Det kan gå alvorligt ud over dit helbred, hvis du konsekvent arbejder over på jobbet. En arbejdsuge på 55 timer eller mere giver øget risiko for Type 2 diabetes - såkaldt gammelmands-sukkersyge.
Det viser et nyt studie, som internationale forskere fra blandt andet Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i København netop har offentliggjort.
Studiet slår fast, at der er en social slagside i forekomsten af gammelmands-sukkersyge blandt folk, der arbejder over.
Du har nemlig kun en forøget risiko for at få den farlige sygdom, hvis du er ufaglært eller lavtuddannet. Chefer og akademikere løber ingen risiko ved at knokle mere end 55 timer om ugen.
Gælder både tykke og tynde
I gruppen af ufaglærte og lønmodtagere med jobs, som kræver kort eller ingen uddannelse, er risikoen for at få diabetes 2 der imod øget med 29 procent, hvis arbejdsugen er på 55 timer og derover.
Og det gælder uanset, om man dyrker fysisk aktivitet eller ej - og uanset om man er tyk eller tynd.
- Resultatet af vores undersøgelse er meget interessant, siger professor fra Det Nationale Forksningscenter for Arbejdsmiljø, Reiner Rugules, i en pressemeddelelse.
Han kan ikke sige noget om, hvorfor sukkersygen rammer lagerarbejderen, men ikke gymnasielæreren. Men professoren peger på, at det kan tænkes, at chefen, akademikeren og andre med en lang uddannelse og et vellønnet job har bedre ressourcer til at håndtere de belastninger, som lange arbejdstider giver.
Med andre ord har de i højere grad ressourcer til at leve nogenlunde sundt, selv om de kommer sent hjem. Og det hjælper dem i kampen mod diabetes 2, der godt nok er arvelig, men som til en vis grad kan holdes nede ved en sund livsstil.
Flere og flere får diabetes
Hos Diabetesforeningen kalder direktør Henrik Nedergaard det nye stude for "bekymrende."
- Vi har allerede nu 320.000 med diabetes i Danmark og vi ved, at det tal bliver fordoblet til over 600.000 inden ti år. Derfor skal vi reagere på alle de områder, hvor vi kan se, at det kan gøre en forskel, siger han til Avisen.dk.
Henrik Nedergaard nævner, at lange arbejdsdage ofte fører til, at man snupper et stykke kage eller en sodavand sidst på dagen og tager en pizza med hjem til aftensmaden, fordi man ikke har overskud til at lave et godt måltid mad.
- Så en indsats kunne være at virksomheder er opmærksomme på at tilbyde sunde alternativer som frugt og grønt og koldt drikkevand til sine ansatte, og at man forsøger at tilskynde til at huske det grove og det grønne på middagsbordet, siger han.
- 320.545 danskere har diabetes. Det svarer til 1 ud af 18.
- Desuden regner man med, at ca. 200.000 har sygdommen uden at have fået stillet diagnosen endnu.
- Ca. 10 procent har Diabetes 1. Den rammer ofte tidligt i livet, og man kender ikke årsagen til sygdommen.
- Type 2 diabetes er arvelig men kan til en hvis grad holdes nede, blandt andet ved en sund livsstil.
- Det forventes, at mindst 600.000 danskere vil være diagnosticeret med diabetes i år 2025.