styret op, så du sidder mere ret op i sadlen. Kan du nå jorden med fødderne, når du sidder i sadlen, er der også mindre risiko for fald.
Bliver du ved med at cykle, kan det hjælpe med at holde en række funktioner ved lige. Det er gavnligt for din kondition, dit hjerte, dit kredsløb og dit åndedræt, fortæller Karin Schultz er sundheds- og idrætskonsulent hos Ældre Sagen.
- Det er skånsom træning, og det kan være en fordel for visse ældre at vælge cyklen til konditionstræning frem for gang eller løb, siger hun.
Derudover kan træning også kompensere for en del af de forandringer, der sker. Træn balance, smidighed, kondition og muskelstyrke ugentligt.
- Det er godt at øve at kigge bagud. En ganske god øvelse er at gå langs en linje og så samtidig kigge sig bagud, siger Karin Schultz.
På Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside kan du finde øvelser, der holder dig i cykelform.
Du kan finde øvelser til at holde balancen ved lige hos Ældre Sagen.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS