Administration 

Rasmus er klar til hellige krig for islam

25-årige Rasmus har skiftet navn til Salah El-Din. Han drømmer om en islamisk stat, der hjælper de svage, og som straffer profetens fjender med pisk og de utro med stening. Og om Allah vil, tager han til Irak og fører hellig krig.

Vi begynder i en skolegård i Hellerup i 1993.

Hadet knuger sig fast i maven.

Rasmus går i sjette klasse. Han er svært overvægtig. Vejer over 80 kilo og er som jaget vildt i klassen. De andre drenge binder ham fast i gården. De tæsker ham. Mobber ham. Næsten hver dag.

»Fede dyr. Fede nar. Din mor er en luder,« råber de.

Rasmus har svært ved at svare igen. Han føler sig svag. De andre børn har rige forældre og bor i pæne villaer i Hellerup. Rasmus bor i en lille andelslejlighed med sin mor, der har angst og depressioner og er på dagpenge. Han har aldrig haft en far, og han har ingen venner i klassen.

Det er uretfærdigt, tænker han. Men på det tidspunkt er der ingen gud, der beskytter ham. Ingen gud, der kan fortælle, hvad der er rigtigt og forkert.

Ingen orden, ingen regler, ingen retfærdighed. Det er Rasmus alene mod de andre børn, og han er ved at sprænges af had til sig selv og sin verden.

Da en af mobberne en dag kalder hans onkel for bøssekarl , kan han ikke holde vreden inde længere. Han sparker drengen så hårdt i nyrerne, at drengen knækker sammen og græder.

»Det var nok der, jeg begyndte at miste besindelsen,« siger han stille og kigger ned i bordet.

Til ære for profeten

Det er længe siden nu. Rasmus er i dag 25 år. Han er blevet muslim og har skiftet fornavn til Salah El-Din. Han har opkaldt sig efter den muslim, der drev de kristne korsriddere på flugt fra Jerusalem. Der er kommet ro og orden i hans liv. Han har fået et kraftigt skæg til ære for profeten Muhammed, og Allah, den almægtige, leder ham på vej.

Han tror på hvert et ord i koranen og de hellige skrifter. Eller rettere: Han ved, at hvert et ord er rigtigt. Han ved, at den islamiske stat kommer en dag. Han ved, at den vil hjælpe de svage og udstødte. Han ved, at utro mænd og kvinder vil blive stenet, men samtidig frelst. Han ved, at folk, der tilsviner profeten, skal straffes med fængsel eller pisk. Og han ved, at han er klar til at tage til Irak og kæmpe mod de amerikanske soldater. Hvis Allah ønsker det.

Men sådan har han ikke altid haft det.

Dødsfald og angst

Salah El-Dins historie begynder turbulent.

Da han er et år gammel, dør hans mormor og morfar. Det rammer hans mor så hårdt, at hun får angstanfald og varige psykiske mén.

Rasmus er urolig gennem hele folkeskolen. Han må skifte skole tre gange, fordi lærerne ikke kan klare ham.

De andre børn mobber ham konstant med hans overvægt, mens han selv begynder at trappe konflikten op ved at slå igen. Han indser, at han kan udnytte sin højde og vægt mod dem, der terroriserer ham.

I syvende klasse bliver Rasmus sendt på et julemærkehjem i Skælskør for at tabe sig. Her går det lidt bedre. Han får nye venner og en kæreste. Men da han kommer tilbage til en skole for problembørn på Nørrebro, bliver det hele værre.

»På skolen var der piger, der kom fra den lukkede afdeling ¿ og indvandrerdrenge, der havde siddet i politiets varetægt. De kunne finde på at true med kniv. Her lærte jeg for alvor at slå fra mig. Det var min måde at klare mig på,« fortæller han.

Stoffer og nervemedicin

Derfra synes han næsten ikke, at der er nogen vej tilbage. Rasmus bliver 18 år og er pludselig kommet i rigtig dårlig selskab. Han ses mest med rockere og unge indvandrerdrenge fra den hårde del af Blågårds Plads på Nørrebro. De lærer ham at slås og sælge stjålne ting videre. Typisk tv-apparater og computere. Og Rasmus kan lide pengene.

Om dagen kører han rundt i gaderne i sin stylede mørkelilla Golf, som han har købt for hælervarer. Om natten hænger han ud i hashklubber eller står ved baren på Diskotek In i København, hvor der er gode muligheder for at slås og more sig. Der er masser af sprut, ecstasy og hjernedøde typer, som han siger. Masser af virkelighedsflugt.

