Af Mia Qvist Scheelsbeck, Traffic Center, Aller Media
Næsespray, halsbolsjer, ingefærte og et halstørklæde. Når en forkølelse først er brudt ud, er der faktisk ikke andet at gøre end at lindre symptomerne.
Der findes nemlig hundredvis af vira, der alle udløser forkølelse, og dermed gælder det om at forebygge de irriterende forkølelser, som voksne rammes af mellem to til fire gange på et år.
5 grunde til at drikke te: Læs mere på Femina.dk
Dyrk motion
Vi ved, at det er sundt at dyrke motion, og det har faktisk også andre positive effekter, end at vi forbrænder kalorier. Undersøgelser viser nemlig, at personer, der er fysisk aktive, rammes af halvt så mange forkølelser som ikke-aktive mennesker. Motion gør i øvrigt også, at forkølelsen bliver knap så slem.
Dyrker man for meget motion, kan det dog have den helt modsatte effekt og dermed øge risikoen for forkølelser.
Grunden til, at motion er en ideel forebyggelseskilde, er, at det udsætter immunforsvaret for stress, hvilket øger kroppens forsvar mod virus.
Dyrk gerne moderat motion nogle gange om ugen for at forebygge vinterens forkølelser.
Drik rødvin
Der er meget diskussion om, hvorvidt et dagligt glas rødvin er sundt eller ej. Men et hold spanske forskere har fundet ud af, at personer, der dagligt drak to glas rødvin, havde 40 pct. lavere risiko for at blive forkølet end dem, der bare drak et glas vand til middagsmaden.
Det kan skyldes, at alkohol har en antiinflammatorisk virkning på kroppen, og at folk, der nyder et glas rødvin eller to til maden om aftenen, generelt har sundere og mere varierede madvaner.
Forbered dig på forkølelsen og lav dit eget hjemmeapotek: Læs på Femina.dk, hvor lidt der skal til
Drop stressen
Det er ikke godt for dit helbred at være stresset – heller ikke når det kommer til forkølelser. Lider du af stress i mere end en måned, kan det ødelægge immunforsvaret, og hvis du slås med konflikter i familien eller arbejdsløshed, fordobles risikoen for forkølelse.
Har du stress, vil du også ofte få søvnproblemer. Og mangler du din nattesøvn i bare få nætter, mindsker det immunforsvarets antal af dræberceller. Derfor vil en stresset person, der sover dårligt, ofte være forkølet i en længere periode pga. et svækket immunforsvar.
Mærker du stresssymptomer, er det vigtigt at reagere på dem – og dermed også mindske risikoen for at blive forkølet.
Kilde: www.iForm.dk og læge Erik Skovenborg