I årevis har vi hørt, at man skal skrue ned for det mættede fedt. Men nu viser et nyt studie, at mættet fedt faktisk ikke bare kan kategoriseres under én samlet hat.
Når man ser på risikoen for blodprop i hjertet, er der nemlig forskel på, hvor det mættede fedt kommer fra. Forekomsten af blodprop i hjertet er nemlig signifikant større hos dem, der spiser meget mættet fedt fra kødprodukter.
Det viser et nyt studie, som er publiceret i "International Journal of Cardiology". Studiet er lavet med data fra 75.000 personer fra Storbritannien og Danmark.
- Vores analyse af kosten hos større grupper af individer i to lande over tid viser, at typen af mættet fedt, vi indtager, kan påvirke vores hjerte-kar-sundhed, siger lederen af studiet Ivonne Sluijs.
Marianne Uhre Jakobsen er seniorforsker på DTU Fødevareinstituttet og har været med til at lave studiet af mættet fedt og forekomsten af blodpropper.
Hun forklarer, at de i studiet kategoriserer fedtsyrerne efter kædelængde - det vil sige antallet af kulstofatomer.
De fedtsyrer, som oftest indtages på tværs af landegrænser, er palmitinsyre og stearinsyre. De er begge langkædede mættede fedtsyrer og findes begge i kød.
- I det aktuelle studie finder vi en association mellem højere indtag af mættet fedt fra kødprodukter og højere risiko for blodprop i hjertet, fortæller seniorforsker Marianne Uhre Jakobsen.
- Men dette fund kan muligvis også forklares ud fra indholdet af andre komponenter i kød, tilføjer hun.
Selv om der ses en sammenhæng med indtaget af kød, kan man kan altså ikke ud fra studiet udlede, at det er lige netop de langkædede mættede fedtsyrer, der medfører den øgede risiko for blodprop i hjertet.
Studiet konkluderer, at hos dem, der indtager flere af de kortkædede mættede fedtsyrer, ser man en lavere risiko for blodprop i hjertet.
- Vi fandt, at hvis man spiser relativt lidt af de langkædede mættede fedtsyrer og indtager plantebaseret protein i stedet, er det associeret med en lavere risiko, udtaler Ivonne Sluijs.
Hjerteforeningen anbefaler, at fedt udgør mellem 25 og 40 procent af det daglige kalorieindtag.
Det svarer til et indtag af cirka 70 gram fedt om dagen for en kvinde og cirka 90 gram fedt om dagen for en mand.
Det bør primært være umættet fedt fra planter og fisk, lyder anbefalingen.
Også to af Fødevarestyrelsens kostråd knytter sig til indtaget af fedt. De lyder, at man skal vælge magert kød og kødpålæg samt at man skal vælge magre mejeriprodukter.
- Tidligere studier har fundet, at indtag af mættet fedt sammenlignet med indtag af polyumættet fedt øger risikoen for iskæmisk hjertesygdom (åreforsnævring i hjertet, red.), fortæller Marianne Uhre Jakobsen om baggrunden for Fødevarestyrelsens anbefalinger.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk/ritzau fokus/