Selv er han også begyndt at tage stoffer. Han fylder næsen med kokain, tager ecstasy og steroider og ryger i perioder op til 15 gram hash om dagen. Det er så tåget en periode, at han stadig har svært ved at huske noget fra den.

»Jeg var fyldt med had i kroppen. Stofferne var min nervemedicin,« siger han.

Hjemme i lejligheden er Rasmus verden ved at falde fra hinanden.

Hans mor er ved at dø. Hun har fået kræft i tungen, og strålerne giver hende hårde bivirkninger. Hun taber sig, mister lugtesansen og motorikken.

Han prøver at være der for hende, men det plager ham samtidig at se hende på den måde.

»Enten ender jeg i fængsel, eller også dør jeg snart,« tænker han.

»Jeg er nødt til at finde på noget.«

En åndelig mentor

Det er et rent tilfælde, at han en dag ser koranen ligge hjemme hos en af sine gamle venner, som skal bruge den til en opgave i gymnasiet.

Rasmus samler bogen op og vender de første sider i muslimernes hellige skrift.

Han bliver nysgerrig. Det hele står så tydeligt. I koranen er der råd og regler for alt. Og bogen taler især om retfærdighed.

Noget, han forgæves har ledt efter i så mange år.

Han opsøger flere af sine muslimske venner. Han vil vide mere om islam. En fyr ved navn Gamal hjælper ham med svarene. Gamal er storebror til en af hans venner og bliver nu Rasmus åndelige mentor.

Gamal er ikke som de andre. Han har styr på sit liv. Han er gift og arbejder som flymekaniker i lufthavnen.

De to bruger timer og dage sammen. De mødes hjemme hos Gamals familie i Hellerup og Bispebjerg. Her drikker de kaffe og ryger vandpibe, ligesom de går lange ture sammen. Rasmus lytter og lærer om et af koranens vigtigste begreber, al-sabr. Det betyder »tålmodighed«.

»Det nytter ikke at smadre biler og slå andre folk ned,« forklarer Gamal.

»Gud vil have, at vi er tålmodige. Brug i stedet din energi på at bede og faste,« siger han.

Bønner og hellig krig

Gamal fortæller også Rasmus om, hvordan han skal behandle sin familie og sine venner med respekt. Om tørklæder, faste og bønner. Og om hellig krig.

Den hellige krig er ikke bare en krig mod dem, der angriber muslimer. Det er også en indre krig, der handler om, at man skal beherske sit had og sine aggressioner mod andre, fortæller Gamal.

Rasmus lytter.

Det hele virker så indlysende rigtigt. Modsat alt det pladder han føler, at pædagoger og psykologer har forsøgt at fylde ham med gennem hele skoletiden. De har aldrig kendt ham.

Men koranen rammer ham lige i hjertet. Den tager ham seriøst.

Åbenbaring i Egypten

I sommeren 2004 tager han med Gamals lillebror til Egypten. De besøger en af landets enorme moskeer, der prydes af marmor og islamiske hellige skrifter i loftet.

Da Rasmus går ind på det store tæppe i moskeen, føler han med det samme en tryghed. Moskeen er på samme tid højtidelig og nede på jorden. Venlige, jordnære muslimske mænd går stille ind i moskeen, falder ned på knæ og beder til deres skaber. Det virker så ægte, tænker han.

Da Rasmus tager flyet hjem til København to uger senere, er han klar til at give en besked til sine venner og familie. Rasmus har besluttet sig for noget, der vil ændre hans liv. Han vil være muslim. Hans mor bifalder det. Hun støtter alt, der giver mening for ham.

Kort efter konverterer han ved en seance i Islamisk Trossamfund i København. Han stiller sig op i moskeen og fremsiger trosbekendelse.

»Jeg bevidner, at der ikke findes nogen anden gud end Allah, og at Muhammed er Hans tjener og sendebud,« siger han.

Over 50 mennesker i moskeen hører den nervøse dreng, der står oppe ved mikrofonen ved imam Abu Jihad.

Da han træder ud af moskeen, bliver han omfavnet og trykket i hånden af de mange arabiske mænd. Velkommen, siger de. Med en varme, han ikke har følt længe.

»Her hører jeg hjemme,« tænker han. For første gang i sit liv.

