OVERBLIK: Bagstopperen er stridspunktet i brexitaftalen

Brexit (Foto: Ho/Ritzau Scanpix)

Mandag meddelte Theresa May, at hun udskyder afstemningen om brexitaftalen, da den stod til at blive nedstemt.

Ordet "backstop", eller på dansk "bagstopper", er det helt store stridspunkt i brexitaftalen, der lige nu befinder sig i en hårdknude.

Afstemningen i det britiske underhus om brexitaftalen blev mandag udskudt.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, sagde mandag eftermiddag, at hun vil holde nye samtaler med EU om det.

- Det er tydeligt, at selv om der er bred opbakning til mange af de afgørende dele af aftalen, så giver ét emne - den nordirske bagstopper - udbredte og dybe bekymringer, siger hun.

Her følger et overblik over bagstopperen:

* I de kommende to år skal Storbritannien og EU forhandle en endelig handelsaftale på plads. Kan man ikke blive enige, kommer bagstopperen i spil.

* Nordirland er som en del af Storbritannien også en del af brexit. Det er Irland ikke.

* I dag er der en "usynlig" grænse mellem Nordirland og Irland. Den grænse vil man gerne bevare.

* Bagstopperen er i overført betydning et sikkerhedsnet i brexitaftalen, der skal sikre, at man ikke skaber en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

* En hård grænse vil blandt andet betyde, at der kommer kontrolposter mellem Irland og Nordirland, da de hver især vil være underlagt forskellige toldregler.

* En blød grænse, hjulpet på vej af bagstopperen, vil betyde, at landene kan fortsætte som i dag med varer og arbejdstagere, der frit kan bevæge sig over grænsen mellem de to lande.

* Bagstopperen sikrer også, at EU's indre marked er beskyttet mod, at der sniges varer fra Storbritannien ind i EU.

* Grænsen vil ifølge brexitaftalen blive holdt åben via EU's toldunion, indtil en endelig handelsaftale er på plads mellem Storbritannien og EU.

* Problemet er, at forhandlingerne kan trække ud. Det vil betyde, at Storbritannien er tvunget til at underlægge sig EU-regler uden at have indflydelse på dem, da de er på vej ud af EU.

* Theresa Mays øverste juridiske rådgiver, Geoffrey Cox, vurderer, at Storbritannien i princippet ikke kan komme ud af bagstopper-aftalen, når den først træder i kraft.

* Derfor kan Theresa May ikke finde et flertal til sin brexitaftale. Kan EU og Storbritannien ikke blive enige om en aftale, risikerer man et hårdt brexit og en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Kilder: BBC, The Guardian.

/ritzau/