Muligheden for at få en hurtig skilsmisse bliver formentlig snart en realitet igen.
Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) fortæller, at der tegner sig et flertal i Folketinget for at afskaffe refleksionsperioden på tre måneder. Den blev sidste år indført for at give forældre tid til at tænke over, om de ville skilles.
Ud over at fjerne refleksionsperioden vil regeringen også fjerne tvungen ret til delt bopæl mellem forældrene. Det betyder, at barnet som udgangspunkt både har bopæl hos mor og far de første tre måneder efter skilsmissen.
- Vi har desværre gennem længere tid hørt fra interessenter på området og familier, at det nye skilsmissesystem, vi har lavet, hvis hovedformål var at skærme børnene bedre og passe bedre på dem, gør det modsatte, siger Astrid Krag.
- Særligt fordi tvunget delt bopæl og refleksionsperioden betyder, at konflikter mellem forældrene bliver forlænget og optrappet til skade for børnene.
- Det er dybt ulykkeligt, at et skilsmissesystem, der havde det hovedformål at passe bedre på børnene, nu ser ud til at gøre det modsatte, siger hun.
Alle ni partier i det daværende folketing stod i december 2018 bag beslutningen om det nye familieretlige system.
Astrid Krag er overrasket over, at det har fungeret stik modsat hensigten.
- Tværtimod var tanken, at begge ting skulle være med til at få ro på, så forældrene kunne træffe nogle velovervejede beslutninger om børnene, siger hun.
Det nye system trådte i kraft i april sidste år. Det har mødt meget kritik for at trække skilsmisserne i langdrag, hvilket i høj grad er gået ud over børnene.
Mandag kan Jyllands-Posten fortælle, at fire ud af ti af landets store kommuner har følt sig nødsaget til at fjerne børn fra deres forældre, fordi de bliver fanget i forældrenes konflikt.
De Konservative og Dansk Folkeparti mener, at man bør holde fast i refleksionsperioden.
- Det er forholdsvis nyt og efter meget kort tid, at ministeren allerede går ud og siger, at hun vil fjerne refleksionsperioden.
- Det er en meget, meget stor beslutning for en familie at træffe. Og derfor synes vi, det er fint, at man lige har en lille periode til at tænke sig om en ekstra gang, siger socialordfører Brigitte Klintskov Jerkel (K).
Socialordfører Karina Adsbøl (DF) mener, at regeringen burde sætte ind over for de lange ventetider for sagsbehandling af skilsmisser, der kan vare op til et år.
Men det er allerede sket så meget, som det er muligt, siger Astrid Krag.
I finansloven for i år blev der afsat 104 millioner kroner ekstra til Familieretshuset, der sidste år afløste det tidligere Statsforvaltningen.
Eftersom det nye system overtog lange ventetider, kommer der dog til at gå tid, inden ventetiderne kan blive bragt ned.
- Det (de 104 millioner kroner, red.) er simpelthen det maksimale beløb, man kan nå at optage i Familieretshuset i år.
- Fordi man skal ansætte medarbejdere, og de skal også være fagligt kvalificerede, inden man begynder at løse skilsmissesager, som jo er de sværeste sager, og hvor der er den største risiko for børnene, siger Astrid Krag.
En analyse skal kortlægge, hvordan Familieretshuset kan komme til at fungere bedre, herunder få bragt ventetiderne ned.
/ritzau/