Efteråret i Danmark er kendetegnet af en blanding af blændende sol, regn og mørke dage. Alt sammen vejr, som kan drille trafikken nu og i de kommende måneder.
Solen står for tiden op kl. 7.10, og når den er fremme, giver den anledning til missen med øjnene, når vi ruller afsted i morgentrafikken.
Ifølge Vejdirektorat sker sker over 25 procent af alle ulykker på vejene i myldretiden, så når morgensolen blander sig, kan det ende i en farlig trafikal cocktail, da det kan skabe pludselige opbremsninger og i værste fald resultere i uheld.
Lav sol blænder trafikanter
- Når man kører lige mod den lavtstående sol, er det svært at orientere sig ordentligt. Det skarpe lys blænder og udvisker kontrasterne, og det kan være svært at se bremselygterne på den forankørende bil – især i tæt trafik, siger Anette Bjørn Juncher, vagtcentralchef hos SOS Dansk Autohjælp.
(Foto: Unsplash)
Det er ikke kun den lavthængende sol, som kan drille i trafikken, når vi rammer efterårsmånederne.
Også efterårets nedbør skaber problemer på de danske veje.
Mere end hver femte ulykke med personskade i perioden 2017-2021 skete ifølge Vejdirektoratet i vådt føre. Især kombinationen af vådt føre og mørke øger risikoen for ulykker.
Husk nu lygterne
Danskerne er altså på vej ind i en tid, hvor man skal være ekstra opmærksom, når man skal ud at køre.
- De våde veje øger bremselængden markant samtidig med, at sigtbarheden er dårligere i vådt vejr. Derfor råder vi til, at man som bilist kører efter forholdene og holder afstand til bilen foran, så man kan nå at bremse, siger Anette Bjørn Juncher.
Vagtcentralchefen minder også om, at nu hvor vi går ind i den mørke tid, er det vigtigt, at alle bilens lygter virker. Biler med slukkede baglygter er årsag til hårde opbremsninger og deraf følgende risiko for uheld.
6 gode råd til efterårskørsel:
- Hold ekstra god afstand til forankørende
- Husk altid at have solbriller i bilen
- Sørg for at ruderne er rene (tjek sprinklervæsken)
- Tjek dine dæk. Dækkene skal have mindst 3 mm dybde, for at bilen kommer sikkert gennem et regnskyl. Jo mindre mønster, jo større risiko for akvaplaning
- Tjek om viskerbladene trænger til at blive skiftet
- Sørg for at alle lygter virker – og at baglygterne er tændt i lygtetændingstiden og ved nedsat sigtbarhed
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.