Administration 

S-politiker fik selv tæsk i skolen: Vi bør sige undskyld

Rasmus Prehn har været socialdemokratisk folketingsmedlem siden 2005. Rasmus Prehn har været sit partis ordfører på blandt andet forsknings-, bolig- og kommunalområdet. I dag er han socialdemokraternes transportordfører. Udover transportområdet er han optaget af at styrke uddannelsesområdet, sikre ordentlig velfærd, mindre ulighed samt flere lærepladser og arbejdspladser. Endelig har han en helt særlig forkærlighed for Nordjylland, hvor han er valgt og bor med sin kone, tre børn og en Golden Retriever.

”Sæt dig herhen, så jeg kan sparke dig over skinnebenet, når du staver forkert”.

Sådan lød det fra den ældre lærer fra ”læseklinikken” på Borgerskolen i Taastrup, da jeg mødte ind første dag. Det var i starten af 1980’erne. Adskillige år efter lærernes revselsesret mod eleverne var blevet ophævet i 1967 med det såkaldte spanskrørscirkulære. Men den regelændring gik de ikke meget op i på Borgerskolen i Taastrup den gang.

JEG SKAL LIGE LOVE FOR, der blev sparket og slået igennem, og desværre havde det ingen positiv indvirkning på min evne til at stave eller læse. Jeg var gul og blå på skinnebenet, og i de år græd jeg hver dag på vej til skole. Inden læseklinikken var jeg en urolig, men frisk dreng med livlig fantasi, stor nysgerrighed og havde ekstremt svært ved at sidde stille. Jeg havde krudt i røven, som man sagde den gang. I dag havde jeg måske fået en diagnose.

Min dansk- og klasselærer, kaldet Økse-Bent (og det var ikke kun på grund af hans store samling af flintestensøkser), havde ikke meget tålmodighed med mig, og da hans ørefigner og rysteture ikke var tilstrækkeligt til at sætte mig på plads, røg jeg en tur på læseklinik. Alene ordet antyder jo, at der er noget sygeligt ved eleven, der skal kureres. Årene på læseklinikken med spark, slag og rusketure tog krudtet ud af mig til sidst. Gjorde mig stille, indadvendt og næsten usynlig. Jeg blev et spøgelse. Synlighed var jo lig med tæsk og ydmygelse. Med usynlighed blev tæskene færre - og dermed tilværelsen mere tålelig.

"Vold er ondskab - ikke opdragelse eller pædagogisk virkemiddel"
Rasmus Prehn

At læse og skrive lærte jeg aldrig i læseklinikken, men derimod hjemme hos min mor, der tog sagen i egen hånd. Hun tog sig tid til ved siden af sit job som pædagogmedhjælper at lære mig at læse og skrive. Hendes metoder var tryghed, tålmodighed og tilskyndelse. Det virkede langt bedre end tæsk og ydmygelse. Siden gjorde år på efterskole, fantastiske lærere og kammerater og meget andet underværker, og jeg har da lært at stikke næsen lidt frem igen. Også selvom nogen sikkert stadig synes, jeg er øretæveindbydende.

Jeg har egentligt lagt den tid bag mig. Det var en anden tid, man vidste måske ikke bedre (selvom det faktisk var forbudt), lærerne har måske været afmægtige og har så brugt vold i ren frustration over umulige elever som mig, og så var det heller ikke værre, har jeg tænkt.

MEN FØLELSERNE FÅR FRIT LØB, når jeg læser om andre børn, der blev udsat for vold og ydmygelser, som da jeg læste Hans Scherfigs mesterværk 'Det forsømte forår' eller ser film om emnet. En sommer blev jeg helt overmandet af gråd, da jeg på vej hjem i flyveren fra en ferie så Niels Arden Oplevs fantastisk stærke film 'Drømmen' om en dreng fra Himmerland, der udsættes for helt umenneskelig vold af skolens inspektør i skikkelse af en særdeles velspillende, men uhyggelig Bent Mejding, og hvordan forældrene ikke magter at sige fra, fordi man ikke taler autoriteterne imod.

Men Jesper W. Nielsens biografaktuelle film 'Der kommer en dag' er nok den film, der har gjort allerstørst indtryk på mig. Filmen handler om de uadskillelige brødre, Elmer på 10 og Erik på 13. Drengene er blevet anbragt på børnehjemmet Gudbjerg, efter at deres enlige mor har fået en alvorlig sygdom. På Gudbjerg, der er pseudonym for virkelighedens kostskole Godhavn i Nordsjælland, oplever drengene, hvordan vold og ydmygelse bliver brugt systematisk til at sikre disciplinen på skolen. Som forstanderen Heck, fabelagtigt stærkt spillet af Lars Mikkelsen, siger til den nyankommne lærerinde, Lilian, ligeledes godt spillet af Sofie Graabøl: "Jeg vil gerne være sikker på, De forstår nødvendigheden af disciplinen her på stedet (….) Vores pligt er at hjælpe drengene med at forstå. Også selvom klør fem er det eneste sprog, de forstår".

