Store værftslukninger i Danmark de seneste 30 år har ikke ført til et sammenbrud i alle de berørte byer, som ellers ofte er den almindelige opfattelse. Det skriver Politiken fredag.
I stedet har størstedelen af de fyrede værftsarbejdere fået nyt job andre steder, og der er opstået nye virksomheder i forbindelse med de lukkede værfter - og de tjener langt flere penge.
Det er den opsigtsvækkende konklusion, som historiker Thomas Roslyng Olesen er kommet frem til efter flere års forskning i, hvad der skete efter fire værftslukninger: B&W i København, Nakskov Skibsværft, Aalborg Værft og værftet Danyard i Frederikshavn. Kun Nakskov er undtagelsen. De tre andre værftsområder har alle oplevet positive resultater.
- Min hovedpointe er, at værftslukningerne overordnet set førte til en positiv omstilling. Selvfølgelig er antallet af arbejdspladser på de tidligere værftsområder blevet færre, men vi har i stedet fået nogle virksomheder, som står stærkere end værfterne - og som har en højere indtjening, siger Thomas Roslyng Olesen til Politiken.
I de nye virksomheder er der godt nok kun 3.500 ansatte i dag mod 14.000 medarbejdere i værfternes storhedstid i 1970'erne. Men undersøgelsen viser, at over 60 procent af de fyrede medarbejdere allerede tre år efter lukningen havde fået nyt arbejde andre steder.
- Samtidig tjener de nye virksomheder, der opstod i forbindelse med værftslukningerne, flere penge. Omregnet til 2010-tal tjente de fire værfter tilsammen 159 millioner kroner i 1975, og alene den største af de nye virksomheder tjente omkring 1 milliard kroner i 2007, så de nye er langt mere profitable, fremhæver han over for Politiken.