OVERBLIK: Støttepartier raser over Ydelseskommission

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bliver interviewet efter præsentationen af Ydelseskommissionen. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Beskæftigelsesministeren er med kommission kommet under beskydning fra støttepartier. Læs om uenighederne her.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har tirsdag præsenteret den ydelseskommission, som skal komme med anbefalinger til et nyt kontanthjælpssystem.

Et nyt system skal give bedre vilkår for børnefamilier, men samtidig skal det være udgiftsneutralt og sikre, at det kan betale sig at arbejde.

Regeringens støttepartier er dog ikke tilfredse med indholdet af kommissoriet.

Læs her om de centrale stridigheder:

* Støttepartierne er utilfredse med, at anbefalingerne skal være udgiftsneutrale og holdes inden for rammerne af det nuværende kontanthjælpssystem.

Frygten er, at hvis enkelte ydelser skal op for at få flere børn ud af fattigdom, så skal man på den anden side tage fra nogle andre.

Ministeren erkender, at det rigtig nok er udgangspunktet for den opgave, som kommissionen har fået.

- Kommissionens opgave bliver at finde nogle bedre balancer inden for de nuværende system, som i forvejen koster rigtig mange penge, siger han til kritikken.

* Alle tre støttepartier bestående af SF, Enhedslisten og De Radikale vil have afskaffet kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. De mener dog ikke, at det er det, som regeringen lægger op til.

Det mener Peter Hummelgaard dog er en overfortolkning.

Til den kritik svarer han:

- Det, der står i kommissoriet, er det samme, som står i forståelsespapiret, nemlig at kontanthjælpsloftet skal erstattes, men at der samtidig skal findes en afløser for det, som samtidig indebærer, at man ikke kan få ubegrænsede sociale ydelser, siger han.

- Der er en masse uhensigtsmæssigheder og ubalancer i det rigide system, som den tidligere regering indførte, men det betyder jo ikke, at vi pludselig er tilhængere af, at man skal kunne få ubegrænsede kontante ydelser.

Men så kan man vel ikke sige, at kontanthjælpsloftet afskaffes?

- Jo, det synes jeg godt, at man kan sige. Vi har givet kommissoriet opdrag til at se på, hvordan kontanthjælpsloftet afskaffes, siger beskæftigelsesministeren.

/ritzau/