OVERBLIK: Rød blok begejstret over EU-aftale om orlov

Mens blå blok kalder øremærket orlov urimelig og en dårlig beslutning, vækker aftalen glæde hos røde partier.

Hver forælder i EU har ret til mindst fire måneders forældreorlov. To af månederne gøres nu øremærket, så de for eksempel ikke kan overdrages til moren, hvis faren ikke tager dem.

Det er forhandlere fra EU-Parlamentet og EU's medlemslande torsdag blevet enige om. De nye regler mangler endnu at blive formelt godkendt, men der sigtes mod, at de skal træde i kraft inden for tre år.

Få overblik over, hvordan udvalgte politikere forholder sig til EU-aftalen:

* Linea Søgaard-Lidell (V), kandidat til EU-parlamentsvalget, skriver på Twitter:

- Det her er en dårlig beslutning. Det er rigtig godt, at mænd tager mere barsel, men det er ikke noget, EU skal regulere. Det må være op til forældrene selv at fordele barsel.

* Laura Lindahl (LA), beskæftigelses- og ligestillingsordfører, skriver i en mail:

- Det er dybt urimeligt, at man fra politisk side vil detailstyre familiernes liv. De skal selv kunne vælge, hvordan de indretter sig.

- Vi risikerer at ramme børnene med dette forslag. De familier, der af en eller anden årsag ikke kan få det til at hænge sammen med, at far tager barsel, for eksempel hvis far har en virksomhed, der er afhængig af at han arbejder, bliver hårdt ramt. De børn får nu to måneder mindre derhjemme.

* Anders Vistisen (DF), gruppeformand for Dansk Folkeparti i EU-Parlamentet, skriver på Twitter:

- EU-socialismen fortsætter.

* Lasse Holm Grønning (S), kandidat til EU-parlamentsvalget, skriver på Twitter:

- Ja, tak - og hvor er det fedt! Alle i EU bør have ret til barsel, både kvinder og mænd. Jeg ville nødig have været foruden min barsel med min datter.

* Sissel van Run-Kvist (R), kandidat til EU-parlamentsvalget, skriver på Twitter:

- Ikke overraskende endte trilogen med mindre øremærket orlov end de fire EP (Europa-Parlamentet, red.) havde ønsket, men to måneder til hver forælder er stadig et stort skridt i den rigtige retning.

* Peter Westermann (SF), kandidat til EU-parlamentsvalget, skriver på Twitter:

- EU-aftale styrker forældres ret til orlov og øremærker minimum to måneder til hver af dem (i praksis far). Stærkt! SF fik det i regeringsgrundlaget under Thorning (tidligere statsminister, red.), men S sprang i målet. Nu tager EU ansvar for ligestillingen.

/ritzau/