Administration 

Advarer om nedskæringer i retten: Kan få store konsekvenser

Retspræsident i Østre Landsret Bent Carlsen (Foto: Foto Mikkel Østergaard)

Retspræsident i Østre Landsret Bent Carlsen har på nærmeste hold stiftet bekendtskab med omprioriteringsbidrag og besparelser på domstolene. De systematiske besparelser er blandt andet gået ud over sagsbehandlingstiden og HK’erne. Fortsætter nedskæringerne, frygter han for kvaliteten af domstolenes arbejde.

Denne artikel er skrevet af journalist Pelle Lindegaard Bügel fra HK Statbladets redaktion. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af redaktionen på Avisen.dk.

Med lov skal man land bygge. Det står der med store bogstaver ovenover de seks cylinderformede søjler, der bærer indgangspartiet til Københavns Byret. Et symbol for samfundets bekendelse til retsstaten. Her, hvor domstolene er det tredje og uafhængige ben i magtens tredeling.

På trods af de ædle principper om domstolenes særstatus i samfundet er domstolene på linje med alle andre statslige institutioner omfattet af omprioriteringsbidraget. Mens tilhængerne heraf ynder at benævne det som et bidrag til omfordeling af statens midler, er det for kritikkerne synonym med en barberhøvl, hvis klinge kun har én længdeindstilling. Klip 2 procent. Hvert år.

En af dem er Østre Landsrets retspræsident, Bent Carlsen. Titlen gør ham til øverste leder af den ene af Danmarks to landsretter. Han er bødlen, når omprioriteringsbidraget skal udmøntes i konkrete besparelser ved landets næsthøjeste retsinstans. Det er ikke altid en nem opgave.

- Jeg anser det som elementært, at en leder skal inspirere de ansatte til at levere en god indsats – også med nye arbejdsgange. Så længe vi har en ramme, hvor jeg kan se muligheder for tilpasning eller inddrage teknologi, synes jeg, det er spændende. Det er lykkedes herinde med både kontor og dommergruppen. Men det er ikke sjovt, hvis jeg skal forholde mig til en nedskæring, jeg ikke kan se, hvordan pokker skal realiseres uden at slække på kvaliteten, siger Bent Carlsen til HK Statbladet.

Bunkerne vokser

Domstolene beskæftiger i alt 2.500 personer. 380 af dem er dommere, der qua retsplejeloven er beskyttet af et ansættelsesværn. Det er kun et flertal i Folketinget, der kan ændre på antallet af dommere. De dommerfuldmægtige er ansat under mere fleksible forhold. Men det er i høj grad domstolenes cirka 1.800 kontorfunktionærer, der er blevet beskåret, når sparekniven har været forbi. Fra 2006 til 2016 er kontorpersonalet gået fra 66 til 50 årsværk i Østre Landsret.

Både i 2013 og 2015 fik Østre Landsret bevilget en ekstra afdeling til de i forvejen 22 afdelinger, således at Østre Landsret til og med 2019 har 24 afdelinger.

- Jeg råbte op og sagde, det var fuldstændig uacceptabelt, at sagsbunkerne voksede, og sagsbehandlingstiden steg. Det vandt gehør hos Domstolsstyrelsen, der forhandlede med Justits- og Finansministeriet.

De to ekstra afdelinger indebar seks nye dommerstillinger, men ingen kontorfunktionærer. Så på trods af den ekstra bevilling var der ifølge Bent Carlsen alligevel tale om en indirekte nedskæring.

- Vi har trukket på det eksisterende kontorpersonale. Af den årsag blev vi ikke reduceret på kontorpersonalet det år, fordi vi tog en ‘besparelse’ ved at udvide produktionen med to ekstra afdelinger uden mere kontorpersonale.

Afdeling 23 og 24 står lige nu til at blive nedlagt ved udgangen af 2019. Bliver det tilfældet, kan det ifølge Bent Carlsen betyde yderligere afskedigelser.

Kontorpersonale skaber tillid

Gennem tiden er flere kontoropgaver faldet bort. Det skyldes besparelser, men også en løbende digitalisering af dokumenter og mekaniske opgaver, der har lettet en række arbejdsgange.

- Vi har tilpasset arbejdsgange og fundet fornuftige løsninger. Vi har fået et civilsystem, som nu er digitalt. Nu skal man ikke slæbe rundt på fysiske sager, men kan gøre det fra skærmen. Det er en lettelse. Ikke markant, men den er der.

