I en orange fangedragt og med anklerne hægtet sammen med kæder blev 57-årige Oliver Jufer i går fremstillet for en dommer i Thailand. Anklaget for sit livs dumhed, der nu kan koste ham op til 75 års fængsel ifølge den thailandske straffelov.
Schweiziske Oliver Jufer fejrede 5. december den thailandske konges fødselsdag ved at drikke sig fuld. I sin brandert endte han med at overmale flere portrætter af kongen med sort spraymaling – uheldigvis et sted i byen Chang Mai, hvor der var kameraoverågning.
Stå ret under sang
Thailand har en af verdens strengeste love for majestætsfornærmelse, og Jufers forseelse har ifølge hans forsvarer en minimumsstraf på syv et halvt års fængsel.
»I enhver thailandsk grundlov er kongen respekteret og tilbedt, og han kan ikke fornærmes. Det thailandske folk kan ikke acceptere denne majestætsfornærmelse,« siger anklageren i sagen, Bhanu Kwanyuen, til AP.
Thailands kong Bhumipol Adulyadej har regeret i over 50 år og har stor politisk indflydelse i landet. I Thailand er det eksempelvis lovpligtigt at stå op, når kongesangen afspilles. Det sker blandt andet før filmfremvisninger i landets biografer. Samtidig har alle thailændere ret til at anmelde personer for majestætsfornærmelse.
Men loven er møntet på thailændere, og myndighederne har forsøgt at dæmpe interessen for Oliver Jufers sag ved at lukke dørene for retssagen og nægte at udtale sig om detaljer i sagen.
»Loven er primært blevet brugt internt i Thailand – blandt andet til at gå efter oppositionspolitikere. Når der så kommer en sag som denne med en udlænding, går det ud over regeringen, fordi den jo godt ved, at den kommer til at fremstå som et tilbagestående samfund. Derfor er denne sag et dilemma for regeringen,« siger thailandseksperten Søren Ivarsson fra SAXO-intituttet på Københavns Universet.
Krav om straf
I tidligere tilfælde er udenlandske turister sluppet med at blive udvist fra landet efter majestætsfornærmelse. Men sagen mod Oliver Jufer besværes af, at han har boet i Thailand i over 10 år.
»Der kommer måske en løsning, hvor han bliver nødt til at forlade landet, men undgår fængsel. På den anden side har kongen en halvreligiøs position i Thailand, og mange vil kræve schweizeren straffet,« siger Søren Ivarsson.
Den schweiziske majestætsfornærmer har erklæret sig skyldig, og dommeren afsiger sin straf 29. marts.