Regeringens lovforslag om fremmedkrigere hører ikke hjemme i en retsstat.
Det siger Radikale Venstres retsordfører, Kristian Hegaard, under et møde i Folketingssalen fredag, hvor lovforslaget 1. behandles.
Partiet vil derfor ikke stemme for forslaget, som det er fremsat.
De Radikale er bekymrede for, at politiet uden retskendelse skal kunne gå ind i dømtes hjem.
- Det hører ikke hjemme i en retsstat, at politiet kan gå ind i folks hjem og tjekke folks computere uden retskendelse, siger Kristian Hegaard.
Lovforslaget skal ramme fremmedkrigere, der er rejst til Syrien eller Irak for at kæmpe for eksempelvis den militante bevægelse Islamisk Stat.
Forslaget vil gøre det muligt for politiet uden retskendelse at komme ind i disse personers hjem og tjekke computere og mobiler for at sikre, at den dømte ikke kontakter bestemte personer.
- Vi bekæmper ikke terrorismen uden en retskendelse. For så har vi først for alvor tabt, hvis vi slækker på principperne i et demokratisk samfund. Vi banker ikke terroristerne, hvis vi banker sprækker i vores retsstat, siger Kristian Hegaard.
Der er dog ikke grund til bekymring, mener Socialdemokratiets retsordfører, Jeppe Bruus.
Selv om en dommer ikke skal godkende, at politiet kommer ind i et hjem, skal selve muligheden godkendes af en dommer, understregede han.
- Vi har at gøre med personer, der udgør en risiko og er til fare for samfundet, sagde Jeppe Bruus i Folketingssalen.
- Den risikovurdering vedtages af en dommer, der dermed pålægger et opholds- og kontaktforbud. Og som dermed sanktionerer, at man skal kunne følge op på det uden en retskendelse.
Regeringens resterende støttepartier, SF og Enhedslisten, er som De Radikale bekymrede for den manglende retskendelse.
SF vil derfor stille ændringsforslag, så politiet skal have en retskendelse.
Regeringen præsenterede lovforslaget den 16. januar.
I det ligger i alt otte forslag, der blandt andet skærper straffe over for fremmedkrigere. Den del af lovforslaget er De Radikale, SF og Enhedslisten positive overfor.
Loven vil gøre det muligt at give dømte et forbud mod at færdes i bestemte områder i op til ti år samt at forbyde kontakt med bestemte personer både fysisk og på anden vis.
Det er, hvis en fremmedkriger er dømt for at overtræde disse forbud, at politiet skal kunne komme ind i den dømtes hjem uden retskendelse, foreslår regeringen.
/ritzau/