Administration 

Rapport: Anna Mee fik lavet arbejde for 468.000 kr af Øens Murerfirma

På sit sidste pressemøde i oktober sidste år afviste Anna Mee Allerslev at svare på, om Øens Murerfirma havde lavet andet end et badeværelse i hendes lejlighed. (Foto: Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen / Ritzau Scanpix )

Der var ikke blot tale om murerarbejde i et badeværelse, men et arbejde for omkring en halv million kroner, da Øens Murerfirma renoverede Anna Mee Allerslevs herskabslejlighed.

Ny undersøgelse fra Københavns Kommune dokumenterer, at den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev fik udført arbejde for 468.976 kroner af Øens Murerfirma i Allerslevs herskabslejlighed i København.

Det skriver bt.dk.

Hidtil har Anna Mee Allerslev oplyst, at Øens Murerfirma - som var en tæt samarbejdspartner med Allerslevs tidligere forvaltning - blot lavede 'murerarbejde i hendes badeværelse'.

Det svar gav hun til pressen under kommunalvalgkampen, og det fremgår også af en tidligere undersøgelse lavet af Horten advokatfirma for Københavns Kommune om sagen.

Nu viser den nye undersøgelse fra Horten, at Øens Murerfirma udover murerarbejdet i det ene badeværelse også renoverede et gæstetoilet og fjernede en bærende væg. Desuden stod murerfirmaet for at styre hele byggeriet ved den milliondyre renovering af Anna Mee Allerslevs lejlighed på 236 m2.

Arbejdet i badeværelset, gæstetoilettet og med at fjerne en bærende væg kostede 363.061 kroner, mens byggestyringen kostede 105.915 kroner, fremgår det af undersøgelsen fra Horten. Altså samlet 468.976 kroner.

De nye oplysninger om byggesagen kommer fra Anna Mee Allerslevs advokat, der har svaret på vegne af Allerslev. Dermed er det første gang, at Anna Mee Allerslev offentligt erkender det reelle omfang af sin økonomiske relation med ejeren af Øens Murerfirma Jan Elving.

Københavns Kommune har sendt undersøgelsen til myndighedernes vagthund, Folketingets Ombudsmand, der nu går i gang med at vurdere sagen.

BT har stillet flere spørgsmål til Anna Mee Allerslev, men ifølge hendes advokat Bjarke Vejby har hun ingen kommentarer.

- Vi afventer nu Ombudsmandens behandling af sagen, skriver advokaten.

Ifølge Bente Hagelund, der er rektor på Folkeuniversitetet og forfatter til lærebøger om forvaltningsret, viser den nye rapport, at Anna Mee Allerslevs udtalelser om byggesagen under kommunalvalgkampen var misvisende.

- Det er noget af en underdrivelse at sige, at "Øens Murerfirma har foretaget murerarbejde på badeværelset", når det viser sig, at det drejer sig om meget mere. Hovedproblemet er, at Allerslev involverer en af kommunens store leverandører i sine private affærer, og at han set udefra kan føle sig presset til at give hende fordele for ikke at komme i 'bad standing' på rådhuset, siger Bente Hagelund.

Allerslevs forhold til Øens Murerfirmas ejer Jan Elving kom i søgelyset, da BT under kommunalvalgkampen kunne afdække, at Allerslev gratis havde lånt et lokale hos murerfirmaet til sin 30-års fødselsdagsfest.

Lånet vakte opsigt, fordi murerfirmaet, der har over 100 ansatte, tjener millioner på opgaver fra kommunen og fik arbejdskraft i form af ansatte i virksomhedspraktik fra Allerslevs tidligere forvaltning. Allerslev forklarede lånet med, at hun privat er gode venner med indehaveren af murerfirmaet, Jan Elving.

Senere afslørede BT, at Allerslev bad en forvaltningschef om at hjælpe Øens Murerfirma med en byggetilladelse til et stort byggeprojekt. Samme dag gik Anna Mee Allerslev af som borgmester.

På sit sidste pressemøde i oktober sidste år afviste hun at svare på, om Øens Murerfirma havde lavet andet end et badeværelse i hendes lejlighed.

Den nye rapport blev bestilt af Københavns Kommune, efter at BT i februar kunne afsløre, at Øens Murerfirma havde lavet meget mere end et badeværelse i Allerslevs lejlighed.

Aktindsigt i byggesagen viste, at murerfirmaet også stod for at rive en bærende væg ned. Og ifølge dokumenter og e-mails fra byggeprojektet stod Øens Murerfirma samtidig for en hovedentreprise ved renoveringen af Allerslevs lejlighed.

Tømreren Rasmus Carstensen, der udførte arbejde i lejligheden for omkring en halv million kroner, bekræftede over for BT, at han blev hyret af Øens Murerfirma, og at firmaet stod for hovedentreprisen.

