Ørsted får ret i Elsam-sag: Elpriser var ikke urimeligt høje

Elsam gik sammen med fem andre danske elselskaber i 2006 og blev til Dong, som siden tog navneforandring til Ørsted. Vestre Landsret finder det ikke tilstrækkeligt bevist, at elkunder i Vestdanmark betalte for meget for el fra Elsam. (Foto: Foto: Claus Fisker/arkiv/Scanpix)

Ifølge Vestre Landsret betalte kunder i Elsam ikke urimeligt høje priser i 2005 og 2006.

Energiselskabet Elsam, som nu er en del af Ørsted, har fået medhold i sag ved Vestre Landsret om opkrævning af for høje elpriser i 2005 og 2006.

Kunder i Vestdanmark betalte ikke kunstigt opskruede elpriser. Det oplyser Vestre Landsret.

- Det er anført i landsrettens begrundelse, at konkurrencemyndighederne ikke med den fornødne sikkerhed har påvist, at Elsam misbrugte sin dominerende stilling fra 1. januar 2005 til 30. juni 2006, lyder det fra retten.

Konkurrencerådet skal betale sagens omkostninger på 6,7 millioner kroner til Ørsted. Selskabet hed tidligere Dong og blev skabt ved en fusion af flere elselskaber - herunder Elsam - i 2006.

Konkurrencerådet, Konkurrenceankenævnet og Sø- og Handelsretten er tidligere nået frem til den modsatte konklusion.

I første omgang indbragte elselskabet sagen for retten i 2008, fordi det var uenig i konkurrencemyndighedernes konklusion.

Nemlig at energiselskabet misbrugte sin dominerende markedsposition på markedet for engrossalg af fysisk el i Vestdanmark til at opkræve for høje elpriser hos kunderne.

- Vi er meget tilfredse med Vestre Landsrets dom. De har lyttet til vores argumenter og er enige med os i, at konkurrencemyndighedernes afgørelse blev truffet på forkert grundlag, siger finansdirektør Marianne Wiinholt, Ørsted, i en pressemeddelelse.

Hos konkurrencemyndighederne overvejer man nu, om man skal forsøge at få den allerede ti år gamle sag i Højesteret.

- Vi tager dommen om Elsam til efterretning. Nu vil vi læse den grundigt igennem og overveje, hvordan vi forholder os til den, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Jakob Hald i en pressemeddelelse.

Ørsted har sat penge af til en eventuel erstatning. I henhold til en tidligere opgørelse fra Konkurrencestyrelsen har selskabet hensat 298 millioner kroner plus procesrenter til dækning.

1106 virksomheder og kommuner har dog tidligere oplyst, at de har 4,4 milliarder kroner til gode plus renter. De har derfor også anlagt sag mod Elsam, som kører sideløbende ved Sø- og Handelsretten.

Med landsrettens afgørelse ser grundlaget for sagen dog usikkert ud.

/ritzau/