- Vi har ændret måden, dommerne arbejder på. Før skrev de en masse ned i hånden, som blev renskrevet af en sekretær. Nu kan de selv skrive det på computeren og behøver ikke kontorpersonale til at løse mekaniske opgaver. Når vi har sparet, har vi hidtil formået at ændre arbejdsgange og bruge ny teknik, uden at det sænkede kvaliteten, siger Bent Carlsen.

Udover at fastsætte datoer for retssager og være en støtte for det juridiske personale har kontorpersonalet også til opgave at tage sig af ofre, vidner og tiltalte, der er parter i en retssag. Det har til formål at skabe tryghed og få retssagen til at glide mere effektivt ved at skabe tillid mellem borgerne og retten. Det er i høj grad på dette punkt, at Bent Carlsen ser med en vis skepsis på beskæringen af kontorpersonalet.

- Problemet er at kunne fastholde tilstrækkeligt mange kontoransatte til at yde de mennesker, der kommer herinde, en ordentlig service.

- Undersøgelser viser, at får man en dårlig oplevelse uden for retssalen, bærer man den med ind i retssalen. Folk kan være opfarende, aggressive og svære at få i tale. Du kan forestille dig forældreansvarssager, hvor far og mor skal skilles, og børnene skal deles. Vi skal kunne give dem en respektfuld behandling i retten, på trods af at de opfører sig mærkeligt, og få konfliktniveauet ned. Det kræver et dygtigt personale.

Politisk ansvar efterlyses

Vil man de lange sagsbehandlingstider til livs og opretholde tilliden til retten, kræver det ifølge Bent Carlsen, at politikerne må på banen, da de årlige besparelser i længden ikke kan blive ved, hvis produktionsniveauet skal holdes oppe.

- Vi har optimeret utallige gange, og det er svært at blive ved med. Fortsætter besparelserne, får vi problemer med at få planlagt sager i kalenderen, da det er kontorpersonalets opgave. Det vil give tomgang i retten, hvis dommerne ikke har sager i kalenderen.

- Man kan diskutere, om man skal regulere på antallet af dommere for at skabe løn til kontorgruppen. Men det er også en dårlig løsning. Det vil betyde mindre produktion og længere sagsbehandlingstid.

- Så må politikerne tage ansvaret for de lange sagsbehandlingstider. Vi kan ikke med flere betydelige nedskæringer fastholde samme høje produktion per dommer som nu. Det tvinger dommergruppen til at lave mere kontorarbejde og bruge mindre tid i retten. Det er en dårlig brug af dommerlønnen at bruge dem til at lave noget, som kontorpersonalet er meget bedre til, siger Bent Carlsen.

Er det ikke fair nok, at omprioriteringsbidraget tvinger jer til at drive butikken så effektivt som muligt?

- Jo, bestemt. Jeg har ingen indvendinger imod, at man provokerer systemet til at tænke sig om. Det er sundt og godt. Men på et tidspunkt stopper festen.

- Man kan ikke blive ved med at skære 2 procent om året uden en prioritering af, hvilke opgaver man skal fastholde eller måske opgive. At lave besparelser kræver en kvalificeret vurdering og ikke denne rigide løsning med at skære 2 procent. Teknologi hjælper med at effektivisere, men i en retssal kan vi ikke bede folk om at tale 2 procent hurtigere.

Hvilke svar får I, når I fortæller om nødvendigheden af flere kontoransatte I jeres dialog med Domstolsstyrelsen?

- Domstolsstyrelsen er fuld af forståelse. De bringer det videre i diskussionerne med Finansministeriet og Justitsministeriet. Jeg har selv været direktør i Domstolsstyrelsen og kender diskussionerne.

- Det er klart, at møder man et Finansministerium, der konstant siger ‘skær 2 procent’, så forklarer man, at 2 procent på lønsummen ikke er muligt, når man har en dommergruppe, der er fastsat ved lov. Det betyder måske 8 procent på de kontoransatte. Hidtil har der været forståelse for, at så længe man ikke fra Folketingets side vil regulere antallet af dommere, må man begrænse omprioriteringsbidraget til at vedrøre kontorfunktionærerne. Vi har fundet løsninger hidtil, men vi er meget presset på kontorpersonalet, siger Bent Carlsen.

Domstolenes særstatus skal afspejles

Domstolenes særlige position i samfundet som den dømmende magt i samspillet med den lovgivende og udøvende magt bør ifølge Bent Carlsen komme til udtryk i måden, domstolene er omfattet af omprioriteringsbidraget på.

- Jeg synes, vi bør have en særstatus. Det var meningen med oprettelsen af Domstolsstyrelsen. Det var udtryk for, at man ønskede at give domstolene en særlig bevillingsmæssig status og frihed. Domstolsstyrelsen blev givet den særlige mulighed, at hvis man ikke får den bevilling, man mener er tilstrækkelig for at udøve domstolenes virksomhed, som den tredje statsmagt skal, kan man gå direkte til Folketinget, hvis man mener, at regeringens forslag til bevillingen er for lille.

