En ny samlet statistik over kunstnere i Danmark viser, at kun 25 procent tjener hele eller næsten hele deres indkomst gennem deres kunstneriske arbejde.
Statistikken er offentliggjort af Danmarks Statistik onsdag, og det er den første samlede statistik om kunstnere på tværs af kunstområderne.
Ifølge forperson for Dansk Kunstnerråd Nis Rømer giver tallene ny viden om kunstnere og deres arbejdsforhold.
- Der kan være mange fine måder at være kunstner på sammen med et andet arbejde.
- Men at få belyst både de positive og negative aspekter af freelancearbejdet, er vigtigt, så vi kan få mere viden om, hvordan kunstnere får tilværelsen til at hænge sammen, siger han.
Statistikken bygger på datatræk fra knap 28.000 kunstnere og spænder over alle kunstområder. Blandt andet musik, scenekunst, billedkunst og kunsthåndværk.
Men ifølge statistikken er over halvdelen musikere. Og det kommer bag på Nis Rømer.
- Antallet af musikere overrasker mig, men der uddannes mange på konservatorier i hele landet, siger han.
Han mener også, at det kan være en forklaring på, hvorfor der er flest mandlige kunstnere i statistikken, som viser, at 62 procent er mænd.
Men det er ikke nødvendigvis musikerne, der tjener mest gennem deres kunstneriske arbejde.
For statistikken viser, at andelen af indkomst fra kunstnerisk virke er størst inden for film og tv. Derefter kommer skuespil og scenekunst.
Ifølge Dansk Kunstnerråd afspejler statistikken forskelle mellem udøvende og skabende kunstneres arbejdsliv.
Her er de udøvende kunstnere ofte ansat som lønmodtagere - eksempelvis som skuespiller i et teater.
Tværtimod er de skabende kunstnere typisk selvstændige med egen virksomhed - blandt andet billedkunstnere eller komponister.
Statistikken er en del af udviklingsprojektet Kunstnere i tal, som er et samarbejde mellem Danmarks Statistik, Dansk Kunstnerråd og 19 af rådets medlemsorganisationer.
Data i statistikken kommer blandt andet fra Dansk Kunstnerråds medlemsorganisationer.
/ritzau/