Offentlige arbejdsgivere står til samlet kæmpebøde: Opretter ikke praktikpladser

Det offentlige står til at få bøder, der svarer til 156 pædagogers løn i et år. (Foto: Modelfoto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

Forsker mener, at bøderne for ikke at oprette praktikpladser skal øges til det tre- eller firedobbelte.

Der er sådan set frit slag for private og offentlige arbejdsgivere. De kan vælge en straf på 27.000 kroner eller en bonus på 25.000 kroner.

Valget ligger i den trepartsaftale om praktikpladser, som trådte i kraft ved årsskiftet. I aftalen er der en bøde-eller-bonus-ordning, som skal sikre flere praktikpladser.

Men det kniber for ikke færre end 1.874 offentlige arbejdsgivere i kommuner, regioner og staten, skriver DR.

Hvis de ikke opretter flere praktikpladser i år, står de hver især til at skulle hive 27.000 kroner ud af de i forvejen pressede budgetter.

27.000 svarer omtrent til en pædagogs månedsløn, og med lidt talmagi kan 1.874 bøder regnes om til 156 pædagogers løn i et år.

Omvendt står kun 424 offentlige virksomheder til at få en bonus. Og det kan der være en grund til, siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet til DR:

- Der er nogen, der kalkulerer med, at 27.000 kroner er en billig pris for at slippe for den forpligtelse, der ligger i trepartsaftalen. De tænker på sig selv og lader konkurrenterne om at uddanne folk.

Forsker: Øg med bøderne

Han mener, at arbejdsgiverne svigter deres samfundsansvar, når de ikke løfter deres del af opgaven med at uddanne folk til det fremtidige arbejdsmarked.

Ifølge Henning Jørgensen har kampen om at få etableret nok praktikpladser stået på i 25 år. Han har ikke stor tiltro til, at trepartsaftalen vil løse problemet og foreslår, at bøden øges til det tre- eller firedobbelte, eller at der indføres kvoteordninger.

- Som ung i dag er det jo russisk roulette at vælge en erhvervsuddannelse, når der er så stor risiko for, at du ikke får en praktikplads, siger han til DR.

43.000 kan få bøder

Trepartsaftalen har en målsætning om 8.000-10.000 flere praktikpladser årligt, og lige nu mangler der over 10.000 pladser.

I alt står over 43.000 offentlige- og private virksomheder til at få bøder næste år, hvis de ikke får oprettet tilstrækkeligt mange praktikpladser i år, skriver DR.