Pilot-forhandlinger spidser til: Konflikt kan bryde ud

SAS-topchef siger, at der arbejdes hårdt på at undgå en konflikt med danske og norske piloter.
SAS-topchef siger, at der arbejdes hårdt på at undgå en konflikt med danske og norske piloter
SAS-topchef siger, at der arbejdes hårdt på at undgå en konflikt med danske og norske piloter Foto: Scanpix/Sweden/arkiv

- Vi arbejder intensivt på at finde en løsning, så vi undviger en konflikt.

Det siger topchef Rickard Gustafson, SAS, om en truende konflikt med de danske og norske piloter.

Ledelsen i SAS forhandler med pilotforeninger i Danmark og Norge om nye overenskomster, men parterne har ikke kunnet blive enige. I Danmark er piloterne og SAS derfor endt i forligsinstitutionen.

Piloterne har varslet konflikt, der kan bryde ud fra 16. september.

Ifølge Rickard Gustafson bunder konflikten i, at piloterne kræver mere ved forhandlingsbordet, end SAS kan levere, på grund af den hårde konkurrencesituation selskabet står i.

- SAS befinder sig i en meget hård konkurrencesituation, hvor vi vil kunne udvikle vores forretning og tilbyde endnu flere ruter til vores kunder. Men vi bliver nødt til at kunne sælge vores billetter til en konkurrencedygtig pris, siger han.

- Vi har lavet en treårig aftale med piloterne i Sverige, hvor vores dygtige piloter får en lønforhøjelse på linje med det øvrige arbejdsmarked. Det håber vi også, det ender med i Norge og Danmark, siger topchefen.

Ifølge Rickard Gustafson svarer piloternes krav til en forøgelse af omkostningerne til piloterne på 20-25 procent for SAS.

- Det kan vi ikke acceptere. Men vi vil gerne give vores piloter en lønstigning, der svarer til det øvrige arbejdsmarked, siger han.

SAS har fremlagt tal for regnskabsårets første ni måneder. Der var så god fremgang i tredje kvartal, at selskabet opjusterer forventningerne til hele året.

Det ventes nu at overgå resultatet før skat i 2015/2017 på 939 millioner kroner. Tidligere forventede man bare et positivt resultat.

De nye forventninger forudsætter dog, at det ikke kommer til strejke blandt piloterne, skriver SAS i regnskabet.

Formanden for Dansk Pilotforening, René Arpe, har tidligere beskrevet uenigheden mellem SAS og piloterne således:

- Vores modpart vil gerne have øget fleksibilitet fra vores side, og det er vi også indstillet på at give dem.

- Vi kan bare ikke acceptere tvungne ordninger som dem, der bliver lagt op til. Det skal ske af frivillighedens vej, siger han.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.