- Det viser, at lovgiver har tilkendegivet, at domstolene er noget særligt. Domstolene har til opgave at føre kontrol med den lovgivende og udøvende magt, hvorfor de ikke bør svække domstolene, således at vi ikke kan udføre den kontrol. Det siger jeg ikke, man har gjort, men det betyder, at man må se på domstolene med andre øjne.

Hvor tæt er I på at bruge den mulighed?

- Vi er ikke i en katastrofal situation. Vi er indtil videre blevet behandlet nogenlunde rimeligt. Men vi er meget pressede på kontorområdet, og derfor ser jeg en bekymring i, hvis nedskæringerne fortsætter. Det vil desværre betyde længere sagsbehandlingstider, fastslår Bent Carlsen.

folk omfavner hinanden
Nyheder

Finder 751 grave på kostskole i Canada

Nærbillede Alexandra
Kongelige

Alexandra får ansigtsløftning - se resultatet

Den britiske destroyer "HMS Defender"
Nyheder

Rusland advarer:

Næste gang bomber vi

Nikolaj Kirk, kronprins Frederik og Jørgen Skouboe i naturen.
Kongelige

Kronprinsen gæstestjerne i populært TV-program

Karsten Nielsen foran færge
Nyheder

I denne kommune er alle nu vaccineret

Natasja Crone og Rasmus Tantholdt.
Kendte

Hurtig handel:

Natasja Crone sælger

huset over prisen

astronaut på rumvandring
Nyheder

147 danskere vil være astronaut

julie zangenberg med hænderne i håret
Kendte

Julie Zangenberg

er blevet mor:

Helt rundt på gulvet

Gratis lydbøger - prøv i 40 dage
Forbrugerguides

Få gratis lydbøger hele sommeren

fodboldfans ser fodbold på storskærm
Sundhed

Studie: Fodbold-drama

kan føre til hjerteanfald

hvid bil kører på vej
Krimi

Mor mister bil efter

datterens vanvidskørsel 

kvindelig sælger ringer op
Nyheder

Sådan dealer du med

luskede telefon-sælgere

prins joachim poserer med familien
Kongelige

Stolt Joachim:

Jeg kan stadig mærke

hans hånd

andrea elisabeth rudolph kigger ind i kameraet
Kendte

Andrea Elisabeth Rudolph:

Brystet skal fjernes

kollapset bygning
Nyheder

Stor bygning

kollapser i Florida 

Aarhus Universitetshospital set udefra
Krimi

12-årig dreng er død

efter ATV-ulykke 

mand råber i telefon
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Bøvler du også med

telefon-sælgere? 

Krimi

Ung kvinde i

kritisk tilstand:

Ramt af flugtbilist 

storebæltsbroen set fra toppen
Nyheder

Nu kan du cykle

over Storebælt

afklædt par ligger i sengen
Sex og samliv

Så mange sælger sex

i Danmark

britney spears kigger
Kendte

Britney Spears: Giv

mig mit liv tilbage

person går med coronatest  i hånden
Helt vildt

Britisk mand havde

coronavirus i 305 dage

motorcykelbetjent kører på vej i Athen
Nyheder

Præst angriber syv

biskopper med syre

Mennesker i et fedt kontor
Advertorial

Annonce

Sådan skaber du de bedste rammer for møder i din virksomhed

billede af John McAfee
Nyheder

Rigmand fundet død

i celle

En smilende mand i jakke og blå skjorte
Advertorial

Annonce

Drømmejob i hus efter digitale samtaler og sparring med Ase

billeder af menneskeknogler
Nyheder

Renovering på dansk kaserne

- menneskeknogler

ligger under gulvet

Nyheder

Delta-variant fundet ved EM-kamp - tilskuere opfordres til coronatest

billede af Melvin kakooza
Kendte

Melvin Kakooza:
- Jeg har det
rigtig, rigtig godt

billede af tæt trafik
Nyheder

Ferietrafik: 
Her skal du væbne

dig med tåmodighed

caroline med en ketcher
Kendte

Få dage efter fødslen:

Caroline Wozniacki
overrasker fans

luftfoto af ejendommen
Kongelige

Grevindes

hus

sat til salg

Et stetoskop ved siden af en åben computer-laptop, som en kvinde skriver på
Advertorial

Annonce

Guide: Få styr på dine forsikringer

En smilende mand og en masse pengesedler
Helt vildt

Investerede lommepenge i kryptovaluta - blev billionær

En gråhåret mand foran en bygning
Kendte

Farvel efter 20 år på TV 2

billede af Stefan Löfven
Nyheder

Regeringskrisen i Sverige tager uventet drejning

billede af Elton John på scenen
Kendte

Årelang afskedsturné fører britisk popveteran forbi Danmark

En strand med bølger og sol
Rejser

Pas på når du booker ferie hos rejseselskabet

En retsbygning med røde mursten
Krimi

Dræbte brutalt to kvinder:

Livstidsdom

Et stort bål ude i en sø
Nyheder

Dagens spørgsmål:

Burde Sankthans være en helligdag?

