Mennesker, der må forlade jobbet i utide, har markant større risiko for at dø af alkoholrelaterede sygdomme. Det viser et størres svensk studie fra forskningsinstituttet IFAU. Her har man fulgt 330.000 mennesker, der måtte forlade deres job på grund af nedskæringer i 90’erne.
De afskedigede mennesker havde mellem 10 og 41 procents større risiko for at falde i alkoholfælden, og risikoen var omtrent lige stor for mænd og kvinder.
Alkohol bliver en løsning, når man sendes ud på en ny og usikker kurs i livet, siger en af forskerne bag undersøgelsen:
“En opsigelse kan indebære en omvæltende og stressende livshændelse. Ud over de økonomiske konsekvenser påvirker det også daglige rutiner, relationer, sociale roller og ikke mindst selvopfattelsen, siger Marcus Eliason til NRK.no.
Han fortæller desuden, at undersøgelsen er begrænset til at se på mennesker, der er blevet opsagt på grund af nedskæringer og nedlagte stillinger. På den måde kan forskerne være sikre på, at opsigelserne ikke er en følge af den enkeltes drikkevaner.
En opsigelse kan være en alvorlig stressfaktor og sende selvværdet helt i bund. Derfor tyr en del til alkohol, siger psykolog Karl Bang til NRK.no
“For mange er jobbet den vigtigste arena i livet og beviset på, at man er noget værd. En opsigelse kan føles som noget uvirkeligt, et chok, en misforståelse. For at glemme tyr mange til alkohol.”