Tre ansatte i murerfirmaet stod for at indhente tilbud, udarbejde tidsplaner og koordinere arbejdet mellem mindst 7 underentreprenører, der var med til at renovere Anna Mee Allerslevs 236 m2 store lejlighed, viser e-mails fra projektet.

- Det her viser bare, at der ikke ikke har været den armslængde, som der bør være mellem en borgmester og en kommunal samarbejdspartner. Alt tyder på, at hun har været inhabil, fordi relationerne har været så tætte, og der har været en sammenblanding af hendes egne og kommunens interesser, siger professor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet Bent Greve.

Anna Mee Allerslev har tidligere afvist, at Øens Murerfirma stod for en hovedentreprise.

- Øens var ikke hovedentreprenør på den private lejlighed. Jeg har betalt for Øens arbejde og oplyst Horten om Øens rolle i forbindelse med renoveringen af lejligheden, skrev Anna Mee Allerslev i februar i et svar til BT.

Horten skriver flere gange i den nye undersøgelse, at advokatfirmaets muligheder for at vurdere sagen er begrænset, fordi det ikke har haft adgang til sagens underliggende dokumenter.

- Vores (Hortens, red.) mulighed for at foretage en nærmere vurdering af sagen er begrænset af, at hverken Anna Mee Allerslev eller de involverede virksomheder kan forpligtes til at udlevere materiale om en privat byggesag for kommunen og derfor heller ikke til Horten, står der i rapportens vurdering.

Undersøgelsen baserer sig i stedet på de oplysninger, advokatfirmaet har modtaget fra Anna Mee Allerslevs advokat Bjarke Vejby.

På trods af det begrænsede materiale konkluderer Horten - ud fra oplysninger fra Allerslevs advokat - at der 'ikke er grundlag for at antage, at Anna Mee Allerslev, da hun var beskæftigelses- og integrationsborgmester, blev inhabil som følge af, at Øens Murerfirma udførte håndværkerarbejde i hendes lejlighed', eller at Allerslev fik en gave af murerfirmaet ved renoveringen.

Horten har heller ikke haft adgang til nok materiale til at kunne efterprøve prisniveauet for de ydelser, som Øens Murerfirma har leveret til Anna Mee Allerslev.

- Vi bemærker, at der ikke på baggrund af det fremlagte materiale kan foretages en fuldstændig efterprøvning af, om priserne afspejler markedspris, skriver Horten i sin vurdering.

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt

mette reissmann og jan swyrts poserer til tv-prisen 2017
Kendte

Kendt fra Luksusfælden:

Vil være overborgmester

i København 

Simon Kollerup på pressemøde efter nye aftale
Corona

Aftale om nye

hjælpepakker

på plads

mand med mundbind går på perron
Corona

Frustreret personale:

Passagerer nægter

at bære mundbind

Skuespilleren Nicolaj Kopernikus poserer for kameraet sammen med Birgitte Næss-Schmidt og to af parrets børn
Kendte

Dansk stjerne
er blevet skilt

to personer går på gaden i malmø
Corona

Fraråder kollektiv

trafik og butiksbesøg

båd sejler forbi vindmøller
Krimi

Drama i København:

Tre reddet fra

synkende båd

tv-værten Lene Beier i korte bukser ude i naturen
Film og TV

Lene Beier afslører:

Mere kærlighed på

vej til landmændene 

kvinde med åben mund testes for corona
Corona

745 nye

coronasmittede 

chinchilla ligger og kigger
Krimi

Dyrehandler anklaget

for vanrøgt 

En ambulance holder ved en smadret varevogn
Krimi

Voldsom ulykke

mellem tankvogn

og varebil

En masse sedler og mønter
Nyheder

Så mange penge

har danskerne i banken

Tre personer i en elegant stue med rødde vægge
Kongelige

Historisk:

Her møder kongen

sin uægte datter

En forretning med tøj og accesories
Nyheder

Flertal i Folketinget:

Udbetal feriepenge

inden jul

En mand sover med et vækkeur i hånden
Sundhed

Sov bedre

med en tung dyne

Trump med højesteretssdommer Amy Barrett
Nyheder

Trump får 

kæmpe SEJR

En kat hænger i et vindue, mens flammerne ses bag den
Helt vildt

Vild video:

Kat springer ud af 

brændende lejlighed

En mand taler i telefon foran et stort 5G-skilt
Nyheder

Fup og fakta:

Sådan vil 5G påvirke

din netforbindelse

En mand ryger en cigaret
Nyheder

Danske tobakspriser er steget

mindst i Europa 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Månen halvt fuld
Nyheder

Nasas opdagelse:

Masser af vand på månen

Ellen Trane Nørby taler på Venstres landsmøde
Nyheder

Tidligere minister

vil være borgmester

Frank Jensen og Annette Heick
Nyheder

Annette Heick:

