Det kan godt være, at økologiske gulerødder og kartofler bliver revet ned fra hylderne i danske supermarkeder. Men økologi bliver dømt ude, når det gælder om at løse verdens nuværende fødevarekrise, hvor op mod 800 millioner mennesker står uden tilstrækkelig mad.
Det viser et notat fra Fødevareministeriet, som Nyhedsavisen er kommet i besiddelse af.
Heraf fremgår det, at økologi ikke er blandt de anbefalinger, som fødevareeksperter fra blandt andet FN har på tegnebrættet forud for et topmøde om fødevarekrisen i Rom i starten af juni.
I stedet anbefaler eksperterne mere kunstgødning og mere produktive kornsorter.
»Det er korrekt, at økologi hverken optræder som hel- eller delløsning i eksperternes katalog over idéer til, hvordan man løser fødevarekrisen,« siger forfatteren til notatet, statskonsulent for Fødevareministeriet på den Danske Ambassade i Rom Søren Skafte.
Det skyldes, at økologien ikke leverer mad nok:
»Lige nu er eksperterne optaget af, hvordan man får produceret tilstrækkeligt med mad, så folk ikke dør af sult. Så betyder det mindre, om produktionsmetoden tager hensyn til miljø, grundvand eller CO2,« siger Søren Skafte.
Ærgerlig melding
Centerleder Niels Halberg fra Forskningscenter for Økologisk Jordbrug beklager, at både FN og Verdensbanken dømmer økologien ude.
»Vi ved, at de fleste sultende er de fattige, der bor i landområderne. De skal hjælpes til at blive bedre til at producere mad, der hvor de bor, gennem brug af lokale ressourcer,« siger Niels Halberg.
Han mener, at man ikke skal lade sig ryste af den akutte situation og gribe til løsninger, som måske ikke er bæredygtige på længere sigt.
»Vi ved, at økologien kan øge udbyttet af jorden betydeligt på bare et par år,« siger han.
Optimistiske økologer
Direktør Paul Holmbeck fra Økologisk Landsforening mener dog, at økologien alligevel kommer til at indgå som løsningsforslag.
»Selvom økologisk jordbrug ikke er nævnt direkte, mener jeg, at det er med i forslagene, at man skal styrke arbejdet med jordens frugtbarhed og dens evne til at optage vand. Det betyder, at økologi alligevel vil blive brugt som redskab i praksis.« siger Paul Holmbeck.
FN fastholder dog trods de nuværende anbefalinger, at økologi på længere sigt er værd at stræbe efter.
Er du enig med FN og Verdensbanken i, at økologi ikke er nøglen til at løse fødevarekrisen?
»Nej, jeg synes, at det er forkert at afskrive økologien helt. Økologi er ikke det eneste svar på fødevarekrisen, men det skal inddrages i løsningen. Det gælder om at satse både på det økologiske og konventionelle landbrug. Så må man finde ud af, hvad der fungerer bedst i de forskellige områder.«
Er det ikke mest ansvarligt at slå fast en gang for alle, at økologi ikke er vejen ud af krisen?
»Nej, det mener jeg ikke. Den udfordring vi står over for er, at vi havde troet, at vi havde fødevarer nok. Derfor er der ikke blevet investeret i landbrugsproduktionen. Nu skal vi få gang i landbrugsproduktionen og i frihandelen.«
Vil du så slå et slag for økologi til topmødet i juni?
»Ja, det tror jeg; især hvis det bliver afvist så firkantet. Derudover vil jeg give konkrete bud på, hvad Danmark mener, der skal ske nu, og hvordan vi forebygger en ny krise. Det handler som sagt om at få gang i landbrugsproduktionen og om at få nedsat toldbarriererne, så U-landene kan eksportere deres landbrugsprodukter.«
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.