Natten mellem lørdag og søndag rykkede tropper fra oprørsgruppen, Seleka, ind i Den Centralafrikanske Republiks hovedstad, Bangui. Søndag var byen under Selekas kontrol, men præsidentpaladset og forretninger blev plyndret og skud genlød i gaderne, skriver Al-jazeera.
Den Centralafrikanske Republik blev sin tid kendt, fordi den siddende diktator udråbte sig selv til kejser og regerede som en sådan.
Under erobringen af Bangui døde 13 ud af 400 sydafrikanske soldater, der forsøgte at forsvare hovedstaden. Også franske soldater er i landet. Bygninger blev ødelagt under kampe.
En talsmand fra Seleka (Alliance), Eric Massi, udtalte at Bangui var næsten rolig mandag morgen. Selekas leder, Michel Am-Nondokro Djotodia, har udnævnt sig selv til præsident.
“Bangui er under vores kontrol og tilstanden er rolig, men vi har ting, vi skal gøre på gadeplan angående sikkerhed. Plyndringerne skal stoppes,” siger han til Al-jazeera. I Frankrig udtaler udenrigsministeren, at der ikke er grund til at evakuere 1.200 franskmænd , der opholder sig i landet.
“Oprørerne kontrollerer byen. Jeg håber ikke, der opstår nogle repressalier,” sagde Gaston Mackouzangba, talsmand for landetss eksilerede præsident, der nu befinder sig i Cameroon.
Brudt fredsaftale
Seleka mener ikke, at præsidenten holdt sine løfter afgivet i en fredsaftale i januar. Derfor valgte oprørsgruppen torsdag at fortsætte med at indtage store byer i Den Centralafrikanske Republik.

Landets “tidligere” statsoverhoved, Francois Bozize, flygtede søndag. Han har regeret Den Centralafrikanske Republik siden 2003, hvor han kuppede sig til magten hjulpet af nabolandet Chad. Han steg i landets militære grader under kejser Bokassa, der regerede fra 1996-1979
Hans løfter om at dele magten, skaffe arbejde og betale penge til oprørerne har tilsyneladende ikke holdt, hvorfor oprørerne greb til våben i torsdags, skriver Reuters.
Oprørerne anklager ifølge Al-Jazeera Bozize for at styre landet som diktator, hvorfor rebellerne kæmpe for folkets demokratiske rettigheder.
I december 2012, før fredsaftalen, havde oprørerne indtaget store områder i den nordlige del af landet, skriver All Africa.
“Demokratisk” erobring
På trods af Selekas leders selvudnævnelse til præsident, lover oprørsgruppen at overholde sin del af fredsaftalen. Det er den del, der sikrer nyt valg inden for tre år.
“Vi respekterer Libreville-aftalen fra januar, der lovet et politisk skifte indenfor to til tre år,” sagde talsmand Eric Massi. “Den nuværende premierminister bliver siddende, og ministrene bliver en smule omrokeret,” fortalte han til Reuters.
FN’s generalsekretær, Ban Ki Moon, udtrykte mandag sin bekymring over efterretninger om seriøse overtrædelser af menneskerettigheder under invasionen af Bangui. Han fordømte overtagelsen og opfordrede til en “hurtig genetablering af konstitutionel orden,” skriver Al-jazeera.
Artiklen er skrevet i samarbejde med Nikolaj Skydsgaard, verdensnyt.dk.
Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.