Oprørt medlem efter afsløringer i a-kasse: Jeg føler mig til grin

- Jeg føler mig til grin og overvejer at melde mig ud, siger Trine Thygesen Vendius. (Foto: Foto: Privat)

Trine Thygesen Vendius så er oprørt over beretninger om bekostelige vinindkøb i Akademikernes a-kasse, at hun overvejer at melde sig ud.

'Giv mig en brækpose.'

Sådan skrev lærer Trine Thygesen Vendius i en kommentar på Facebook, efter at hun havde læst om vinindkøb og receptioner i Akademikernes A-kasse, hvor hun selv er mangeårigt medlem.

Fyret a-kasse-direktør fik besøg af Løkke: Gav 50.000 kroner til Løkkefonden

- Jeg blev voldsomt irriteret. Jeg så en vinfest for mig, som jeg og de øvrige medlemmer finansierer. Jeg føler mig til grin og overvejer at melde mig ud, siger Trine Thygesen Vendius til Avisen.dk.

Beretninger om bekostelige vinindkøb og receptioner er kommet frem i kølvandet på, at direktøren i Akademikernes A-kasse, Michael Valentin, blev fyret i september.

Nogen egentlig årsag til den pludselige fyring er ikke blevet lagt frem for offentligheden, men Ekstra Bladet har blandt andet beskrevet, at a-kassen har betalt 400.000 kroner for direktørens fødselsdagsreception. Og at der er ifølge direktøren selv er blevet indkøbt vine for 250.000 kroner på et år. 

Trine Thygesen Vendius undrer sig dybt over, at hun og de øvrige 233.000 medlemmer ikke har fået skyggen af information fra a-kassen om den aktuelle sag.

- Kontingentet er en af de store poster i mit budget, og jeg har været medlem i 18 år. Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at de indkaldte os medlemmer til møde og fortalte, hvad der foregår. Medlemmerne er a-kassens interessenter. Uden os er de ikke noget, siger Trine Thygesen Vendius.

Kort efter fyringen skrev a-kassens bestyrelsesformand, Allan Luplau, til Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering under Beskæftigelsesministeriet, at 'der ikke er identificeret forhold, som er i strid med straffelovens bestemmelser.'

Siden har a-kassen imidlertid meldt den fyrede direktør til politiet for at have modtaget dyre vinrejser fra a-kassens faste leverandør. Selv har Michael Valentin over for Ekstra Bladet erkendt 'sjusk,' men afvist noget kriminelt.

Forholdene i a-kassen er blevet genstand for to advokatundersøgelser. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering iværksat en tilsynsundersøgelse med bistand fra Kammeradvokaten om baggrunden for fyringen af direktøren. Desuden har a-kassen iværksat sin egen advokatundersøgelse, der blandt andet har ført til strammere procedurer for godkendelse af, hvad der bruges penge på. 

Netop kontrollen optager Trine Thygesen Vendius:

- Bliver man ledig, er man underlagt et kæmpe kontrol-apparat. Den stærke kontrol har  åbenbart ikke været gældende for dem (i a-kassen, red.), siger Trine Thygesen Vendius.