Somaliske pirater har frigivet fragtskibet MV Orna, der er et af de skibe, der her været kapret i længst tid: 1 år og 10 måneder.
Men 6 af de 18 besætningsmedlemmer om bord på det Panama-indregistrerede skib slap ikke ud i friheden sammen med deres kolleger. De bliver fortsat tilbageholdt af piraterne.
Direktør i det internationale sikkerhedsfirma Risk Intelligence, Hans Tino Hansen, siger, at det er sket før.
- Det er desværre en tendens, som er begyndt fra 2011, med at piraterne beholder gidsler. Efter sigende skyldes det denne gang uenighed om løsesummens størrelse i den piratgruppe, der havde skibet.
- Nogle af piratinvestorerne vil muligvis prøve at få flere penge ud. Hele sagen har været meget speciel med et mellemøstligt rederi og en overvejende syrisk besætning. Det er ikke set før, siger Hans Tino Hansen.
Ifølge en af piraterne, Hassan Abdi, har ejeren af skibet, et selskab i De Forenede Arabiske Emirater, betalt 600.000 dollar i løsesum.
- Det har endnu ikke kunnet bekræftes, men en løsesum i den størrelse er langt under markedsprisen for en fungerende bulkcarrier, også selv om skibet har været delvist brændt, siger Hans Tino Hansen.
Ifølge Hans Tino Hansen er de seks besætningsmedlemmer, der ikke fik lov at slippe fri, fem syrere og en srilankaner.
Skibet lå kapret ud for Haradhere, og efter frigivelsen måtte det trækkes ud med en slæbebåd. Sidste sommer havde der været brand om bord, så skibet kunne ikke sejle ved egen kraft.
Da skibet blev kapret den 20. december 2010, var der 19 besætningsmedlemmer om bord.
Der har været meldinger om, at piraterne har dræbt et af gidslerne og såret et andet besætningsmedlem for at lægge pres på skibets ejere. Men disse oplysninger, der stammer fra piraterne, har ifølge Hans Tino Hansen endnu ikke kunnet bekræftes.
Syv indere holdes fortsat som gidsler, efter at deres skib, Asphalt Venture, blev frigivet for mere end et år siden. Samme skæbne overgik fire koreanske besætningsmedlemmer fra produkttankeren Gemini.
MV Iceberg med 22 besætningsmedlemmer om bord har været kapret længst - nemlig i to år og syv måneder.
/ritzau/