Det danske kongepar gik tirsdag 20 meter under jorden for at se det sted, hvor tusindvis af borgere i finske Helsinki skal søge tilflugt, hvis krisen rammer.
Men selv om besøget til Merihaka-beskyttelsesrummet er et led i at vise Finlands beredskab og civilforsvar, var der en lettere stemning i rummet.
Beskyttelsesrummet, der kan huse op til 6000 mennesker i krisetid, bliver i fredstid brugt til andre aktiviteter, der ikke umiddelbart associeres med kriser og krig.
Således igangsatte kong Frederik også en floorballkamp mellem lokale børn i lokalerne, der står til rådighed for den lokale befolkning med blandt andet et fitnesscenter og legeland under jorden.
Besøget til beskyttelsesrummet sker som led i kongeparrets to dage lange statsbesøg i Finland, der særligt har forsvar og beredskab i fokus.
I fredstid kan man blandt andet tage en helt normal elevator fra gadeplan i Helsinki ned i beskyttelsesrummet. Men hvis det skal aktiveres som reelt beskyttelsesrum, er den officielle indgang ned ad brede lange metaltrapper.
På under 72 timer skal det lokale beredskab i Helsinki kunne omstille lokalerne og rummene under jorden til reelle beskyttelsesrum.
Merihaka-beskyttelsesrummet af ét ud af mere end 50.000 beskyttelsesrum i hele Finland, der tilsammen kan huse omkring 4,8 millioner mennesker.
Til sammenligning vurderede Beredskabsstyrelsen sammen med Vurderingsstyrelsen og de danske kommuner sidste år, at der er omkring 3,6 millioner pladser i beskyttelsesrum i Danmark.
De er dog ikke i samme stand, som de rum der står til rådighed i Finland.
En del af de danske beskyttelsesrum er gamle eller bliver brugt til andre formål.
Ifølge en nyere beredskabsaftale skal Ministeriet for Samfundssikkerhed og Beredskab i Danmark i foråret ”iværksætte en analyse af civilbeskyttelsesområdet, herunder i relation til beskyttelsesrum”.
Det er dog endnu uvist, om det kommende analysearbejde bliver færdiggjort i år.
Minister for samfundsbeskyttelse og beredskab Torsten Schack Pedersen (V) var med i beskyttelsesrummet, som ifølge ham viser, at Finland på nogle punkter er et andet sted end Danmark i forhold til beredskab.
- Det er de af flere årsager. De er først og fremmest meget nyligt blevet medlem af Nato, og de deler 1340 kilometer grænse med Rusland, siger han og pointerer, at Finland har haft et andet fokus på beredskab i mange år.
- Jeg suger indtryk til mig, og det vil vi selvfølgelig gøre brug af i vores videre arbejde.
Tirsdag underskrev beredskabsministeren og den finske indenrigsminister, Mari Rantanen, en hensigtserklæring om et styrket samarbejde på beredskabsområdet.
Den danske minister glæder sig over aftalen om det tættere samarbejde og siger, at der er forskellige områder, hvor begge lande har forskellige kompetencer, som hinanden kan trække på.
- Der er ingen tvivl om at på en række områder, der er finnerne et andet sted end os, siger han.
Han mener dog, at Danmark og Finland står over for samme udfordringer blandt andet med hybridtrusler og infrastruktur, hvor landene med fordel kan lære og hjælpe hinanden.
/ritzau/