Mediegrafikeren Linnea sagde nej til job: "Det var fuldstændig uoverskueligt"
Linnea Rylander Hansen fortæller, at det er svært at få job, hvis man ikke først tager freelance-opgaver. (Foto: Foto: Privat)
HK lancerer som den første fagforening et freelancebureau, og det betyder, at blandt andet mediegrafikeren Linnea Rylander Hansen nu tør springe ud som freelancer.

I disruptionens tidsalder bliver det mere og mere almindeligt med løsarbejdere, der ikke er fastansat, men hyres ind af firmaer til at løse enkelte opgaver. Såkaldt "freelance-arbejde".

Freelancere tiltrækkes af fleksibilitet: Men er mere stressede

I visse brancher er det mere udbredt end i andre. 30-årige Linnea Rylander Hansen fra København er mediegrafiker og fortæller, at i den grafiske branche er det særdeles udbredt. Ja, faktisk er det nærmest den eneste vej til et job.

- Især i min branche er der mange, der har brug for, at man kommer og laver småopgaver, men ikke har råd til at betale en hel månedsløn, siger hun til Avisen.dk.

Derfor er freelanceopgaver en god indgang, siger den unge mediegrafiker, der blev færdiguddannet sidste år og har måtte se en stor del af sit dimmitendhold gå arbejdsløse.

- Hvis man vil have et fast job som mediegrafiker, så skal man jo kende nogen, som kender nogen. Eller også skal man være fuldstændig exceptionelt dygtig. Man skal kunne alt det nyeste og samtidig have ti års erfaring, og det er jo selvsagt svært som helt nyuddannet. Men freelanceropgaver er en god indgang til at få drømmejobbet, siger hun.

Og da Linnea Rylander Hansen blev færdig, begyndte tilbud om freelanceopgaver også at tikke ind i hendes indbakke.

- Jeg har fået tilbudt masser af opgaver, men har sagt nej til dem, fordi jeg mente, at alt det med CVR, papirer om det ene og andet, forsikring, moms og skat var fuldstændig uoverskueligt, fortæller hun.

Linnea har nemlig ikke noget imod løse opgaver hist og her, selvom drømmen på længere sigt er en ansættelse. Det, hun har noget imod, er, at hun pludselig skal være chef for sig selv og tage sig af alt muligt papirarbejde.

Nu tør hun tage skridtet

Derfor har Linnea Rylander Hansen følt, at det var lige intimiderende nok at kaste sig ud i freelancelivet. 

Men nu hvor HK har lanceret et freelance-bureau, har hun tænkt sig at tage skridtet fuldt ud. Her tilbyder HK nemlig som den første fagforening at tage freelancere ind i stalden. For 8 procent af opgavens pris, tager HK sig så af alt det administrative, skat, moms, feriepenge og så videre.

- Nu tænker jeg, at jeg gerne vil kaste mig ud i det. Forhåbentlig ved HK, hvad de laver. Så jeg tænker, at jeg vil give det et forsøg. Så kan de kloge hoveder få styr på alt det halløj, mens jeg kan bruge min energi på det grafiske. Så kan HK tage sig af al det praktiske, siger Linnea, der i dag er i gang med sin sidste dag i virksomhedspraktik.

En del af aftalen med HK er, at man ikke tager opgaver til "dumpingpriser" og tager sig for billigt betalt. Og det kan godt blive en hæmsko.

Man hører ofte om, at folk tager sig for billigt betalt som freelancere, så kan det ikke blive problem for dig som relativt nyuddannet, at det kan du ikke, hvis du er medlem af HK's freelancebureau?

- Jo, det er måske lidt en udfordring. Men HK vil jo gerne have fastlagt en pris, og det, mener jeg, kun er godt, for de fleste tror, at grafisk arbejde ikke tager nogen tid og kan klares billigt. Så jeg ser det egentlig kun som en styrke, at HK kan komme indover og sige, at man skal altså have den og den pris for det her stykke arbejde. Og hvis firmaet så vil hyre nogen for en slik, så er det fint nok, men det vil jeg bare ikke være med til, siger Linnea Rylander Hansen.

via Listen To News