DRENGENE GENNEMLEVER ET SANDT HELVEDE af vold, overgreb, også seksuelle, samt eksperimenter med medicinsk behandling. Trods flere flugtforsøg standses de igen og igen, og ydmygelserne fortsættes. De lærer til sidst også at blive `spøgelser` for at overleve. Filmen ender dog nogenlunde lykkeligt, ligesom der er små lyspunkter af håb, men det er altså kun i filmen.

For i virkeligheden handler filmen om drengene fra Godhavn. Virkelige drenge der i 50’erne og 60’erne ja helt op i 70’erne oplevede denne syge og vanvittige form for pædagogik. Mange af drengene er endt i misbrug og selvmord. Og filmen er blandt andet lavet for at sikre, at disse drenge, der nu er voksne eller ældre mænd, hvor mange lever på kanten af tilværelsen, får en officiel undskyldning. Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har stillet forslag i Folketinget om en officiel undskyldning fra det danske samfund til drengene fra Godhavn. Desværre blev forslaget stemt ned af højrefløjen i Folketinget.

FOR MIG ER DER INGEN TVIVL. Hvis overgrebene var bare halvt så grove, som det vises i filmen, og det siges endda, at filmen er det rene vand i forhold til virkeligheden, så skal de have en stor og helhjertet undskyldning af den danske stat. Selvfølgelig er det svært og principielt og juridisk udfordrende, når nutidige regeringer skal undskylde noget, der skete for 50 år siden. Synet på disciplin og vold var et helt andet den gang. Vold som disciplinerende og pædagogisk redskab var langt mere accepteret tidligere, hvilket min lille og i denne sammenhæng meget ubetydelige og milde historie også vidner om. Man skal derfor altid være påpasselig med at dømme fortiden med nutidens øjne.

Men når alt dette er sagt, synes jeg, en undskyldning er på sin plads. Det, der skete på Godhavn, var slet, slet ikke i orden. Det burde samtiden også have opdaget. Og i hvert fald er det helt afgørende vigtigt, at vi ved at give en officiel undskyldning fra samfundets side, får givet de stakkels drenge fra Godhavn den velfortjente og helt nødvendige håndsrækning, som en undskyldning vil være.

Ligesom vi på øverste politiske niveau får meldt ud, at vold er ondskab - ikke opdragelse eller pædagogisk virkemiddel. Som samfund lærer vi af, når vi er nødt til at sige undskyld. Og her er det nødvendigt at lære.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

mand
Kongelige

Kong Frederik: 

Sender hilsen til danskerne

mand
Nyheder

De Niro:

Trump er en klovn

væltet lastbil
Krimi

Vildt: Lastbil med

køletrailer er væltet

fter bombe
Nyheder

21 meldes dræbt

i nye angreb på teltlejr 

kvinde
Kendte

Nu er det slut

blå blink
Krimi

22-årig sigtet efter knivstikkeri

mand
Nyheder

Heunicke strammer reglerne

stor bygning
Krimi

To skygger

spøger i Meng-sag

Nyheder

Afviser udvidelse

af Aarhus Havn

Politibil set fra siden.
Krimi

Voldtægtsforsøg:

14-årig flygtede ud i havet

En lottoseddel og en kuglepen på et bord.
Nyheder

Var ét tal fra

300 millioner:

Ærgerligt

Krimi

Her vidste veninden

at Emilie Meng var

forsvundet

Et billede af et fjernsyn med en fjernbetjening.
Nyheder

TV 2 Play hæver prisen 

Grevinde Alexandra smiler
Kendte

Grevinde Alexandra:

