Popstjernen, angsten og de 12 gram kokain

I et øjeblik var Jon Nørgaard den største af alle i Danmark. Men så gik alt galt. Nu venter han på livet i Grenaa, mens han frygter angsten.

Jon sidder alene på stadion i Grenaa og ser en fodboldkamp. Han holder sin mobiltelefon op til øret. I den anden ende sidder jeg. I den næste time taler vi. Jeg har forberedt mig. Men efter fem minutter kigger jeg ikke længere på spørgsmålene.

I stedet lytter jeg.

Den historie, jeg hører, er endnu uafsluttet.

Den handler om en ung mand, der har oplevet så meget så tidligt, at det er ved at kvæste ham i isolation og bitterhed. Men som på trods af det ikke har mistet blot en brøkdel af troen på sig selv.

Men inden vi når så langt, skal vi tilbage til tidspunktet, hvor alt gik galt.

Teenagemørke gågader

Jon falder. Der kommer nye popstjerner og tv-idoler, og sangene er ikke stærke nok til at bære alene. Og så er der den provinsielle uvilje mod alle dem, der er heldige og flotte og talentfulde nok til toppen af Danmark.

Det er den uvilje, der tvinger ham ned.

Det er den uvilje der gør, at han går i hættetrøje for at skjule, hvem han er. Det er den, der får ham til at flygte fra kavalergange og guldkæder i teenagemørke gågader. Det er den uvilje, der isolerer ham på triste værelser med mp3-sange fra computeren og smøger fra kiosken som eneste selskab.

Og for at gøre en eneste ordentlig ting, inden det hele er forbi, siger han ja til at medvirke i en film om ham. Om ham nu. Om Jon efter Popstars . Om Jon Solo. Helt solo.

Det er her, denne historie starter: med Jon, der forsøger at finde en vej ud af håbløsheden ved at være så ærlig, at han måske til sidst kan mærke en eller anden sandhed indeni.

Selvmord uden hjælp

Og det er den hjerteskærende ærlighed i filmen Solo , der gør, at han næsten bliver vred, fordi jeg spørger, om filmen var et råb om hjælp?

»Jeg har forsøgt selvmord, og jeg har bedøvet mig med stoffer og alkohol for at stoppe tankerne. Men filmen er ikke et råb om hjælp. Jeg har aldrig bedt nogen om hjælp,« siger han og fortsætter:

»Jeg brækker mig, når folk klapper mig på skulderen og siger, at jeg er en god nok fyr. De kender mig ikke. Hvis jeg skal have det at vide, så skal det sgu ikke være fra en tilfældig i køen hos slagteren. Hvis jeg skal have hjælp, så ringer jeg til min far«.

Han siger det uden at grine lidt bagefter for at tage brodden af det, han lige har sagt. Det vil han ikke. Det er slut med at forstille sig.

Intet farvel

Kampen på stadion er forbi. Indimellem har nogen råbt smarte bemærkninger til ham. Men da kampen er slut, er der ingen, der siger farvel.

I stedet går han med sin mobiltelefon i hånden og snakker med en journalist. Fordi journalister er nogle af de få, han kan tale med. De forstår måske ikke så meget. Men de lytter.

Han piver ikke. Han er vant til ensomheden. Den har altid været der.

»Jeg har ingen venner,« siger han og retter sig selv:

»Eller jeg har måske tre-fire stykker. En af dem sidder i fængsel, og så er der to mænd på 50 år i København, som jeg vil regne for mine venner. Det er det,« siger han.

Jon bor stadig i Grenaa. Han kender alle, men han gider dem ikke. De forstår ham alligevel ikke. Mens de taler om tunede biler og anabolske steroider, tænker han på, hvordan livet skal være.

Men han vil ikke væk. Han kan ikke se perspektivet i at flytte.

»Der er sgu lige så meget provinsialisme i København som i Grenaa. Københavnere ved bare ikke selv, at de er nogle bonderøve,« siger han.