Himmelbjerget og en sø
Krimi

Gode nyheder:

Treårig pige er ude af koma

Rottehale og rottepoter
Dyreliv

Rotte-invasion:

Det skal du holde øje med

Et sankthansbål brænder
Nyheder

Sankthansaften: Sol og vindstille

Et blåt komfur
Krimi

Mast ihjel da han ville flytte komfur

En blond kvinde i rød kjole
Kendte

Britney Spears skal i retten mod sin far

En kæmpe rutschebane
Helt vildt

Fårup Sommerland bygger rutsjebane til 100 mio.

Apotek-skilt på facade
Nyheder

Her kan du få din medicin i sommerlandet

Portræt ældre vinde
Helt vildt

Chok: Pludselig stod

der 6 milliarder

kontoen

Mand springer i vandet.
Nyheder

DMI klar med prognose:

Sådan bliver ferievejret

i Danmark

Motorvejsskilt ved Øresundsbroen
Krimi

Danske bilister rammes af sten på svensk motorvej

Gareth Bale på banen
Sport

Skuffet minister:

Holland vil ikke

lukke vores fans ind

Indgang til retten i Svendborg
Krimi

Far dømt:

Voldtog sin datter

gennem fire år

Caroline Fleming på den røde løber
Kendte

Caroline Fleming single igen

Nyheder

Regeringen afviser indgreb på boligmarkedet

kampvogne med Dannebrog i ørken
Nyheder

Sidste danske soldater har forladt Afghanistan

kø
Nyheder

Weekend: Forbered dig på kø

kniv
Krimi

14 år i fængsel: Dræbte gravid kæreste

Med masser af stjerner og flotte ord med på vejen er Cirkusrevyen 2021 udsolgt hele sommeren, og nu kan publikum opleve Ulf Pilgaard og resten af holdet helt frem til oktober.lgaard
Kendte

Ulf Pilgaard fortsætter

grill
Nyheder

Faren lurer: Sådan griller du bedst

søløver
Helt vildt

Søløver flygter: Vil op i båd

Mallorca
Nyheder

Populære rejsemål: Mallorca og Gran Canaria

fodbold
Sport

Danmark fester: Se billederne

italien
Nyheder

Italienerne må smide mundbindet udendørs 

hus
Nyheder

Hvert andet hus sælges inden for to måneder

fest
Sport

Fodboldglade danskere holder folkefest 

Sport

Danmark tæver Rusland og brager i EM-ottendedelsfinalen

billede af Omar Marzouk
Kendte

Omar Marzouk køber hus
for tocifret millionbeløb

billede af en tasmansk djævel
Dyreliv

Djævle har ryddet

ø for pingviner

billede af en mad med mayonnaise
Mad og drikke

Advarsel: Risiko for skimmel i din mayonnaise

billede af voldsom regn på en terrasse
Livsstil

Er du klar til det
næste skybrud?

billede af pasta på en gaffel
Mad og drikke

Advarsel: Denne pasta udgør en sundhedsmæssig risiko

billede af prototypen af den flyvende taxa
Nyheder

Tyskere vil tilbyde lufttaxa til OL

kød og grønsager er lagt på en grill
Mad og drikke

Dagens afsteming: Hvor vild er du med at grille?

billede af Allan Randrup Thomsen
Corona

Ekspert om mandagens coronatal: - Det ser lovende ud

Kronprinsesse Mary står med rød taske
Nyheder

Mary jubler:

Der er håb

halen på en hval ses i vandoverfladen
Nyheder

Jorden har fået

et nyt ocean

billede fra ulykkesstedet
Krimi

Betjent i kritisk tilstand: Formodet flugtbilist sendt bag tremmer

rune klan poserer
Kendte

Klan efter anmeldertæsk:

Det er fandeme svært 

sveriges statsminister i jakke og slips
Nyheder

Sveriges statsminister

er væltet 

Bål i mørke
Nyheder

Grønt lys for

Sankthansbål