Administration 

Advarer om nedskæringer i retten: Kan få store konsekvenser

Retspræsident i Østre Landsret Bent Carlsen (Foto: Foto Mikkel Østergaard)

Retspræsident i Østre Landsret Bent Carlsen har på nærmeste hold stiftet bekendtskab med omprioriteringsbidrag og besparelser på domstolene. De systematiske besparelser er blandt andet gået ud over sagsbehandlingstiden og HK’erne. Fortsætter nedskæringerne, frygter han for kvaliteten af domstolenes arbejde.

Denne artikel er skrevet af journalist Pelle Lindegaard Bügel fra HK Statbladets redaktion. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af redaktionen på Avisen.dk.

Med lov skal man land bygge. Det står der med store bogstaver ovenover de seks cylinderformede søjler, der bærer indgangspartiet til Københavns Byret. Et symbol for samfundets bekendelse til retsstaten. Her, hvor domstolene er det tredje og uafhængige ben i magtens tredeling.

På trods af de ædle principper om domstolenes særstatus i samfundet er domstolene på linje med alle andre statslige institutioner omfattet af omprioriteringsbidraget. Mens tilhængerne heraf ynder at benævne det som et bidrag til omfordeling af statens midler, er det for kritikkerne synonym med en barberhøvl, hvis klinge kun har én længdeindstilling. Klip 2 procent. Hvert år.

En af dem er Østre Landsrets retspræsident, Bent Carlsen. Titlen gør ham til øverste leder af den ene af Danmarks to landsretter. Han er bødlen, når omprioriteringsbidraget skal udmøntes i konkrete besparelser ved landets næsthøjeste retsinstans. Det er ikke altid en nem opgave.

- Jeg anser det som elementært, at en leder skal inspirere de ansatte til at levere en god indsats – også med nye arbejdsgange. Så længe vi har en ramme, hvor jeg kan se muligheder for tilpasning eller inddrage teknologi, synes jeg, det er spændende. Det er lykkedes herinde med både kontor og dommergruppen. Men det er ikke sjovt, hvis jeg skal forholde mig til en nedskæring, jeg ikke kan se, hvordan pokker skal realiseres uden at slække på kvaliteten, siger Bent Carlsen til HK Statbladet.

Bunkerne vokser

Domstolene beskæftiger i alt 2.500 personer. 380 af dem er dommere, der qua retsplejeloven er beskyttet af et ansættelsesværn. Det er kun et flertal i Folketinget, der kan ændre på antallet af dommere. De dommerfuldmægtige er ansat under mere fleksible forhold. Men det er i høj grad domstolenes cirka 1.800 kontorfunktionærer, der er blevet beskåret, når sparekniven har været forbi. Fra 2006 til 2016 er kontorpersonalet gået fra 66 til 50 årsværk i Østre Landsret.

Både i 2013 og 2015 fik Østre Landsret bevilget en ekstra afdeling til de i forvejen 22 afdelinger, således at Østre Landsret til og med 2019 har 24 afdelinger.

- Jeg råbte op og sagde, det var fuldstændig uacceptabelt, at sagsbunkerne voksede, og sagsbehandlingstiden steg. Det vandt gehør hos Domstolsstyrelsen, der forhandlede med Justits- og Finansministeriet.

De to ekstra afdelinger indebar seks nye dommerstillinger, men ingen kontorfunktionærer. Så på trods af den ekstra bevilling var der ifølge Bent Carlsen alligevel tale om en indirekte nedskæring.

- Vi har trukket på det eksisterende kontorpersonale. Af den årsag blev vi ikke reduceret på kontorpersonalet det år, fordi vi tog en ‘besparelse’ ved at udvide produktionen med to ekstra afdelinger uden mere kontorpersonale.

Afdeling 23 og 24 står lige nu til at blive nedlagt ved udgangen af 2019. Bliver det tilfældet, kan det ifølge Bent Carlsen betyde yderligere afskedigelser.

Kontorpersonale skaber tillid

Gennem tiden er flere kontoropgaver faldet bort. Det skyldes besparelser, men også en løbende digitalisering af dokumenter og mekaniske opgaver, der har lettet en række arbejdsgange.

- Vi har tilpasset arbejdsgange og fundet fornuftige løsninger. Vi har fået et civilsystem, som nu er digitalt. Nu skal man ikke slæbe rundt på fysiske sager, men kan gøre det fra skærmen. Det er en lettelse. Ikke markant, men den er der.

- Vi har ændret måden, dommerne arbejder på. Før skrev de en masse ned i hånden, som blev renskrevet af en sekretær. Nu kan de selv skrive det på computeren og behøver ikke kontorpersonale til at løse mekaniske opgaver. Når vi har sparet, har vi hidtil formået at ændre arbejdsgange og bruge ny teknik, uden at det sænkede kvaliteten, siger Bent Carlsen.

Udover at fastsætte datoer for retssager og være en støtte for det juridiske personale har kontorpersonalet også til opgave at tage sig af ofre, vidner og tiltalte, der er parter i en retssag. Det har til formål at skabe tryghed og få retssagen til at glide mere effektivt ved at skabe tillid mellem borgerne og retten. Det er i høj grad på dette punkt, at Bent Carlsen ser med en vis skepsis på beskæringen af kontorpersonalet.