»Alt det rod, jeg har set, har været guds vilje fra begyndelsen. Det har gjort min tro stærkere.«

faktaboks

Det vigtigste er, at man kan sige den muslimske troserklæring. Den består i, at man erklærer at der kun er én gud - Allah - og at Muhammed var hans profet og budbringer. Ofte skal troserklæringen siges på arabisk, men det er ikke et must.

I nogle lande - eksempelvis Indonesien - kræves det, at konvertitten har været på et seks måneders kursus i Islam som forberedelse. Det krav stilles ikke i Danmark. Imam Abdul Wahid Pedersen stiller eksempelvis ikke krav om, at konvertitten har læst koranen eller andre hellige skrifter.

Selve konverteringen foregår ved en seance, og der skal medbringes to voksne mænd som vidner. Seancen kan vare fra et halv minut til en halv time og kan foregå i et bedelokale.

Nogle danske imamer, eksempelvis Abdul Wahid Pedersen, indleder ofte seancen med at efterprøve, om man er helt sikker på sin beslutning. Er man klar til at leve et liv uden svinekød og alkohol og bede fem gange om dagen, spørger han. Abdul Wahid Pedersen plejer også at spørge, om man har gjort det klart, at nogle familier og venner reagerer meget negativt på beslutningen. »Islam er øretævernes holdeplads,« som han siger.

Nogle konvertitter vælger at tage et arabisk navn, når de er blevet muslimer. Imam Abdul Wahid Pedersen lægger dog vægt på, at danske muslimer skal holde fast i, hvor de kommer fra og bevare i hvert fald en del af deres oprindelige navn. »Gud har bestemt at man er danskere og derfor handler det om, at danskheden og islam går op i en højere endhed,« siger han.

En mand i blå træningsdragt
BREAKING

Lars Høgh er død

Peter
Krimi

Peters søster i hjerteskærende appel:
- Mit værste mareridt

coronapas på mobiltelefon
Corona

Coronapassets

gyldighed

forkortes

et Envotherm-anlæg
Nyheder

Prisbelønnet
virksomhed
går konkurs

pressemødet
Corona

Her er restriktionerne

Thorbjørn Olesen
Sport

Frikendt for seksuelt overgreb og vold

et s-tog
Nyheder

Måtte tisse i flaske
i kaos-tog

indgangen til DR
Nyheder

DR-chef ude - erkender grænseoverskridende adfærd

Patricia Schumann
Kendte

Skuespillerpar skal være forældre: - Det bliver fuldstændig fantastisk

stedet hor uheldet er sket
Krimi

Bybus smadrer
ind i lysmast

Peter
Krimi

Sagen om den forsvundne Peter: Person på damecykel efterlyses

Mette Frederiksen
Corona

Fra coronapressemødet: 

Natteliv lukker - krav om

mundbind på restauranter

eee
Nyheder

Nattelivet skal lukke ned

Trine Bramsen og Jeppe Kofod
Corona

Minister i isolation:

Nærkontakt til

Omikron-smittet

Jesper Nielsen
Kendte

Hammerslag-stjerne meldt til politiet

Fingre på regnemaskine
Krimi

Svindlede for
225 millioner kroner

Julefrokostbord
Corona

Nye restriktioner:

Nu ryger julefrokosten

Line Baun Danielsen
Kendte

Line Baun fylder 60: Jeg er drevet af uretfærdighed

Lottokupon
Helt vildt

Fik en hestesko på marked - og vandt en million

Mette Frederiksen på pressemøde
Nyheder

Indkalder til pressemøde om nye restriktioner

Skraldemand på villavej
Nyheder

Tænk på skraldemanden i vintermørket

Christian Eriksen
Sport

OB bejler til Eriksen

Statue af Napoleon
Underholdning

Napoleon-våben solgt for over 18 millioner kroner

Medicinglas
Nyheder

Pfizer giver delvis beskyttelse mod Omikron

mette f
Nyheder

Mette Frederiksen:

Varsler nye coronatiltag

jul ree
Kendte

Janni og Karsten:

Stikker af i julen

dyrby
Nyheder

Nu står Dyrby frem:

Indrømmer krænkelser 

skuddrab
Krimi

Visitationszoner udvides efter drab

badehotellet
Film og TV

Badehotellet:

Kom med bag kulisserne

mundbind
Nyheder

Mand dræber to:

Skænderi om mundbind

Krimi

Politi: Skudepisoder er forbundet

corona brostrøm
Nyheder

Søren Brostrøm:

Man bør overveje at lukke nattelivet

Mette Frederiksen ser eftertænksom ud med den ene hånd under sin kind
Nyheder

Statsminister:

Vi overvejer flere tiltag

Magnus Heunicke med alvorlig mine
Corona

Heunicke er smittet

En meget flot stue bagved er en kæmpe reol fyldt med LP'er.
Kendte

Millioner i vente: 

Sanger sælger sin

penthouselejlighed

Portræt billede af den savnede mand.
Krimi

Peter er stadig forsvundet:

Her er politiets plan

En bil i et ørkenlignende landskab
Biler

7-sæders familiebil

til 185.000 kr.

