Realkredit-krise: Hver femte boligejer rammes

Hver femte boligejer står til højere boligrenter, hvis ikke Realkredit Danmark skaffer 38 milliarder.
Boliglån vil stige.
Boliglån vil stige. Foto: Colourbox.dk

De danske boligejere skal måske til at se lidt dybere i tegnebogen.

Omkring hver femte boligejer risikerer nemlig et dyrere lån, hvis ikke realkreditselskabet Realkredit Danmark skaffer 38 milliarder kroner i løbet af sommeren.

Kreditvurderingsbureaet Moody's stiller i en ny rapport spørgsmålstegn ved Realkredit Danmark. Firmaet skal skaffe de mange penge eller acceptér, at obligationerne bliver nedgraderet.

Ifølge Jyllands-Posten kan realkreditobligationer for næsten 500 mia. kr. - svarende til 20 pct. af danske realkreditlån - blive nedgraderet fra AAA til AA1. Det vil betyde en merrente pr. år svarende til omkring 1.000 kr. pr. lånt mio. kr for danske boligejere.

"Det skal tages seriøst, men på den korte bane kommer det til at betyde forholdsvis lidt. En renteforhøjelse af denne størrelsesorden vil betyde ganske lidt for danskerens økonomi," vurderer økonomisk rådgiver Kim Valentin overfor Newspaq.

Realkredit Danmarks vicedirektør Klaus Kristiansen bekræfter, at koncernen har problemer, og dem vil man nu forsøge at løse.

"Vi mener, at vi godt kan hente den overdækning, der skal til enten på markedet eller ved at låne hos vores moderselskab, Danske Bank. Men jeg vil gerne understrege, at vi nu har en dialog med Moody's om kravene, som vi mener nærmer sig det uforståelige," siger Klaus Kristiansen til Jyllands-Posten.

Han åbner for, at Realkredit Danmark vil gennemføre samme manøvre, som Nykredit for få dage siden vedtog. Ændringerne går blandt andet ud på, at det skal være dyrere at låne og at risikoen i lånene skal afspejle prisen. Dermed vil eksempelvis afdragsfrie lån blive dyrere.

Kilde: Jyllands-Posten

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.