Danskerne er vilde med deres kolleger: "Giver større arbejdsglæde"
Hele 9 ud af 10 danskere mener, at de har gode kolleger. Nu har fagforbundet HK sat sig for at finde Danmarks bedste kollega 2016.
De fire kvinder her vandt sidste år alle priser for deres gode kollegaskab. Nu skal dette års vindere findes og kåres.
De fire kvinder her vandt sidste år alle priser for deres gode kollegaskab. Nu skal dette års vindere findes og kåres. Foto: Henrik Petit

Det er svært at have det godt på jobbet, hvis man har det skidt med kollegerne. Men det er der tilsyneladende kun meget få, der har.

For 9 ud af 10 danskere mener nemlig, at de har gode kolleger. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for fagforbundet HK.

Samtidig mener lidt over halvdelen af danskerne - 54 procent - at gode kolleger er blandt de tre vigtigste elementer i trivsel på jobbet. Kun 15 procent mener, at lønnen er blandt de tre vigtigste elementer i trivsel på jobbet.

Det forstår de godt i fagforbundet HK, som har sat sig for at kåre Danmarks Bedste Kollega 2016.

- I hverdagen bruger vi jo faktisk ofte mere tid med kollegerne, end vores familie. Derfor er gode kolleger altafgørende for, hvor godt man har det på jobbet, fortæller Mette Kindberg, næstformand i HK.

Tag en kop kaffe med

HK har også lavet en app til telefoner, der skal minde danskerne om, hvordan man er en god kollega.

- Et godt arbejdsmiljø kræver, at man gør noget aktivt for at understøtte fællesskabet på jobbet: At man hjælper hinanden med opgaverne, giver et velfortjent klap på skulderen eller spørger, om man skal tage en kop kaffe med. Det giver større arbejdsglæde, og det gør også, at man faktisk klarer arbejdet bedre, forklarer Mette Kindberg.

Hvis man har Danmarks bedste kollega, kan man indstille ham eller hende på hk.dk/kollegakarma. Vinderen findes af en jury bestående af HK, Kommunernes Landsforening og Dansk Erhverv. Prisen uddeles ved et stort anlagt show i Cirkusbygningen i København.

Sådan er en god kollega

I HK's undersøgelse har danskerne skulle udvælge de tre egenskaber, som bedst kendetegner en god kollega. De tre vigtigste kendetegn ifølge danskerne er:

  • At man bidrager til fællesskabet på arbejdspladsen
  • At man er loyal over for sine kolleger
  • At man giver kompetent feedback og sparring til sine kolleger

Hvis du mener, at netop du har Danmarks bedste kollega, kan du nominere vedkommende ved at klikke her

Kilde: Undersøgelse gennemført af Epinion for HK

UDVID

Vigtigt at være åbne

Spørger man sidste års vinder af prisen, er der god grund til at fejre det gode kollegaskab. Det gør nemlig ikke kun, at man føler sig glad og godt tilpas på arbejdet, mener hun. Det betyder også, at man rent faktisk kan løfte arbejdsopgaverne meget bedre, mener Merete Bertelsen, som er direktionssekretær i AMU Nordjylland. Et job, som hun er rigtig glad for og har varetaget i 22 år.

- Det gør, at man føler, det er i orden at spørge om hjælp eller få vendt nogle ting i åbenhed. Alle er lidt pressede på min arbejdsplads lige nu, fordi der er mange opgaver. Derfor er det super, at vi kender hinanden godt og kan være helt åbne over for hinanden, fortæller Merete Bertelsen.

Gode kolleger er gode medarbejdere

I arbejdsgiverforeningen Dansk Erhverv er man helt enige med sidste års vinder af prisen. En forudsætning for at være en god medarbejder er nemlig, at man er en god kollega, mener arbejdsmiljøchef Anne-Marie Røge Krag. Hun sidder med i det panel, der skal kåre landets allerbedste kollega.

- Kollegerne er hinandens forudsætninger. Som gode kolleger kan man bedre tage et medansvar, og man kan bedre komplimentere og supplere hinanden, forklarer hun.

Hun glæder sig også over, at 9 ud af 10 danskere mener, at de har gode kolleger. Det tyder på, at vi er et land, der generelt har det rigtig godt på jobbet, mener hun.

- Arbejdsgiveren har ansvaret for, at rammerne om arbejdsmiljøet er gode. Men at udfylde rammerne er også medarbejdernes ansvar. Derfor er det rigtig positivt at se, at så mange har det godt med kollegerne. Det tyder på, at trivslen er i top, siger Anne-Marie Roge Krag fra Dansk Erhverv.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er gennemført af Epinion for HK. Den baserer sig på 2.015 webinterviews med respondenter, der er i beskæftigelse. Interviewene er gennemført via Epinions Danmarkspanel i perioden 31. marts til 12. april 2016.

  • 89 procent af de danskere, der er i arbejde, vil overordnet set betragte deres nuværende kolleger som gode kolleger.
  • 96 procent af de danskere, der er i arbejde, vil overordnet set betragte sig selv som en god kollega.
  • 62 procent af de danskere, der er i arbejde, føler generelt, at deres kolleger er parate til at hjælpe dem, når de har brug for det.
  • 38 procent af de danskere, der er i arbejde, betragter en eller flere af deres kolleger som venner, og
  • 35 procent ses privat med en eller flere af deres kolleger.  

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.