Personer, der er dømt for blandt andet voldtægt i nattelivet, skal ikke kunne færdes i det danske natteliv, hvis det står til regeringen.
Regeringen foreslår, at listen over lovovertrædelser, der skal kunne føre til, at man får et forbud mod at opholde sig i nattelivszoner, udvides.
Konkret er der som udgangspunkt lagt op til, at personer, der er dømt for voldtægt, voldtægt ved andet seksuelt forhold end samleje og blufærdighedskrænkelsen omfattes.
Derudover skal en betingelse for forbud være, at forbrydelserne skal være foregået i nattelivet eller i forbindelse med den dømtes tilknytning til nattelivet, hvis man skal omfattes af forbuddet.
Det kan eksempelvis være, hvis en voldtægt er begået i aften- og nattetimerne i tilknytning til gerningspersonens færden på en natklub.
Men det kan også omfatte voldtægter, der begås i et hjem, umiddelbart efter at offeret og gerningspersonen har etableret en kontakt i nattelivet.
Justitsminister Peter Hummelgaard (S) udtaler i forbindelse med forslaget, at det er en del af en tryghedspakke fra regeringen, der fremlægges mandag.
- Voldtægtsforbrydere har i regeringens optik absolut intet at gøre i nattelivet. Derfor vil vi blandt andet udvide listen over lovovertrædelser, der kan føre til opholdsforbud i nattelivet, til også at omfatte visse seksualforbrydelser, herunder voldtægt, udtaler ministeren.
Som loven er nu, kan personer, der er dømt for blandt andet vold, røveri og våbenbesiddelse, få et forbud mod at opholde sig i nattelivet mellem midnat og klokken 05.
De må derudover ikke færdes og opholde sig på serveringssteder, der sælger alkohol.
Nattelivszonerne er udpeget af politikredsene.
Eksempelvis er området omkring Vestergade i København og Midtbyen i Aarhus udpeget som nattelivszoner.
I et forsøg på at øge trygheden i nattelivet har regeringen også bedt Det Kriminalpræventive Råd om at undersøge drugging.
Når folk udsættes for drugging i nattelivet, sker det typisk ved, at der bliver puttet et bevidsthedspåvirkende stof i en drink.
Undersøgelsen skal belyse, hvordan og hvor drugging foregår, og hvem ofrene er.
- Vi har i dag ikke nok viden om drugging. Derfor skal Det Kriminalpræventive Råd nu gennemføre en undersøgelse af drugging og konsekvenserne for de unge, så vi kan sætte bedre ind, udtaler ligestillingsminister Magnus Heunicke (S).
Undersøgelsen af drugging er en del af en handlingsplan med ti initiativer til øget tryghed i nattelivet, som Magnus Heunicke lørdag har præsenteret.
Handlingsplanen afsætter blandt andet 10 millioner kroner til lokale tiltag om opholds- og afhentningssteder, hvor unge kan være på vej hjem fra nattelivet. Det kan eksempelvis være hos en virksomhed eller en forening.
/ritzau/