Af Mette Boysen, mebo@avisen.dk
Omtrent 70 gange om året sker det, som mange mennesker frygter.
En rotte har forvildet sig ud af kloaksystemets vante gange og svømmer nu rundt i din toiletkumme eller har klaret turen op over kummens kant og ryster pelsen på toiletbrættet.
De 70 toilet-rottebesøg dækker udelukkende de anmeldelser, Center for Miljø i København har modtaget, fortæller Kim Maimann, miljøinspektør på centeret. Det sker sandsynligvis oftere, at en rotte tager en dukkert i porcelænskummen, uden at nogen opdager det.
- Rotten er ved en fejl havnet i den synlige del af toiletkummen, og der er den ikke interesseret i at være. Derfor vil den ni ud af ti gange selv forsvinde. Men nogle gange kan den ikke komme ud selv. Og uanset hvor mange gange man trækker ud i toilettet, kan man se halen. Så skal den lige have et skub med børsten, siger Kim Maimann.
Han fortæller, at sammenlignet med hvor mange toiletter der findes i København, er risikoen for et rottebesøg i toilettet ganske lille. Men risikoen er den samme, uanset om man bor i kælderen, i stuen eller på 10. sal.
Der er ikke et præcist tal på, hvor mange rotter, der findes i Danmark, men Kim Maimann vurderer, at der er lige så mange rotter som mennesker i Danmark.
Sidste år havde man i København 3.944 anmeldelser om rotter, og det tal har været stigende over de seneste år. Alligevel antager Kim Maimann, at den samlede rottebestand er faldet.
Mange mennesker frygter at blive smittet med sygdomme fra dyret med den kødfyldte, nøgne og skællede hale, selvom risikoen er meget lille. På trods af at der findes rotter, der er bærere af salmonella eller Weils syge, drejer det sig kun om et par procent. Og for at sygdommen kan overføres til en person, skal man i kontakt med rottens urin, som samtidig skal være temmelig frisk for at kunne smitte.
I Danmark er det kommunerne, der står for rottebekæmpelsen, og det er gratis.