Regeringen: Homoforfølgelse kan koste Tanzania bistand

Danmark tilbageholder millioner til Tanzania for homofobi (Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix)

Tanzanias ambassadør har stået skoleret i Danmarks udenrigsministerium, der overvejer støtten til landet.

Forligskredsen blandt den danske udviklingspolitik skal sammen med regeringen overveje, hvorvidt og hvordan Danmark fortsat skal levere støtte til det østafrikanske land Tanzania.

Det oplyser Udenrigsministeriet, hvor udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) arbejder fra.

Tanzanias ambassadør i Danmark, Dr. Willibrod Peter Slaa, var fredag indkaldt til møde i Udenrigsministeriet.

Dr. Slaa var indkaldt, efter at guvernøren i Tanzanias største by, Dar-es-Saleem, har opfordret borgere til angive homoseksuelle. Det er ulovligt i Tanzania at være homoseksuel. Det kan straffes med 30 års fængsel.

I en pressemeddelelse oplyser Udenrigsministeriet, at Dr. Slaa blev oplyst, at "man agter at drøfte situationen grundigt og overveje det samlede danske engagement i Tanzania."

Derfor har Ulla Tørnæs indkaldt forligskredsen på området samt partnere i civilsamfundet til en drøftelse.

Danmark har i forvejen tilbageholdt 65 millioner kroner i bistand til det østafrikanske land.

Tidligere på måneden trak EU sin ambassadør i Tanzania hjem. Torsdag oplyste EU i en udtalelse, at det skyldes regeringens pres på selve ambassadøren.

- Denne attitude, der er uden for tilfælde, er ikke forenelig med den lange tradition for bilateral dialog og konsultation mellem de to parter, hvilket ærgrer EU dybt, lød det.

- EU opfordrer myndighederne i Tanzania til ikke at udøve unødigt pres og sætte unødige begrænsninger op for diplomatiske missioner til landet.

- EU er dybt bekymret over den forværrede situation for LGBTI-personer.

I pressemeddelelsen fra det danske udenrigsministerium noteres det, at Tanzanias udenrigsminister har taget afstand fra guvernørens udtalelser.

/ritzau/