Selv om Ryanair nu bliver slæbt i Arbejdsretten af LO, vil det irske flyselskab ikke forhold sig til en retssag.
Det skriver lavprisselskabet i en mail til Avisen.dk:
- Ryanair kommenterer ikke på eller deltager i spekulation, skriver Ryanairs nordiske salgs- og markedschef, Elina Hakkarainen, til Avisen.dk.
Ryanair bliver trukket i retten, før flyselskabet overhovedet er gået i gang med at have ruter fra og til Københavns Lufthavn. Fagbevægelsen i form af LO vil have rettens ord for, at man lovligt kan gå ind i en konflikt med det irske flyselskab, der tilbyder sine ansatte lave lønninger, barske ansættelsesvilkår og nægter at forhandle overenskomst.
Ser frem til at åbne i Danmark
LO håber nu, at man ved at gå i Arbejdsretten kan presse Ryanair til at indlede forhandlinger om at indgå en overenskomst. Det har Ryanair hidtil afvist over alt i EU. De håber i stedet for på at kunne sende masser af danskere på påskeferie startede fra den 2. april - en uger efter, at Ryanair flyver for første gang fra Københavns Lufthavn.
- Vi ser frem til voksende turisme, ruter og arbejdspladser i Danmark og til at tilbyde danske kunder og besøgende de laveste priser, når vores base i København åbner til marts, skriver Elina Hakkarainen til Avisen.dk.
Sympatistrejke kan lamme fly
Det kan dog vise sig, at Ryanairs lavprisfly slet ikke kommer på vingerne. For nu rasler Ole Johansson, der er bagageportør og faglig kasserer i SGH Groundhandling, der tager sig af alt det praktiske på jorden, inden fly kan lette, med konfliktsablen.
- Hvis vi går i sympatistrejke, så sker der ikke noget. Ingenting. Uden os får flyet ikke catering, tømt toiletter, tanket eller lastet, siger han til dr.dk.
Selvom han og kollegaerne har en god overenskomst, kan han se fornuft i at kæmpe for Ryanair-personalets vilkår.
- Jeg er bange for mit arbejde på sigt. Så selv om vi har vores på det tørre, så har flypersonalets lønninger bestemt noget med mig at gøre, siger Ole Johansson.