OVERBLIK: Grønlands omstridte lufthavne

Grønland vil udvikle erhvervsliv ved at udbygge lufthavne, så de kan tage imod fly fra Nordamerika og Europa.

Når et flertal i landstinget torsdag stemmer for en omstridt lufthavnspakke, er det ikke alene det største anlægsprojekt i Grønlands historie, der bliver vedtaget.

Det er også en sag, der undervejs har sprængt den siddende regeringen.

Læs mere her:

* Lufthavnspakken er det populære navn for en ny anlægslov, der skal udbygge de nuværende lufthavne i Nuuk og Ilulissat til at kunne tage international flytrafik.

* Dertil kommer en ny lufthavn i Qaqortoq i Sydgrønland.

* Den samlede pris for de tre lufthavne ventes at være omkring 3,6 milliarder kroner.

* Danmark vil kaste 700 millioner kroner ind i projektet samt gøre det muligt for selvstyret at låne yderligere 900 millioner kroner.

* Formelt får den danske stat derved en tredjedel af aktierne i Kalaallit Airports A/S, som er styret af det grønlandske selvstyre. Med aktiekøbet får Danmark vetoret i bestyrelsen.

* Den danske indblanding fik i september det ene af fire partier i Grønlands regering til at forlade den i protest, hvorefter Grønland gennemlevede en længere regeringskrise.

* USA har ifølge medierapporter udtrykt ønske om at støtte økonomisk op om udbygningen af den grønlandske infrastruktur. Men forhandlingerne er foregået for lukkede døre, så det er uvist, hvor konkret det amerikanske ønske er formuleret.

Kilder: KNR, Naalakkersuisut.

/ritzau/