Frank Jensen slikkede

også mig i øret

Kvinde podes for Covid-19
Nyheder

Over 1000 nye smittede 

Dildoer i forskellige størrelser og farver
Helt vildt

Pinlig fejl:

Sendte sit sexlegetøj

til genbrug

Hegn foran Herstedvester Fængsel
Krimi

Efter Peter Madsens flugt:

Sikkerheden skærpes

de radikales morten østergaard med fem mikrofoner foran sig
Nyheder

Ny meningsmåling:

De Radikale får hug

af vælgerne

Præsident Erdogan taler i mikrofon
Nyheder

Opfordrer til boykot af franske varer

Jane Frimand Pedersen og Frank Jensen
Nyheder

Frank Jensens kone:

Han blev ofret

Flere måger på himlen.
Corona

Smitte på minkfarme:

Måger kan have skylden

pistol på bord med ammunition i baggrunden
Krimi

Politiet fandt 57 pistoler

og 24 kilo ammunition 

mand med hjelm og lægtehammer arbejder
Sundhed

Hårdt fysisk arbejde

øger risiko for demens

IC 3-tog på vej ind i tunellen under Storebælt med Storebæltsbroen i baggrunden
Corona

DSB vil undersøge

smitterisiko under

Storebælt

ambulancer og lægebiler holder på vejen ved trafikulykke
Krimi

To personer døde

i voldsom ulykke

trump smiler og hilser med honnør
Nyheder

Australsk talguru:

Trump vinder igen

Danseren Karina Frimodt i rød kjole og skuespilleren Janus Bakrawi i ternet skjorte
Kendte

Vild med dans-stjerne

bryder forlovelsen

dronning margrethe smiler mens hun går ved stranden
Kongelige

Dronning Margrethe

får sin egen podcast

fly fra Qatar Aieways holder ved gate i lufthavn i Doha
Nyheder

Baby fundet på

lufthavnstoilet: Kvinder

undersøgt på landingsbanen

donald trump i nærbillede
Nyheder

CBS forberedte Trump

på svære spørgsmål

- alligevel gik han

mand sidder med kreditrkort foran computer
Krimi

Al sikkerhed virkede:

Fik hugget 32.000 kr.

på sit kreditkort

Anthony Fauci peger under pressemøde i det hvide hus i Washington
Corona

USA's topekspert tror

effektiv vaccine

i december

politibiler holder uden for hus
Krimi

25-årig skudt af

politiet: Nu er

han død

Noah Storm Otto kigger op på Flora Ofelia Hofmann Lindahl med et smil
Film og TV

Instruktør bag barsk

DR-serie: Vigtigt at

gøre børnene trygge

facade på Danske Bank
Nyheder

Danske Bank

krævede overpris fra

sårbare kunder

rødt tankskib sejler på havet
Krimi

Drama på tankskib:

Blinde passagerer

skaber panik

Belgiens Prinsesse Elisabeth i militærtøj
Kongelige

Sidste år som teenager:

Tronarving fejrer fødselsdag

Corona-symbol med teksten Covid-19
Nyheder

Ny smitterekord:

945 nye tilfælde

Lee Kun-hee bestyrelsesformand i Samsung står i selskab med tre mænd
Nyheder

Topleder død efter

seks år i koma

Prinsesse Maude Angelica holder tale ved sin fars kiste i kirken. Hun er omgivet af blomsterkranse.
Kongelige

Prinsesse hyldet:
Årets modigste kvinde

kvinde med mundbind i blå trøje kigger til siden
Corona

De kan få

gratis mundbind

Astrid Kragh ved søndagens pressemøde. Hun ses i profil med en mikrofon foran sig.
Nyheder

50 millioner kroner skal

bekæmpe ensomhed

en tæt trafikeret motorvej i gråvejr.
Helt vildt

Verdens værste mand?

Glemte kone på 

RASTEPLADS

Nærbillede af Sofie Linde med kort lyst pagehår og et sødt smil.
Kendte

Sofie Linde overrasket

med 20.000 kroner

to færger sejler på havet
Corona

Rederi indstiller 

ture til Sverige

Politiets afspæringstape sat op i naturen
Krimi

De fleste danske drab

sker i weekenden

Donnald Trump til højre han ser lidt sammenbidt ud. Joe biden til venstre med åben mund
Kendte

Trump eller Biden?

Sådan stemmer de kendte

Studiet fra indsamlingsshowet knæk cancer. I det fjerne anes værterne Janni Pedersen og Louise Wolff på scenen.
Nyheder

Knæk Cancer: Så meget

blev der samlet ind

Billede af Peter Madsen
Kendte

Peter Madsens kone: "Kære venner, perverse og psykopater"