Lovbrud i frikadellekommune: Udsatte børn og unge svigtes i Randers

Randers Kommune bryder loven, fordi udsatte børn og unge ikke får den hjælp, de har krav på.
- Vi har en politisk ledelse i Randers Kommune, der ikke vil høre på de gentagne advarsler, der er blevet givet, siger formand for Region Nord i Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bistrup
- Vi har en politisk ledelse i Randers Kommune, der ikke vil høre på de gentagne advarsler, der er blevet givet, siger formand for Region Nord i Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bistrup Foto: Scanpix / Model

Randers Kommune bryder loven, fordi udsatte børn og unge ikke får den hjælp, de har krav på, rapporterer Radio24syv. Det er et rent mirakel, at der ikke har været en alvorlig sag om overgreb eller misbrug, mener Dansk Socialrådgiverforening.

Den seneste uge har Randers Kommune været stærkt omtalt, fordi Venstre og Dansk Folkeparti i kommunen har indført tvungen svinekød i alle kommunens institutioner. Men faktisk er byens udsatte børn og unge blevet svigtet i mindst fire år.

- Vi har en politisk ledelse i Randers Kommune, der ikke vil høre på de gentagne advarsler, der er blevet givet, siger formand for Region Nord i Dansk Socialrådgiverforening, Mads Bistrup, til Radio24syv.

Socialstyrelsens Task Force, der hjælper kommuner med rod i sagsbehandlingen, konkluderer i en rapport fra november, at:

- Randers "ikke har overholdt de lovmæssige krav" i "en høj andel af de gennemgåede sager".
- Der er "sagsbehandlingsmæssige mangler" i "en stor andel af de gennemgåede sager".
- Sagsbehandlerne udviser "passivitet" i "en række sager".
- Manglerne "kan have ført til utilstrækkelige indsatser overfor børn, unge og deres familier".

Kort sagt: Børn og unge, der er i risiko for at blive misbrugt eller mishandlet, bliver svigtet af Randers Kommune.

Senest er Arbejdstilsynet på vej med sit fjerde påbud om dårligt arbejdsmiljø i Familieafdelingen. Påbuddet er i høring i øjeblikket.

- Igen har vi måttet advare politikerne i Randers Kommune om, at der er stor risiko for, at de udsatte børn og unge ikke får den rette hjælp, siger Mads Bistrup fra Dansk Socialrådgiverforening til Radio24syv.

Radio24syv har sammenlignet problemerne i Randers med andre kommuner, hvor der har været massivt omtalte børnesager.

Mindst to omtalte kommuner har også haft besøg af Socialstyrelsens Task Force: Rebild Kommune, hvor en far misbrugte ni børn, og i Esbjerg Kommune, hvor en mand har begået sexovergreb mod otte børn. Men ingen af de to kommuner får en lige så skarp kritik af den generelle sagsbehandling som Randers.

- Vi har gentagne gange advaret både den politiske ledelse og den øverste ledelse i Randers Kommune om, at der kunne ligge potentielle Brønderslev-, Tønder- eller Rebild-sager i sagsbunkerne, siger Mads Bistrup.

Formanden for kommunens Børne- og Skoleudvalg, Anders Buhl-Christensen (V) er pinligt bevidst om problemerne og siger, at hans udvalg får en tilbagemelding hver måned for at sikre sig, at der er fremgang.

- Vi anerkender fuldt ud, at der ligger en meget, meget kritisk rapport fra Task Forcen. Det er det, vi har taget handling på. Vi har jo netop selv bedt dem om at komme ind, fordi vi har en bekymring for, at vi vil have nogle sager, der kunne komme til at sejle, siger han til Radio24syv.

Men problemerne har stået på i mindst fire år, hvor Dansk Socialrådgiverforening har forsøgt at råbe politikerne op. For et år siden skete der noget. Ledelsen i afdelingen blev fyret, og Socialstyrelsens Task Force blev tilkaldt. Men Mads Bistrup fra Dansk Socialrådgiverforening mener, at den handlingsplan som politikerne har vedtaget siden, har mest fokus få styr på økonomien. Altså ikke noget, der direkte gør op med de lovbrud og svigt, der sker i kommunen.

- Den handlingsplan, der er blevet besluttet i september måned, fastslår, at der skal ske en økonomisk opbremsning. Og det er i et budget, der i forvejen er underbudgetteret, siger han til Radio24syv.

Siden 2010 er der blevet sparet 49 millioner kroner på foranstaltninger, der kan hjælpe de udsatte børn og unge. Det svarer til 27 procent af afdelingens budget. Men det får ikke Anders Buhl-Christensen til at kalde afdelingen for specielt udsultet:

- Alle områder i kommunerne kan du kalde udsultede områder, for vi har måttet spare penge på børnene, vi har måttet spare penge på de ældre, og vi har måttet spare penge på alt muligt andet, siger han til Radio24syv.

I øjeblikket er 12 ud af 37 stillinger ubesatte, så Anders Buhl-Christensen håber på ro, for at afdelingen kan komme på fode igen.

- Vi hjælper afdelingen ved nu at sikre, at vi får arbejdsro, mener venstremanden.

Randers Kommunes familieafdeling har i øjeblikket 1.300 sager, hvor hver enkelt sag enten er et barn eller en indberetning om et barn, som nogen mener mistrives.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.