Mange planter producerer giftstoffer for at forsvare sig mod planteædere og sygdom. Det betyder eksempelvis, at landmændene kun i ringe grad kan bruge de proteinrige rapsfrø til svine- og hønsefoder, fordi planterne danner giftige glucosinolater.
Men nu har forskere på Københavns Universitet udviklet en metode, der forhindrer uønskede stoffer i at nå frem til de spiselige dele af planten. Gennembruddet offentliggøres mandag i det anerkendte tidsskrift Nature.
- Vi har udviklet en helt ny teknologi, som vi kalder "transport engineering", som eliminerer uønskede stoffer fra spiselige dele af afgrøder.
Det fortæller professor Barbara Ann Halkier, leder af Center for Dynamiske Molekylære Interaktioner (DynaMo) på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.
Gennembruddet giver raps et helt nyt potentiale som foder og samtidig med muligheder for at begrænse den store danske import af sojakager fra Sydamerika som følge af svineproduktionen.
Rapsplanten danner glucosinolater som forsvar mod blandt andet svampeangreb. Nogle glucosinolater i for eksempel broccoli er sunde. Men raps danner et glucosinolat, som er sundhedsskadeligt for de fleste dyr i større mængder.
- Det er lykkedes os at finde to proteiner, der transporterer glucosinolater ud i frøene i planten gåsemad, som er nært beslægtet med raps.
- Da vi efterfølgende fremstillede gåsemad uden de to transportproteiner, viste det sig, at deres frø var helt fri for glucosinolater og dermed egnede til foder, siger Barbara Ann Halkier.
"Transport enginering" har så lovende perspektiver, at en af verdens største virksomheder inden for plantebioteknologi, Bayer CropScience, nu forhandler med Københavns Universitets TechTranskontor om at anvende den nye teknologi.
/ritzau/