En betjent står og snakker ind i en bil fra passagerdøren
Krimi

Betjente bedt om at

holde igen med sigtelser

En lommeregner og en kuglepen
Nyheder

Regnskabets time:

mange milliarder har

pandemien kostet statskassen

En finger på en mobil telefon
Nyheder

Efterretningstjeneste kan

ikke genskabe sms'er

Nærbillede af en alvorlig Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard: Jeg

blev misbrugt som barn

En mand dufter til en kop kaffe
Corona

Sådan kan patienter få

duft- og smagssans tilbage

En politibil i fuld fart
Krimi

To mænd ramt

af skud i Herlev

En mobiltelefon i zoom appen
Nyheder

Video: Direktør fyrer

900 ansatte

på Zoom-opkald 

motorvej
Nyheder

Kørsel i kraftig blæst?

Her er de nye regler

Bandet Jung på scenen under en koncert.
Nyheder

Tusindvis skal

testes efter koncert

Et småsløret billede af parret.
Helt vildt

Skyldig i drabsforsøg på 

lotto-millionær kæreste

Søs Egelind
Underholdning

Søs Egelind: Bare jeg

havde hørt efter

Ikon af snapchat på en mobiltelefon
Krimi

Digital børnelokker

dømt for 51 forhold

En rød potent motorcykel
Nyheder

Nu skal strømerne

køre på Ducati

Logoet fra Gældsstyrelsen
Nyheder

Mænd betaler ikke 

deres bøder

Politibil med udrykning
Krimi

Her er billederne:

To unge efterlyst

for overfald 

Lise rønne
Kendte

Lise Rønne har droppet venskaber:
- Jeg har ryddet op

Nyheder

Statskassen redder

Den Blå Planet

kanyler på et bord
Nyheder

Rekordhøjt smittetal - uregelmæssig indberetning

Jacob Haugaard
Kendte

Jacob Haugaard efter corona: Sådan har jeg det nu

peter
Krimi

Forsvundet:

Peters telefon er slukket

politikere
Nyheder

Finansloven:
Populært fradrag fjernet

Rasmus Seebach
Kendte

Rasmus Seebach
sender sød julehilsen

politi på gaden
Krimi

Panik i lille jysk by - politiet jagtede mand med "maskinpistol"

person vaccineres
Corona

Ville undgå vaccination med falsk arm

Peter
Krimi

29-årig forsvundet efter fyraftensøl

Nyheder

Hver femte 16-30-årige: Ikke voldtægt hvis hun ikke sagde nej

billede fra laboratorium
Corona

Dansk coronavaccine imponerer

rene dif kunst
Kendte

René Dif: Mit lig skal udstilles over hele verden

lussinger tv2
Nyheder

Tidligere TV 2-profil:

Lussinger på redaktionen

Sygeplejerske
Nyheder

FAKTA: Det indeholder coronavinterpakken til de trængte sygehuse

vaccine 3 stik
Corona

Invitation til tredje stik:

På vej til 375.000 borgere

omikron
Corona

Omikron-variant:

38 smittet til julefrokost

plast affald usa
Nyheder

USA: Verdens største plastik-forurener

vild med dans
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Jeg skal giftes

Krimi

Skudoffer i vandpibecafé: Var i bande-miljøet

omikron
Nyheder

Omikron: Nærmer sig 200 tilfælde i Danmark

Et bjergmassiv
Helt vildt

Finder juvelskrin fra 55 år gammelt flystyrt 

et kystvagt skib i blåt og gult
Nyheder

Svært slukningsarbejde på skib nær Göteborg

En masse gyldne mønter
Nyheder

Bitcoin styrtdykker

Et juletræ i en lys skandinavisk lejlighed
Livsstil

Juletræ:

Hvad er bedst for miljøet – gran eller plastik

En maskeret mand i en butik
Krimi

Her er manden der skød

en guldørering
Nyheder

Guldfund: Som at få en sms fra fortiden

et krigsskib på vandet
Nyheder

Pirat har fået amputeret ben