Han træner også nogle unge drenge i fodbold og har et job på Radio ABC i Randers, som giver ham et glimt af hverdag. Især fodbolddrengene holder ham i Grenaa.

»Det betyder hele verden for mig, at træne de drenge,« siger han.

Arrogant røvhul

Jon har altid været lidt for flot, lidt for dygtig, lidt for intelligent og lidt for talentfuld til, at nogen sådan rigtig har kunnet lide ham.

»Folk har altid opfattet mig som et arrogant røvhul. Det var jeg også – også inden Popstars. Men jeg ville virkelig noget mere med mit liv, end man normalt vil i Grenaa. Når jeg ser billeder fra dengang, kan jeg se gnisten i mig. Den gnist er der bare ikke mere,« siger han.

Der er mange grunde til, at gnisten forsvandt. Lidt af den forsvandt, da han én gang for mange fik tyret dovent øl i fjæset af en hånende hob.

En del forsvandt, da det gik op for ham, at ingen har levet som han, og at alle derfor er fremmede.

Og resten forsvandt den nat, han vækkede sin mor for at sige farvel.

Han havde 12 gram kokain i kroppen og vidste, at den var helt gal.

»Det er det, jeg fortryder allermest, at jeg først lukkede min mor ind i mørket, da jeg troede, at det var for sent,« siger han.

De 12 gram kokain er blevet til angst. Den følger ham ikke altid, men den følger ham nok til, at han altid frygter den.

»Jeg kæmper med den angst. Den kan gøre mig så bange for bare at gå ud af døren, at jeg ikke tør leve. Jeg kan blive så utrolig usikker på, hvad jeg skal med mit liv, at alle de chancer jeg får går tabt, mens jeg tænker. I for lang tid har jeg fået for lidt ud af det,« siger han ind i telefonen på vej væk fra stadion.

Og mens han siger det, forbander jeg, at jeg ikke går ved siden af ham i det aftenmørke Grenå.

Ham i spejlet

Men jeg nøjes med at spørge om en enkelt linje, han synger i sin seneste sang. Han synger: »ham i spejlet ligner ikke mere sig selv«, så jeg spørger, hvem ham i spejlet så ligner?

»Han ligner en anden, end han kunne have gjort. Mine valg har afskåret mig fra mange muligheder. Hver gang jeg har prøvet at starte på Handelshøjskolen efter Popstars, har det været en kæmpe fiasko. Jeg falder bare ikke ind mere. Jeg er underligt distanceret, og når de andre ser på mig, tænker jeg, at du skulle bare vide: Du skulle bare vide, hvordan det liv, du ser, er . Hvor indholdsløst det er. Hvor usikre alle de kendte er, når de står på den røde løber i Dior-kjoler, de ikke har råd til, og higer efter kameralinserne, så de kan komme i bladene og i tv og måske få et job igen,« siger han.

Få ugers lykke

Når jeg spørger ham, om det alligevel ikke var ret fedt at være så kendt, siger han:

»Jo helt sikkert. Det var da superfedt«. Og så taler han længe om anerkendelsen, festerne og engangsknaldene.

Men når jeg spørger om, hvor længe det varede, så siger han 3-4 uger og retter det lidt efter til halvanden måned.

»Det var superfedt i halvanden måned«.

Det er fem år siden nu. Der kan stadig være glimt af noget godt, men reelt har de fem år været en lang nedtur. En kamp mod bonderøvene på diskoteksscenerne og mod den totale isolation.

Hævn som drivkraft

En ting har altid forfulgt ham: at det var for nemt. Han vandt jo bare en simpel konkurrence.

»Det var ikke nemt. Jeg tror, det var sværere. Jeg gad godt at se medlemmer af et almindeligt rockband klare det, jeg har klaret. Ingen andre har været topprioritet på et af verdens største pladeselskaber som 17-årig og konstant kæmpet mod janteloven og middelmådigheden,« siger han.

Og han taler om hævn. Om, at hævnen var det, der drev ham. Hævnen over pladebranchen og bonderøvene og sig selv.

»I fire år var hævnen min eneste motivation for at lave musik og optræde. Det vil jeg ikke mere. Jeg vil have en anden drivkraft, og den kan jeg kun få, hvis jeg skaber en base i mit liv. Men når den er der, så vender jeg tilbage 100 procent, og så er der intet, der kan stoppe mig,« siger Jon.

»Så erobrer jeg hele den danske fucking pladebranche,« siger han ind i mobilen i Grenaas sensommermørke aftengader.

faktaboks

Jon Nørgaard om Jon Nørgaard

Hvad beundrer du mest ved dig selv?

- Jeg havde engang et helt særligt drive. Jeg ville være bedst til fodbold, til at synge, til at optræde og i skolen. Jeg kæmpede virkelig for mine mål. Det drive har jeg ikke længere. Men det er det, jeg har beundret mest.

Hvilket karaktertræk ved dig selv bryder du dig mindst om?

- Jeg dømmer folk meget hurtigt. Jeg giver ikke andre mange chancer. jeg er dårlig til at stole på mennesker. Men sådan er det bare med brændte børn. Det er svært i forhold til kærester og nye venner.

Hvad har du fortrudt mest?

- At jeg har taget kokain. Jeg kan mærke det på min krop og min sjæl. Det har givet mange ar. Da jeg så døden i øjnene med 12 gram kokain i kroppen, ændrede det mig. Det har gjort mig bange for at dø og ikke nå at opleve alt det, jeg skal opleve.

Hvad holder du mest af i hverdagen?

- Jeg træner nogle fodbolddrenge, og det holder mit liv kørende. Selvom jeg ikke formår at forfølge min drømme, så holder de drenge af mig, og det betyder hele verden for mig

Hvad ville du gerne have vidst for 10 år siden?

- Det hele. Jeg føler, jeg er blevet klog så hurtigt, at jeg er mange skridt foran de fleste mennesker i mit liv. Det handikapper mig, og jeg er meget ked af at have det sådan. Men det har jeg.

 
Om Jon Nørgaard

Vinder Popstars som 17-årig i 2002.

Sælger 135.000 eksemplarer af debutpladen.

Blev dømt for vold mod en kammerat i 2003.

Har siden haft hits under aliasset John Rock.

 

Jon i Solo

Filmen Solo , som er et portræt af en periode i Jons liv, havde premiere tidligere i år.

Samtlige anmeldere var begejstrede, og flere betragter den som et dokumentarisk mesterværk. Ikke mindst fordi Jon er så hudløst ærlig.

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97% dør

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt 

Nyheder

Stiller op i år:

Vil være amerikansk

præsident 

Nyheder

Trump vil lave park

med amerikanske

heltestatuer

Kongelige

Epsteins veninde

vil ikke afsløre

skandaleprinsen

Nyheder

Thulesen Dahl åbner

debat om sin arvtager

Nyheder

Tiger fra dansk zoo

dræber dyrepasser

Nyheder

Flere er blevet

dårlige efter

besøg på rasteplads

Dyreliv

Masser af døde

marsvin skyllet op

på dansk strand

Corona

Danske minkavlere

ånder lettet op

Krimi

Voldsomme billeder:

Bil mejer demonstranter

ned på motorvej

Corona

Hvorfor har Japan

så få tilfælde af

CORONA?

Krimi

Blodbad da tog

kolliderede med kreaturvogn

Helt vildt

De vandt 870 mio.

Har ikke brugt en krone endnu

Krimi

Helikopter måtte redde

tysk turist på Rømø

Corona

Louvre har tabt

300 millioner kroner

Helt vildt

Oprettede firmaet i marts

Nu er de mangemillionærer

Kendte

Troels Lyby om tv-værtsjobbet:

Det rene luksus

Rejser

Tag på ferie

i det ukendte

Danmark

Sex og samliv

Ny app hjælper

mænd med at holde

længere

Corona

Trumps svigerdatter

testet positiv for corona

Nyheder

Indfødte er vrede

over Trumps fejring

af uafhængighedsdagen

Helt vildt

Sådan ser indre

København ud

om tre år

Krimi

To babyer

kvæstet i trafikulykke

Dyreliv

Verdens ældste

kat er død

Nyheder

Thulesen-Dahl til Vermund:

Der er plads til os begge

Kongelige

FBI strammer grebet om

skandaleprinsen:

Veninde ANHOLDT

Dyreliv

Ørn fanger

kæmpefisk

Krimi

Politiet lukker

festcampingplads

Nyheder

LEGO

for voksne

Kongelige

Mary: Det har

tvillingerne arvet

fra Frederik

Dyreliv

Sensation:
Danmark har fået 
en ny dyreart

Krimi

Forsvarer: Britta

udnyttede søn

til at gemme penge

Krimi

24-årig kvinde død

efter rengøringsulykke

Helt vildt

Pernille fandt

30 katte

i sit haveskur

Krimi

Den Lille Havfrue

udsat for hærværk

Nyheder

Danskerne går

amok i trafikken

Sundhed

Råd til overvægtige:

Smid badevægten væk 

Nyheder

Afviser tidlig pension:

Vanvittig dårlig idé 

Nyheder

Gratis færger

skaber kaos

Nyheder

Weekendvejret:

Husk paraplyen 

Nyheder

Butiksdøden massiv

i København

Film og TV

Stopper som

dommer i X Factor

Helt vildt

Efter 16 års kamp:

Laver morgenmad

der smager af løg 

Helt vildt

Verdens rigeste

person er nu rigere

end nogensinde

Krimi

Kvinde i livsfare

efter eksplosionsbrand

på badeværelse

Kongelige

Afsløring:

Meghan var ikke beskyttet

af kongehuset

Krimi

Tre helt unge drenge

mistænkt for 12

gaderøverier  

Krimi

Sexforbryderen Jeffrey

Epsteins ekskæreste

er anholdt

Nyheder

NemID ramt af

nedbrud og fejl

Dyreliv

Dyrlæge advarer:

Giv ikke din hund

rester fra grillen

Krimi

Her anholdes bådtyv

Bøger

Ekskonen til

DaVinci-mysteriet-stjerne:

Du var utro

Biler

Test:

T-Roc Convertible

Moderne Beach Buggy

Sundhed

Nye tider:

Knap hver anden

bruger cykelhjelm

Kendte

F1-boss far igen

som 89-årig

Krimi

En kvinde er død

i frontalsammenstød

på landevej

Nyheder

Ny trend hitter blandt unge

GENBRUG

Krimi

Anklager til Brittas børn:

Man kan ikke bare lukke øjnene

Film og TV

Kæmpeskærm og

masser af film i

Tivoli

Nyheder

Glohedt ejendomsmarked:

Udbuddet er i bund

Krimi

24 dræbt på

rehabiliteringscenter i Mexico

Corona

Californien lukker

barer og restauranter

Kongelige

Svensk kronprinsesse

kvæstet i ulykke

Kendte

Beha-sønner sætter

vild rekord

Dyreliv

Plejemor for 47!

Nyheder

Alvorlig ulykke

på motorvej: 

Fem ambulancer

på stedet

Nyheder

Trump sætter

specialstyrke ind:

Skal beskytte statuer

Nyheder

Ny plejehjemssag:

Fandt pårørende i

afføring og urin

Corona

Finder corona på 

endnu en minkfarm

Nyheder

Flere unge på sygehuset

med alkoholforgiftning

Nyheder

Løkke indkaldt

til afhøring

Film og TV

Keld og Hilda

tester fremtiden

Sport

København afviser

Tour de France

Rejser

Sommerferie

under corona:

Sådan undgår du at

komme i klemme