Knap hver tredje unge mellem 15 og 29 år bruger mindst et tobaks- eller nikotinprodukt.
Det viser den nye rapport "Danskernes rygevaner 2024" fra Sundhedsstyrelsen.
- Vi kan se en stigning i antallet af e-cigaretter og andre røgfrie produkter som eksempelvis nikotinposer, siger Maja Bæksgaard Jørgensen, der sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.
- Vi ved fra forskning, at hvis man bruger nikotinprodukter, så er der en øget risiko for senere at blive afhængig af andre produkter med nikotin som for eksempel cigaretter.
Det er helt præcis 32 procent af unge mellem 15 og 29 år, der anvender mindst et tobaks- eller nikotinprodukt dagligt eller lejlighedsvist.
- Markedet har udviklet sig, og der er kommet nye produkter til. Selv om vi ser et fald i antallet af danskere, der holder op med at bruge traditionelle tobaksprodukter, så ser vi denne stigning blandt børn og unge, og det er jo bekymrende, siger Maja Bæksgaard Jørgensen.
Ifølge sektionslederen er det vigtigt, at udviklingen vendes, og her er der flere parter, der kan påvirke det.
- Der kan både sættes ind strukturelt, som regeringen også har gjort med en forebyggelsesplan. Man kan også gøre det lokalt, hvor kommunerne har en rolle i at sætte tiltag i gang, så man forebygger det.
- Der er også noget at gøre for forældre og andre voksne. Man kan tage en dialog om, hvad det er for nogle typer af produkter, der er på markedet. Vi ved, at bare det at have snakken med børnene har en effekt på, hvor mange der starter med at bruge produkterne, siger Maja Bæksgaard Jørgensen.
Mens flere unge bruger nikotin- og tobaksprodukter, viser rapporten, at 800.000 personer i Danmark ryger dagligt eller lejlighedsvist. Det svarer til 17 procent af befolkningen.
- Vi ser et mindre fald i andelen af rygere, men den stigning, vi ser i andelen af unge, der bruger nikotinprodukter er langt større. Så det er bekymrende, siger Maja Bæksgaard Jørgensen.
En stor andel af dem, der bruger et afhængighedsskabende nikotinprodukt, ønsker faktisk at stoppe.
73 procent af dem, der ryger dagligt, vil gerne stoppe med at ryge, og ud af dem har tre fjerdedele også forsøgt at stoppe, og mange af dem flere gange.
Det har særligt været efter opfordringer fra sundhedspersonale, at folk har forsøgt at stoppe.
- Vi ønsker jo først og fremmest på ingen måde, at der er nogen, der starter. Men hvis der er, så ønsker vi, at det skal være så nemt og hurtigt at stoppe igen, lyder det fra Sundhedsstyrelsens sektionsleder.
/ritzau/