Optagelse: 25.897 vil være sygeplejerske, lærer, jordemoder og pædagog

81 procent af de unge, der bliver optaget på en videregående uddannelse denne sommer, bliver optaget på deres førsteprioritet. (Foto: Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

De fleste af de unge, der kommer ind på en videregående uddannelse, bliver optaget på deres førsteprioritet.

Umiddelbart efter midnat lørdag får tusindvis af unge at vide, om de er blevet optaget på en videregående uddannelse - og om de dermed skal gøre sig klar til et liv som studerende efter sommerferien.

Det samlede optag er en smule lavere end sidste år. Helt præcist optager landets uddannelsesinstitutioner 222 færre ansøgere i år.

Læs her, hvor mange, der bliver optaget på en videregående uddannelse i år - og hvor mange, der får afslag:

* 64.943 unge er optaget på en af landets videregående uddannelser.

* 10.324 er blevet optaget på en erhvervsakademiuddannelse. Det er toårige uddannelser. Eksempler: laborant, datamatiker og tandtekniker.

* 25.897 er blevet optaget på en professionsbacheloruddannelse. Den type uddannelser varer som regel tre og et halvt til fire år. Eksempler: sygeplejerske, folkeskolelærer, jordemoder og pædagog.

* 28.722 er blevet optaget på en bacheloruddannelse. Uddannelserne varer tre år og efterfølges ofte af en kandidatuddannelse. Eksempler: psykologi, økonomi, medicin og forsikringsmatematik.

* 81 procent af de optagne ansøgere bliver optaget på deres førsteprioritet.

* I alt 89.759 personer har søgt om optagelse på en videregående uddannelse.

* 20.291 ansøgere har ikke fået deres ønske om en studieplads opfyldt.

* De er blevet afvist, enten fordi de ikke opfylder adgangskravene på nogen af de studier, de har søgt ind på, eller fordi der ikke er nok studiepladser på de uddannelser, de har ønsket at blive optaget på.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet.

/ritzau/