Hvad
er sundest: En skål ymer eller sødmælksyoghurt? Svaret kan findes på www.spismest.dk. Og i fremtiden måske også i landets supermarkeder.
Fødevarestyrelsen lancerer nemlig, sammen med hjemmesiden, i dag et nyt
ernæringsmærke, Spismærket, som kan give svaret. Mærket findes i tre varianter:
Spis mest for de sundeste fødevarer
Spis mindre for de fødevarer, der er knap så sunde
Spis mindst for de helt usunde fødevarer.
Formålet med mærket er at give
forbrugeren en idé om, hvilke fødevarer de skal spise mest og ikke mindst -
mindst af.
I
fremtiden skal vi også se mærket på produkterne i supermarkedet. Men indtil
videre kan forbrugerne vende og dreje yoghurtkartoner og pakker med morgenmad
forgæves, for producenterne har endnu ikke ændret deres emballage, og der kan
gå op til tre måneder, før det sker. Hvis det da sker, for producenterne
behøver slet ikke skilte med Fødevarestyrelsens dom, den er nemlig ikke obligatorisk.
-
Det er op til producenterne, om de vil have mærket på deres produkter. Jeg har fået tilkendegivelser fra mange producenter, der har fået Spismærket, og de
vil gerne have mærkaten på deres produkt. Jeg tror godt nok ikke, vi kommer til
at se nogen Spis mindre eller Spis mindst mærkater på nogen af produkterne, siger
Else Molander, kontorchef i Fødevarestyrelsen.
I
Forbrugerrådet er man rigtig godt tilfredse med det nye mærke, fordi det kan
hjælpe forbrugerne til eksempelvis at gennemskue, hvad de mange forarbejdede
fødevarer indeholder. Men formand for Forbrugerrådet, Camilla Hersom, mener
ikke, det er nok, at kun nogle producenter vil skilte med det nye mærke.
-
Det er et ekstremt gammeldags synspunkt, at man ikke vil vise, hvad man sælger.
Man kan ikke både sælge et produkt, og så fralægge sig ansvaret, siger Camilla
Hersom.
-
Ernæringsmærket skal hjælpe forbrugerne til at sammensætte deres kost, og det
betyder jo ikke, at man vil fravælge slik og piskefløde. Som det er nu, skal
man jo have en kemi-grad for at kunne lære deklarationen, siger Camilla Hersom.
Mærkaten
er blevet kritiseret, specielt de tre betegnelser kan forstås forskelligt fra person til person. Else Molander mener
dog sagtens forbrugerne kan gennemskue betegnelserne.
-
Forbrugerne ved godt, at man ikke skal sidde og spise en hel 30+ ost, bare
fordi den har fået et ’Spis mest’ mærke. Lidt sund fornuft kan vi godt overlade
til dem, siger hun.
I
Forbrugerrådet vil man stadig kæmpe for at få producenterne til at tage mærket
til sig, men mange af kræfterne vil de også koncentrere europæisk.
- Jeg er overbevist om, at vi på et tidspunkt vil få et dekret fra EU,
siger Camilla Hersom.