Næsten alle verdens lande er fredag aften blevet enige om en ny stor aftale, der blandt andet skal sørge for, at plastikaffald ikke ender i verdens have.
Det oplyser FN.
Landene er blevet enige om en tilføjelse til Basel-konventionen, så global handel med plastik bliver mere gennemsigtigt og bedre reguleret.
Landene får også mere ansvar for det plastikaffald, de eksporterer.
Basel-konventionen trådte i kraft i 1992. Det er en international aftale, der fastsætter regler for farligt affalds bevægelse over landegrænser. I alt 187 lande har underskrevet konventionen. Blandt de få, der ikke har, er USA.
Amerikanerne havde derfor heller ikke stemmeret ved vedtagelsen af aftalen.
Fredagens aftale blev indgået efter næsten to ugers diskussioner. Omkring 1400 repræsentanter fra verdens lande har deltaget.
Rolph Payet fra FN's miljøprogram kalder aftalen "historisk".
- Det sender et rigtig stærkt politisk signal til resten af verden - til den private sektor og til forbrugerne - om at vi bliver nødt til at gøre noget.
- Landene har besluttet at gøre noget, og det kommer til at vise sig i reel handling på jorden, lyder det fra Rolph Payet.
Aftalen betyder, at lande fremover skal have godkendelse fra de lande, som de eksporterer svært genanvendeligt plastik til. Det skriver The Guardian.
Det er ikke tilfældet, som det ser ud i dag.
Det har ført til, at eksempelvis store mængder plastikaffald fra USA er endt i fattige asiatiske lande, hvor det blandt andet hober sig op i havene.
Hos WWF Verdensnaturfonden betegner plastikekspert Malene Møhl aftalen som et stort skridt i den rigtige retning.
- Det her tiltag er en del af løsningen på problemet med udledning af plastik til naturen, siger hun.
Det skønnes ifølge WWF, at der hvert minut udledes plastik til naturen svarende til en affaldstruck.
Plastikken påvirker ifølge Verdensnaturfonden 100.000 havpattedyr og en million fugle om året.
Aftalen betyder ifølge Malene Møhl, at det bliver sværere at komme af med svært genanvendeligt plastik.
Det vil ifølge eksperten tvinge industrierne til enten at benytte andre typer plastik, der er lettere at genbruge, eller betale prisen for at få det genanvendt på en miljømæssigt forsvarlig måde.
Men aftalen er ikke i sig selv tilstrækkelig til at løse problemet, vurderer hun.
- Vi mangler stadig en global juridisk bindende aftale, der skal mindske udledningen af plastik til natur og øge genanvendelsen, siger Malene Møhl.
/ritzau/AP
/ritzau/AP
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.