Deltagerne og tilskuerne ved sommerens olympiske lege i London har klaret det, som den britiske finansminister, George Osborne, ikke har været i stand til: At løsrive økonomien fra dens dybeste nedtur siden 2. Verdenskrig.
Når tallene for den økonomiske aktivitet i tredje kvartal offentliggøres denne uge ventes de for første gang i lang tid at vise fremgang. Og eksperterne i Londons finansdistrikt giver OL en stor del af æren, skriver The Observer
De tre foregående kvartaler har Storbritannien befundet sig i recession. Men i juli, august og september kom der mere gang i hjulene.
Stigningen i antallet af arbejdsløse er også knækket. Dermed har George Osborne mulighed for at tegne et nogenlunde pænt billede af de økonomiske udsigter i sin halvårlige redegørelse den 5. december.
Ifølge The Observer vil finansministeren sandsynligvis udnytte lejligheden ved at påstå, at nu er hans medicinske kur begyndt at virke.
Det anerkendte National Institute of Economic and Social Research forventer en vækst på 0,8 procent i tredje kvartal.
Men økonomer advarer, at glæden kan blive kortvarig. OL pustede den økonomiske ballon op, men kun midlertidigt.
Oppositionen til den konservativt ledede koalitionsregering advarer også Osborne om at bryste sig for tidligt.
- Det enkeltstående boost fra OL er ikke del af en langsigtet strategi. Det skal ikke afføde endnu mere selvtilfredshed fra ministre, uanset hvor stor effekten er, siger skyggefinansminister Rachel Reeves.
- Selv en vækst på 1,0 procent betyder bare, at økonomien er på samme niveau som året før. Det store spørgsmål er, om vi kan indhente alt det, vi har mistet de seneste to år, siger hun.
/ritzau/