Politikerne på Christiansborg med klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i front raser over en fjernvarmesag fra Herning. Her får 19.000 varmekunder en ekstraregning på mere end 9.000 kroner per husstand.
Men sagen er på ingen måde af ny dato, skriver Jyllands-Posten.
Allerede i 2012 blev de midtjyske varmekunder ramt af en trecifret millionregning, uden at det fik politikerne til at reagere.
- Det er helt tydeligt, at problemet ikke er blevet håndteret, selv om man har kendt til det siden 2012, siger Brian Vad Mathiesen, som er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, til Ritzau.
Ekstraregningen i 2012 kostede de 19.000 varmekunder i Herning 282 millioner kroner, og frem mod 2020 venter endnu en regning på 172 millioner kroner, uden at det vil give midtjyderne mere varme i radiatorerne.
Millionlussingen til varmekunderne i Herning kommer, efter at Energitilsynet har åbnet for, at varmeselskaber kan opkræve renter af de værdier, der er skabt i selskaberne igennem tiden.
Direktøren i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, mener, at politikerne har været alt for længe om at handle.
- Det er forkert, at man ikke for lang tid siden har fundet en politisk løsning, som kan skabe klare regler for både selskaber og kunder, siger Kim Mortensen til Ritzau.
- Det betyder, at nogle varmekunder lever i stor usikkerhed, om der bliver opkrævet et ekstra beløb, eller om der ikke gør. Og det er jo det, ministeren bliver nødt til at sætte sig i spidsen for, siger han.
Som energiordfører var Lars Christian Lilleholt i 2012 kritisk over for Herning-sagen. Siden sommeren 2015 har han været energiminister, uden at det har stoppet renteregningerne.
Lilleholt afviser overfor Jyllands-Posten at have svigtet varmekunderne.
Sidste efterår fremlagde han en forsyningsstrategi, der blandt andet lægger op til stramninger på området.
- Så jeg har lagt en plan frem som minister, siger Lars Christian Lilleholt om udspillet.
Men spørger man Brian Vad Mathiesen, vil Lilleholts forsyningsstrategi kun betyde højere varmeregninger for forbrugerne.
- Jeg kender ikke til nogen plan, der løser problemstillingen. Jeg kender heller ikke til nogen elementer i forsyningsstrategien, der vil gøre det, siger han.
- Tværtimod mener jeg, at forsyningsstrategien vil give højere priser, og at der vil være endnu flere selskaber, der vil benytte sig af den slags fiduser.
/ritzau/