Vil gå caminoen

Københavns Byret set udefra
Krimi

30-årig nægter sig

skyldig i trafikdrab

på treårig pige

Huset udefra
Film og TV

Ikonisk hus

sat til salg

Thomas Evers Poulsen med et skilt, hvor der står "bøsserøv".
Kendte

Thomas Evers stadig

påvirket af mobning

En Matas butik
Nyheder

Rekord: Matas omsætter

for 6,7 milliarder

Sebastian Bull og Asta Björk under "Vild med dans".
Kendte

"Vild med dans"-par

flytter sammen

En bil fanget i vand
Nyheder

DMI: Kraftig regn eller

skybrud på vej

Den kvindelige muldvarp
Nyheder

Muldvarp ville selv

stoppe dokumentar

Rockere samlet til demonstration
Krimi

Rockere og bandefolk

opkræves en milliard

efter skattekontroller

Mette Frederiksen i sort rulle krave og blå jakke
Nyheder

Skal gemme sms'er i 25 år

Breivik i retten
Nyheder

Breiviks sag skal igen for retten

Indgang til en Netto-butik
Nyheder

Netto opfordrer sine kunder til prepping

MitID på mobiltelefon
Nyheder

Slut med MitID på disse telefoner

Mand på den røde løber
Kendte

Gustav Salinas ramt af stress

Portræt af kok
Nyheder

Ny dansk restaurant får tre michelinstjerner

mand med solbriller på pressemøde
Nyheder

Kræver nye afhøringer i Eurovision-sag

Hvidt palæ
Nyheder

Villa til 60 mio. på tvangsauktion

Byretten i København
Nyheder

Banker finder fejl i 20.000 sager

mand flankeres på vej til retten
Kendte

Popstars-Jon risikerer fængsel

fugl sidder på træ
Nyheder

Sjælden fugl får unger i Danmark for første gang i 65 år

fodboldfans
Sport

Derfor går vi så meget 
op i fodbold

skilt på tv2 bygning
Krimi

Afvist i retten: TV 2

må vise dokumentar

politi til stede på vej
Krimi

Drabsforsøg i frisørsalon:

Tre mænd fundet

skyldige

person går på gaden
Nyheder

Vil forbyde sociale medier

for unge under 15 år

Nyheder

Budtjeneste forlader

Danmark

to personer smiler
Film og TV

EM-holdet:

Hyldes i Tivoli 

mand poserer
Kendte

Skuespiller skudt

og dræbt 

fodboldfans på stadion
Sport

Aktien styrtdykker

kvinde poserer
Kendte

Sofie Gråbøl bliver

vicepræsident 

mand går på fodboldbane
Sport

Efter nedrykning:

Fyrer fodbolddirektør

lastbil ligger på siden
Krimi

Lastbil væltede

på havn 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder

Topadvokat fyret før

TV 2-dokumentar

lyn på himlen
Nyheder

Lyn slog ned

i hest 

person står med barn
Nyheder

Køligere vejr på vej 

ødelagte bygninger
Nyheder

USA: Tornadoer

dræber mindst ni

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Scorer nyt værtsjob

lotto-kupon
Nyheder

Syv nye danske 

lotto-millionærer

menneskemængde
Nyheder

Knivdræbt 15-årig:

Mindes med digt og blomster

fodboldspillere
Sport

I tårer efter vild afgørelse

mand og kvinde
Nyheder

Dronning Mary:

Får fødselsdagsgave

Sport

FC Midtjylland: 

Jubler over guldet

mennesker i Tivoli
Nyheder

Storskærm i Tivoli

mand
Kendte

Kendt tv-vært: 

Er blevet far

folk under regnslag
Nyheder

Ramt af 5000 lyn 

mennesker på balkon
Nyheder

Fejret med fællessang:

Kongens første fødselsdag 

tre mennesker
Krimi

Efterforsker hærværk

mod valgplakater

folk på stranden i Tel Aviv
Nyheder

Hamas-angreb

mod Tel Aviv 

Et bord med mad og glade gæster
Mad og drikke

Brug grillen hele året

et jordskred
Nyheder

Hundreder dræbt efter jordskred

Grundloven åben på et bord
Debat

Johnny Larsen: Ny grundlov nødvendig

et par ser på hinanden forelsket
Film og TV

Notting Hill 25 år

Derfor holder den ikke i dag

blå blink
Krimi

30-årig er svært tilskadekommen efter overfald på Hovedbanen

en golfspiller på banen
Kendte

Golfstjerne dør pludseligt 30 år gammel

Fire planeter i rummet
Helt vildt

NASA: Planet med 42 grader tæt på Jorden

en mand med solbriller taler
Kendte

Richard Sherman er død

Folk råber til en konference
Nyheder

Trump mødt med buhråb 

Fodboldspillere på en bane
Sport

Brøndby: Guldfest eller nedtur

regnen siler ned på et tag og tagrende
Nyheder

Søndag rammer det første skybrud:
Sådan sikrer du dig

mange forsamlet på en bar
Nyheder

Ikonisk bar lukker

en lille dreng ved et maleri
Helt vildt

Her er han: Verdens yngste kunstner og kun halvandet år gammel

Nyheder

Rusland bomber byggemarked

- to dræbt og 33 såret

en pakke medicin
Sundhed

Studie:
Ozempic kan forebygge
kronisk sygdom

OB-fans
Sport

OB rykker ud af Superligaen

lotto kupon
Nyheder

Spille-held i Eurojackpot:

Nye danske millionærer

politiafspærring
Krimi

Ni anholdt efter knivstikkeri

kystlinie
Nyheder

Lort i vandet: 
Her skal du ikke bade