Politikere i strid med 3F om pensionsalder: I må vælge side

Formand i 3F, Per Christensen (tv.) er ikke enig i Enhedslistens kritik fra bl.a. Henning Hyllested (th.) (Foto: Foto: Ritzau Scanpix/arkiv)

Folketingsmedlemmer fra Enhedslisten mener ikke, at 3F gør nok for at sikre fair pension for sine medlemmer. Formand i 3F er uenig.

Der bliver slået på store trommer om pension og arbejdsmiljø i fagbevægelsen lige nu.

Finn Sørensen, Christian Juhl og Henning Hyllested (EL) har rettet kritik mod 3F, som de mener ikke støtter ordentligt op om fair pension til fagforeningens medlemmer.

Trekløveret, der alle er medlemmer af 3F, er kritiske overfor den linje, som fagforeningens formand Per Christensen og arbejdsmiljøpolitisk chef Ulla Sørensen lagde ud tidligere på sommeren. Det skriver politikerne i en kronik i Jyllands-Posten.

De to topfolk i 3F ser ikke differentieret pensionsalder, hvor folk i mere opslidende job kan gå på pension før andre, som en løsning på fremtidens udfordringer på arbejdsmarkedet.

Læs også: Flertal ønsker opgør med pensionssystem: Håndværkere og sosuer skal kunne gå på pension før læger og akademikere

De frygter, at det vil fjerne fokus fra at få bedre arbejdsmiljø rundt på landets arbejdspladser, og at 3F-medlemmer vil stå nedslidte og med kroniske smerter, selv med en tidligere pension.  

Værdig pension

Den holdning har de tre politikere fra Enhedslisten dog ikke meget tilovers for. Deres parti har selv foreslået en ordning, der skal være en håndsrækning til de mest belastede.

Det går ud på, at efter 40 år på arbejdsmarkedet, og 35 år i A-kassen har man ret til at trække sig tilbage på dagpenge.

Efter 35 år på arbejdsmarkedet, og 30 år i A-kassen har man allerede ret til delvis tilbagetrækning, dvs. til at gå ned i tid og få suppleret de manglende timer med dagpenge. En ret man har, til man kan gå på folkepension. 

- 3F bliver simpelthen nødt til at vælge side i det store slag om pensionsalderen. Hvorfor skal asfaltarbejderen, mureren, rengøringsassistenten og alle de andre 3F’ere ikke have ret til lige så mange gode år efter arbejdslivet, som professoren, advokaten og embedsmanden? Hvorfor skal den ulighed, der findes i arbejdslivet, mangedobles, når arbejdslivet er slut? skriver de i kroniken.  

Avisen.dk har foreholdt kritikken for Per Christensen. Han skriver i en mail, at 3F har gjort meget for at skabe bedre forhold for de medlemmer, som er nedslidte og har langt til pensionen:  

- Vi vil fortsat kæmpe for en fair pensionsalder, og drøfter naturligvis gerne alle gode forslag med det formål. Men blandt vores medlemmer er det allerstørste problem, at hver femte 3F'er slet ikke er på arbejdsmarkedet, når de er 60 år. De er enten døde eller har måttet trække stikket pga. nedslidning, arbejdsskader mv. Med til kampen for en anstændig seniortilværelse for alle hører derfor også, at alle skal have et ordentligt arbejdsmiljø, så man ikke bliver nedslidte eller syge, skriver Per Christensen til Avisen.dk.

Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen stod Enhedslistens foreslag beskrevet, som at man kunne gå på folkepension efter 40 år på arbejdsmarkedet, frem for dagpenge. Det var en fejl, som nu er blevet rettet. Avisen.dk beklager fejlen.