- Problemet er at kunne fastholde tilstrækkeligt mange kontoransatte til at yde de mennesker, der kommer herinde, en ordentlig service.

- Undersøgelser viser, at får man en dårlig oplevelse uden for retssalen, bærer man den med ind i retssalen. Folk kan være opfarende, aggressive og svære at få i tale. Du kan forestille dig forældreansvarssager, hvor far og mor skal skilles, og børnene skal deles. Vi skal kunne give dem en respektfuld behandling i retten, på trods af at de opfører sig mærkeligt, og få konfliktniveauet ned. Det kræver et dygtigt personale.

Politisk ansvar efterlyses

Vil man de lange sagsbehandlingstider til livs og opretholde tilliden til retten, kræver det ifølge Bent Carlsen, at politikerne må på banen, da de årlige besparelser i længden ikke kan blive ved, hvis produktionsniveauet skal holdes oppe.

- Vi har optimeret utallige gange, og det er svært at blive ved med. Fortsætter besparelserne, får vi problemer med at få planlagt sager i kalenderen, da det er kontorpersonalets opgave. Det vil give tomgang i retten, hvis dommerne ikke har sager i kalenderen.

- Man kan diskutere, om man skal regulere på antallet af dommere for at skabe løn til kontorgruppen. Men det er også en dårlig løsning. Det vil betyde mindre produktion og længere sagsbehandlingstid.

- Så må politikerne tage ansvaret for de lange sagsbehandlingstider. Vi kan ikke med flere betydelige nedskæringer fastholde samme høje produktion per dommer som nu. Det tvinger dommergruppen til at lave mere kontorarbejde og bruge mindre tid i retten. Det er en dårlig brug af dommerlønnen at bruge dem til at lave noget, som kontorpersonalet er meget bedre til, siger Bent Carlsen.

Er det ikke fair nok, at omprioriteringsbidraget tvinger jer til at drive butikken så effektivt som muligt?

- Jo, bestemt. Jeg har ingen indvendinger imod, at man provokerer systemet til at tænke sig om. Det er sundt og godt. Men på et tidspunkt stopper festen.

- Man kan ikke blive ved med at skære 2 procent om året uden en prioritering af, hvilke opgaver man skal fastholde eller måske opgive. At lave besparelser kræver en kvalificeret vurdering og ikke denne rigide løsning med at skære 2 procent. Teknologi hjælper med at effektivisere, men i en retssal kan vi ikke bede folk om at tale 2 procent hurtigere.

Hvilke svar får I, når I fortæller om nødvendigheden af flere kontoransatte I jeres dialog med Domstolsstyrelsen?

- Domstolsstyrelsen er fuld af forståelse. De bringer det videre i diskussionerne med Finansministeriet og Justitsministeriet. Jeg har selv været direktør i Domstolsstyrelsen og kender diskussionerne.

- Det er klart, at møder man et Finansministerium, der konstant siger ‘skær 2 procent’, så forklarer man, at 2 procent på lønsummen ikke er muligt, når man har en dommergruppe, der er fastsat ved lov. Det betyder måske 8 procent på de kontoransatte. Hidtil har der været forståelse for, at så længe man ikke fra Folketingets side vil regulere antallet af dommere, må man begrænse omprioriteringsbidraget til at vedrøre kontorfunktionærerne. Vi har fundet løsninger hidtil, men vi er meget presset på kontorpersonalet, siger Bent Carlsen.

Domstolenes særstatus skal afspejles

Domstolenes særlige position i samfundet som den dømmende magt i samspillet med den lovgivende og udøvende magt bør ifølge Bent Carlsen komme til udtryk i måden, domstolene er omfattet af omprioriteringsbidraget på.

- Jeg synes, vi bør have en særstatus. Det var meningen med oprettelsen af Domstolsstyrelsen. Det var udtryk for, at man ønskede at give domstolene en særlig bevillingsmæssig status og frihed. Domstolsstyrelsen blev givet den særlige mulighed, at hvis man ikke får den bevilling, man mener er tilstrækkelig for at udøve domstolenes virksomhed, som den tredje statsmagt skal, kan man gå direkte til Folketinget, hvis man mener, at regeringens forslag til bevillingen er for lille.

- Det viser, at lovgiver har tilkendegivet, at domstolene er noget særligt. Domstolene har til opgave at føre kontrol med den lovgivende og udøvende magt, hvorfor de ikke bør svække domstolene, således at vi ikke kan udføre den kontrol. Det siger jeg ikke, man har gjort, men det betyder, at man må se på domstolene med andre øjne.

Hvor tæt er I på at bruge den mulighed?

- Vi er ikke i en katastrofal situation. Vi er indtil videre blevet behandlet nogenlunde rimeligt. Men vi er meget pressede på kontorområdet, og derfor ser jeg en bekymring i, hvis nedskæringerne fortsætter. Det vil desværre betyde længere sagsbehandlingstider, fastslår Bent Carlsen.

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse