Polske Marcin gør en forskel: Tjekker sikkerheden ud på byggepladser

- Polakkernes viden om sikkerhed er generelt mange, mange år bagud, fortæller Marcin Kolarski. Han er lige selv blevet klogere på sikkerheds-reglerne i Danmark.  (Foto: Foto: Iver Houmark Andersen)

'Vi er mange år bagud, når det gælder sikkerhed på byggepladser,' fortæller den polskfødte tillidsmand. Han er blandt de første østeuropæere, som for alvor bliver klædt på til at kunne reagere på farlige forhold.

- Grønne hjelme på pladsen. Pause!

Sådan bliver der råbt på polsk, da fire mænd med grønne hjelme træder ind på en byggeplads i Søborg nord for København.

Råbet er en kode på byggepladser for, at nu kommer der nogle fra fagbevægelsen eller Arbejdstilsynet, som kan finde på at pege på problemer med sikkerheden. Og så skal man ikke tages på fersk gerning. 

- Der bliver også nogle gange under Metro-byggeriet råbt op og advaret om 'grønne hjelme'. Arbejdsgiverne vil ikke have, at folk bliver fanget i at arbejde på en måde, som de ikke må. 

Det forklarer en af de fire mænd med grøn hjelm, polske Marcin Kolarski.

Han er tillidsmand og er som en af de allerførste østeuropæiske tillidsvalgte i Danmark med på en såkaldt sikkerheds-patrulje. Det er, når folk fra fagbevægelsen tager rundt og tjekker, om sikkerheden er i orden på byggepladser.

På byggepladsen i Søborg, hvor der arbejder både danskere og polakker, er der åbenlyse problemer med sikkerheden.

- Dette her hul i jorden, burde da været dækket af en plade for at undgå faldulykker, siger Marcin Kolarski.

Han går lidt videre og møder en polsk håndværker, som står på en stige og pudser en mur. 

- Det er da slet ikke efter reglerne, sådan som han bruger den stige. Han kan jo alt for nemt falde ned og slå sig, siger Marcin Kolarski. 

Alvorlig baggrund

Marcin Kolarski er med på det første kursushold af 13 polske tillidsvalgte, som fagbevægelsen har valgt at give ekstra uddannelse i at spotte og reagere på problemer med sikkerheden. 

Indsatsen sker på en meget alvorlig baggrund, fortæller Freddy Ridderhaugen, som leder kurset.

Han har set mange grelle eksempler på dårlig sikkerhed på byggepladser med mange østeuropæere i sin egenskab af formand for Byggefagenes Sikkerheds- og arbejdsmiljøudvalg i Storkøbenhavn og faglig sekretær i 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening.

- Der sker forholdsvis flere dødsulykker og andre alvorlige ulykker for østeuropæere sammenlignet med danskere. Østeuropæerne er ualmindeligt dårligt orienteret om sikkerhedsregler, så de er til fare for sig selv og alle andre på byggepladserne, siger Freddy Ridderhaugen.

Jeg er da bekymret på mine landsmænds vegne
Marcin Kolarski, polsk tillidsmand.

Marcin Kolarski er enig i, at det halter med viden om sikkerhed hos polakker og andre østeuropæere. 

- Den er generelt mange, mange år bagud i forhold til danskernes viden på området, siger Marcin Kolarski. 

Han har arbejdet to år i Danmark som kranfører på byggeriet af den københavnske metro og er tillidsmand for 20 andre. 

- Jeg er overbevist om, at dem fra Polen og de andre nye EU-lande ikke er så gode til at overholde arbejdsmiljøreglerne som danske håndværkere, siger Marcin Kolarski. 

Han er bekymret for, at nogle af hans landsmænd skal komme skadede hjem fra job i Danmark.

- Eksempelvis har vi i dag besøgt to byggepladser, og her er der jo masser af brud på sikkerhedsreglerne. Så jeg er da bekymret på mine landsmænds vegne for, hvordan det skal gå dem i Danmark, siger han. 

Nogle arbejdsgivere har en 'brug og smid væk holdning' til østeuropæerne
Freddy Ridderhaugen, leder af nyt sikkerhedskursus
 

Der er flere årsager til, at polakker og andre østeuropæere går rundt på farlige byggepladser. 

- Nogle er angste for, hvordan chefen vil reagere, hvis man påpeger problemer med sikkerheden. Og nogle gider ikke tage de påkrævede forholdsregler, fordi det gør arbejdet mere besværligt, fortæller Marcin Kolarski. 

Freddy Ridderhaugen fra 3F påpeger, at arbejdsgiverne er de største syndere, når det gælder dårligt arbejdsmiljø. 

- Sikkerheden er især arbejdsgivernes ansvar, og her er der nogle, som svigter i høj grad. Nogle arbejdsgivere har sågar en 'brug og smid væk holdning' til østeuropæerne. Hvis de kommer til skade eller brokker sig, så finder man bare nogle andre østeuropæere til jobbet, siger Freddy Ridderhaugen.

Alle polakker skal på kursus

Selv om Marcin Kolarski er tillidsmand og har arbejdet over ti år i byggebranchen, har han efter blot tre dage på kursus lært mange nye ting. 

- Jeg har eksempelvis lært, at du for eksempel højst må bære noget 20 meter, hvis det vejer 20 kilo. Altså ikke noget med at gå og bære en tung sæk hen over pladsen. Og så har jeg lært meget om, at adgangsveje på en byggeplads skal være ryddede, så man ikke går og falder, fortæller Marcin Kolarski.

Hvis det står til ham, bør alle østeuropæere have et minikursus i sikkerhed, når de begynder at arbejde i Danmark. 

- Der er så stor mangel på viden om sikkerhedsregler og risici, at vikarbureauer og andre arbejdsgivere burde sørge for, at østeuropæere får et kursus i arbejdsmiljø lige før, de begynder at arbejde her, siger Marcin Kolarski. 

 Læs Avisen.dk's tema om polakker i Danmark her.